Håll Sverige Rent

Nu går hundratusentals barn ut och plockar skräp

Dela

För 21:a året i rad drar nu Håll Sverige Rents Skräpplockardagar igång – Sveriges största kampanj mot nedskräpning och en möjlighet för de yngsta att påverka både samhället och miljön. Förra året deltog över 600 000 barn i skräpplockning, och redan nu har kommuner, skolor, förskolor och föreningar anslutit sig till årets upplaga.

Vårens stora skräpplockardagar för barn och unga är igång. Foto: Delta Studios
Vårens stora skräpplockardagar för barn och unga är igång. Foto: Delta Studios

Måndagen den 3 mars, som även är Världsdagen för natur- och djurliv, öppnar anmälan till Skräpplockardagarna – Sveriges största miljökampanj där barn och unga varje vår går ut och plockar skräp. 

Under förra årets kampanj deltog 607 824 barn och 96 770 pedagoger genom förskolor, skolor och föreningar. Deltagarna fanns i 286 kommuner över hela landet, med skolor i Haninge, Stockholm och Uppsala i topp när det gäller antalet skräpplockare. Se alla deltagare från 2024 - klicka här.

I år hoppas Håll Sverige Rent på ännu större uppslutning, så att fler barn och unga får möjlighet att lära sig om nedskräpning och dess påverkan på miljön. 

– Det är inte barnens ansvar att städa upp efter vuxna, men genom att delta i skräpplockning får de en viktig insikt i hur vi påverkar vår omgivning. Vi tror att denna kunskap bidrar till att skapa en mer medveten generation som i framtiden skräpar ner mindre, säger Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent. 

Viktigare än någonsin att engagera unga 

Trots att miljö- och klimatfrågor fortfarande rankas högt bland de viktigaste samhällsfrågorna för unga har engagemanget minskat kraftigt de senaste åren. Enligt Generationsrapporten 2025 från Ungdomsbarometern har andelen unga som identifierar sig som miljövän sjunkit från 27 % år 2018 till endast 13 % år 2024. Samtidigt har miljöfrågor tappat i betydelse – 2019 angav 55 % av unga att det var en av de viktigaste samhällsfrågorna, jämfört med 36 % år 2024. 

Den här utvecklingen gör initiativ som Skräpplockardagarna viktigare än någonsin, menar Johanna Ragnartz: 

– Vi ser att ungas engagemang för miljön har svalnat, vilket är oroväckande. Därför är det så viktigt att ge dem möjligheter att agera och känna att de kan göra skillnad. Skräpplockardagarna är ett konkret och enkelt sätt att visa att små insatser spelar roll – både lokalt och globalt. 

Vill du veta mer om hur Skräpplockardagarna går till?  

Mejla eller ring oss på Håll Sverige Rent och håll gärna koll på våra nyhetsutskick här i pressrummet där vi löpande uppdaterar med statistik över deltagandet. 

Läs mer om Skräpplockardagarna på hsr.se/skrapplockardagarna 

Flera kommuner har redan lovat vara med och stötta årets kampanj på olika sätt, bland annat genom att samla in skräpet som barnen plockar. Information om anmälda kommuner finns på www.hsr.se/kommun/skrapplockardagarna/anmalda 

Kontakter

Bilder

Vårens stora skräpplockardagar för barn och unga är igång. Foto: Delta Studios
Vårens stora skräpplockardagar för barn och unga är igång. Foto: Delta Studios
Ladda ned bild
Foto: Delta Studios
Ladda ned bild
Foto: Delta Studios
Ladda ned bild
Foto: Delta Studios
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR

Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.

Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye