Boprisförväntningarna sjunker tredje kvartalet i rad
Det är fler bostadsägare som tror på stigande bostadspriser än sjunkande, men nettotalet sjunker för tredje kvartalet i rad. 51 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 5 procent tror att de ska sjunka. 33 procent tror på stillastående priser. Främsta skälen till en prisuppgång anges vara hög efterfrågan och sjunkande bolåneräntor. Bland de som i stället tror på fallande bostadspriser anges ett svagt efterfrågetryck och stramare krav på bankernas kreditgivning som huvudskälen för detta.

Majoritet tror på stigande bostadspriser på ett års sikt – men optimismen har dämpats
SBAB har, via Verian (Sifos webbpanel), frågat drygt 1 000 bostadsägare vad de tror om bostadsprisernas utveckling framöver (se tabell 1). Indextalet HPE (Housing Price Expectations) som fångar prisförväntningarna på ett års sikt är positivt (se diagram 1). Resultatet visar att 51 procent av de svarande tror på stigande priser medan 5 procent i stället tror på fallande priser och 33 procent på stillastående priser. Fyra av fem av de som tror på stigande priser tror att de stiger med maximalt 5 procent. Bland dem som tror på stigande priser anger de flesta hög efterfrågan och fallande bolåneräntor som de främsta motiven. Bland det fåtal som i stället tror på fallande priser anges en svag efterfrågan vara det huvudsakliga skälet närmast följt av stramare krav på bankernas kreditgivning.
– Även om det alltjämt är fler bostadsägare som tror på stigande än fallande bostadspriser är det tydligt att optimismen har minskat de senaste tre kvartalen. Den svaga faktiska prisutvecklingen har säkert spelat roll för detta, liksom den osäkra omvärldsutvecklingen, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Tydlig nedgång i förväntningarna på tre års sikt
På tre års sikt är det 57 procent som tror på stigande bostadspriser vilket kan jämföras med 64 procent vid novembermätningen. 3 procent tror tvärtom på fallande priser på samma horisont. Bland de som tror på stigande priser anger hela 60 procent hög efterfrågan som det huvudsakliga skälet för detta. Bland det fåtal som tror på sjunkande priser anger en majoritet en svag efterfrågan som huvudskäl till detta.
Ingen stor oro för höjda elpriser
Med anledning av den pågående debatten om energiförsörjningen i Sverige har bostadsägarna tillfrågats om i vilken grad de tror att bostadspriserna kan komma att påverkas negativt om elpriserna skulle öka relativt mycket framöver. 18 procent svarar ”i hög grad”, 55 procent ”i mindre grad” medan 8 procent bedömer att det saknar relevans för bostadspriserna. Skillnaderna är förhållandevis små jämfört med föregående mätning i november.
– Vår förra undersökning i november genomfördes strax innan den kraftiga prisuppgången på el i södra Sverige, vilken följdes av en intensiv mediedebatt. Priserna föll dock därefter tillbaka igen vilket nog har bidragit till att det är förhållandevis små skillnader i oron kring elpriserna i denna mätning jämfört med den i november, säger Robert Boije.
Bostadsägare inte mer optimistiska än boende i hyresrätt
När SBAB:s indikator – som utgår från bostadsägarnas prisförväntningar – jämförs med SEB:s, där även boende i hyresrätter tillfrågats, brukar bostadsägarna oftast vara den mest optimistiska gruppen. Nu verkar de dock ha ungefär samma syn som boende i hyresrätter.
Om granskningen:
Undersökningen genomfördes 17–20 februari 2025 av Verian på uppdrag av SBAB. Undersökningen genomfördes online via Kantars Sifopanel. Drygt 1 000 bostadsägare mellan 18–79 år har svarat på frågorna. Sifopanelen består av slumpmässigt rekryterade individer från ett riksrepresentativt urval avseende kön, ålder och region. De som deltagit i undersökningen har blivit slumpmässigt utvalda från panelen. Samtliga redovisade siffror är avrundade till närmsta hela procentenhet och behöver därför inte nödvändigtvis summera till exakt 100 procent.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 298 000 och 679 000 privatpersoner har sparkonto (per den 7 februari 2025). Antal medarbetare (FTE) är 1 082. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank och linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Fler väljer att binda sina bolån – kan vara ett trendskifte11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen nya SBAB-kunder som väljer att binda sina bolån har mer än fördubblats mellan januari och mars – från 3 till 7 procent. Det är den högsta andelen på över ett år och kan tyda på ett trendskifte. Oron i omvärlden spelar troligen en roll för detta.
SBAB sänker räntorna på bundna bolån10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu sänker SBAB listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntesänkningen beror på att marknadsräntorna har sjunkit vilket i sin tur lett till minskade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 10 april.
Sjunkande temperatur på bostadsmarknaden i mars4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen sjönk tillbaka något under mars. En större andel prissänkta bostäder, fallande budpremier och fler återpublicerade annonser är tre förklaringar.
Trots miljoninvesteringar är kunskapen om bostadsrättsföreningens ekonomi liten3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige är ungefär 3 miljoner. Trots miljoninvesteringar har många dålig koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. 46 procent vet inte hur stora lån föreningen har och 60 procent har inte koll på hur hög belåning per kvadratmeter de har, visar SBAB:s bostadsrättsundersökning. Intresset för att engagera sig i sin föreningen är svagt. Över hälften valde att inte gå på årsstämman ifjol. 40 procent hade inte tid, 20 procent tyckte inte att det gav dem något och 8 procent var rädda för att bli invalda i styrelsen.
Boprisuppgång i mars – men någon våryra är det inte tal om2.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bostadspriserna steg med 0,6 procent i mars i Sverige som helhet: lägenhetspriserna med 0,9 procent och villapriserna med 0,4 procent. Störst prisuppgång på lägenheter hade Storgöteborg (+3,1 %) och på villor Stormalmö (+1,6 %). I två regioner (Storgöteborg och Norra Sverige) föll villapriserna. Lägenhetspriserna föll i en region (Norra Sverige). Trenden, där den normala säsongseffekten och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot fallande bostadspriser med 0,4 procent i mars i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum