De flesta nyexaminerade lärare får jobb – men arbetsmarknaden upplevs som svår
En ny rapport från Sveriges Lärarstudenter visar att de allra flesta nyexaminerade lärare snabbt får jobb, men att många upplever att utbudet av tjänster är begränsat. Samtidigt får många undervisa i ämnen de saknar behörighet för, och i nästan var femte anställning ställde arbetsgivaren inga krav på legitimation.

Nästan 30 procent upplevde att det fanns få eller inga lediga lärarjobb efter examen, särskilt de som utbildat sig till gymnasielärare eller en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Samtidigt får många undervisa i ämnen de saknar behörighet för, och i nästan var femte anställning ställde arbetsgivaren inga krav på legitimation.
– Det är glädjande att se att de flesta nyexaminerade lärare får jobb, trots att arbetsmarknaden har blivit tuffare. Samtidigt är det oroande att så många upplever en svår arbetsmarknad, trots den stora lärarbristen. Att många dessutom får undervisa i ämnen de inte är behöriga i visar på ett problem i systemet. Legitimation och rätt behörighet måste vara ett krav för att få undervisa, säger Adam Kedert, ordförande för Sveriges Lärarstudenter.
Lägre löner än väntat och tveksamhet inför framtiden
Rapporten visar också att många nyexaminerade lärare får en lägre lön än de förväntat sig. Endast en tredjedel var helt nöjda med sin ingångslön, och lönenivån varierar kraftigt beroende på var i landet man arbetar. Det påverkar också synen på yrket. Nästan 20 procent skulle inte rekommendera någon att utbilda sig till lärare, och endast hälften av de svarande är säkra på att de vill stanna i yrket om fem år.
– När nyexaminerade lärare inte får en god start i yrkeslivet eller ens en rimlig lön riskerar vi att förlora dem till andra yrken. Om inte lärarbristen ska förvärras måste huvudmännen ta ansvar för att läraryrket är attraktivt. Det kräver bland annat tarifflöner och en god livslöneutveckling, säger Adam Kedert.
Sveriges Lärarstudenter kräver åtgärder
Utifrån rapportens resultat ställer Sveriges Lärarstudenter bland annat följande krav:
Anpassa antalet utbildningsplatser efter det faktiska behovet av lärare
Lärarutbildningarna måste dimensioneras utifrån prognoser om framtida rekryteringsbehov. Idag examineras vissa lärarkategorier i överskott, medan det råder brist på andra.
Legitimation och rätt ämnesbehörighet ska vara krav för att undervisa
Ingen obehörig ska kunna ersätta en utbildad lärare. Skolhuvudmän måste ställa krav på rätt behörighet vid anställning.
En lön som gör lärarutbildningen värd investeringen
Nyexaminerade lärare måste kunna förvänta sig en ingångslön som speglar utbildningens längd och yrkets ansvar. Tarifflöner behöver införas för en trygg och förutsägbar löneutveckling.
Kontakt och kommentarer:
Adam Kedert, ordförande Sveriges Lärarstudenter, 072-527 83 61
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seBilder
Dokument
Om Sveriges Lärarstudenter
Sveriges Lärarstudenter är den främsta studerandefackliga rösten för framtidens lärare och studie- och yrkesvägledare. Vi arbetar för en lärarutbildning av högsta kvalitet, rättvisa studiesociala villkor och starkt studentinflytande. Genom fackligt engagemang och skolpolitiskt påverkansarbete driver vi utvecklingen mot en bättre förskola och skola – för vi vet att det börjar med en bra utbildning.
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Demonstration för svensk skolas framtid24.4.2025 14:48:24 CEST | Pressinbjudan
Sveriges Lärare i Stockholm bjuder nu in till manifestation för kraven på konkreta regleringar av skolan och av lärarnas arbete.
Dags för medling i lärarnas avtalsrörelse23.4.2025 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Lärare har röstat nej till det nya slutbud som motparterna SKR och Sobona la fram på onsdagen. Förbundet har nu för avsikt att gå till medling.
Sveriges Lärare säger nej till förslaget från SKR och Sobona5.4.2025 08:30:05 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Lärare har röstat nej till det slutbud som motparterna SKR och Sobona presenterade på fredagen. Det nuvarande kollektivavtalet, HÖK 24, förlängs så länge det fortsatta arbetet pågår.
Bara sju av tio som undervisar i grundskolan är behöriga lärare3.4.2025 10:22:14 CEST | Pressmeddelande
Fortfarande är det bara drygt sju av tio som undervisar i grundskolan som är behöriga lärare. Det visar statistik från Skolverket. – Regeringen måste täppa till de kryphål som gör att obehöriga fortfarande kan anställas på lärartjänster, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
Vinstintresse är inte rätt drivkraft för en bra skola31.3.2025 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare publicerar en rapport som avslöjar myter om skolan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum