Allt fler kvinnor är ledare och tränare inom elitidrott
Under år 2024 var 35 procent av landslagsledare kvinnor i jämförelse med 29 procent 2017. Störst utveckling har skett vad gäller huvudtränare för damlandslag som ökat till 50 procent från 28 procent år 2017.

– Det här är ett resultat av tydliga jämställdhetsmål, ökad kunskap och fokus på jämställdhet som en utvecklingsfråga inom idrottsrörelsen. Ett allt mer jämställt ledarskap gör elitidrotten bättre, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Även kvinnor som ledare för landslag oavsett kön har ökat från 29 procent kvinnor år 2017 till 35 procent år 2024. Det är fortfarande ett stort underskott av kvinnliga ledare bland herrlandslagen, 22 procent kvinnor. Här har utvecklingen stått still sedan 2017.
Idrottsrörelsen beslutade om nuvarande jämställdhetsmål 2017. Under dessa år har en rad åtgärder genomförts för att öka jämställdheten inom idrottsrörelsen, exempelvis:
- Stadgekrav på jämställd representation i SF-styrelser, valberedningar och distriktsstyrelser.
- Rekommendation om samträning i riktlinjer för barn och ungdomsidrott för att utmana rådande normer och strukturer bland barn och unga.
- Ökat fokus på jämställdhet i utbildningar, ekonomiska stöd och rekrytering till ledaruppdrag och andra roller för att arbeta mer systematiskt.
– När det gäller ledarskap inom elitidrotten har exempelvis Riksidrottsförbundet initierat ett nätverk för kvinnor i landslagsledning som i år varit aktivt i 25 år. Det har syftat till att stärka kvinnor i landslagsledning som ofta varit ensamma i sin roll som kvinnlig ledare/tränare inom många idrotter, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet.
Ett av målen är att kvinnor och män i alla beslutande och rådgivande organ är representerade med minst 40 procent. Ytterligare jämförande statistik gällande könsfördelning på ledande poster i idrottsrörelsen:
- År 2017 var 40 av 71 förbundsstyrelser jämställda. Idag består 72 specialidrottsförbundsstyrelser av 51 procent män och 49 procent kvinnor.
- 60 procent av förbunden har valt en man till ordförande i styrelsen. Men också här blir kvinnorna fler. År 2023 hade 29 av 72 förbund en kvinnlig ordförande. Det är åtta fler än 2017.
- Generalsekreteraren är ett specialidrottsförbunds högsta tjänsteman. År 2023 hade 42 män och 30 kvinnor den posten. Det är nio kvinnor fler än 2017.
– Vi ser att vi de senaste åren verkligen tagit steg framåt. Nu är det viktigt att vi fortsätter vara offensiva. Alla vi i ledande positioner behöver ta ansvar för att skapa förutsättningar för att ta tillvara all den kompetens som finns inom idrottsrörelsen, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars arrangerar Riksidrottsförbundet tillsammans med Handelshögskolan idag den 5 mars det digitala seminariet "Vem leder elitidrotten"?
Jämställdhet förbund – Idrottsstatistik
Riksidrottsförbundets arbete med trygg och inkluderande idrott
För mer information kontakta
Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet
076-344 50 60
Fredrik Carlson
Verksamhetsutvecklare Riksidrottsförbundet
08-699 60 57
Liselotte Ohlson
Chef Elitidrott Riksidrottsförbundet
070-863 09 34
Kontakter
Anna SetzmanKommunikation- och presschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Sara Enqvist utses till årets ledare i Västerbotten26.4.2025 16:30:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år delar RF-SISU Västerbotten ut utmärkelsen Årets ledare till en idrottsledare som under året haft en stor betydelse för idrotten och den egna föreningen. Nu är det klart att 2024 års pris går till Sara Enqvist, ledare i Skellefteå Skidklubb.
Riksidrottsstyrelsens förslag för fördelning av ekonomiskt stöd24.4.2025 16:27:05 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår att taket för det ekonomiska stödet till specialidrottsförbunden behålls men höjs från 10 till 12 procent.
Krafttag för en trygg idrott24.4.2025 16:19:40 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår flera betydande förändringar för att främja en trygg idrottsmiljö. Bland annat nytt bestraffningsreglemente, ändringar i stadgar, förstärkta insatser inom uppföljning och utvärdering och även utbildningsinsatser för ökad kunskap.
Idrottsrörelsen tar sikte mot 203524.4.2025 16:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idrottsrörelsen vill att svensk idrott ska bli världens bästa. Vid Riksidrottsmötet 23–25 maj kommer nya strategier mot 2035 att antas – både för idrottsrörelsen och för idrottsrörelsens studieförbund SISU Idrottsutbildarna.
Anna Iwarsson föreslås som ordförande23.4.2025 16:57:40 CEST | Pressmeddelande
Anna Iwarsson föreslås till omval som ordförande i Riksidrottsstyrelsen och Förbundsstyrelsen. Maria Krafft-Helgesson, Martin Åkerman och Tina Acketoft föreslås som nya ledamöter, de två förstnämnda på fyra år och sistnämna som fyllnadsval på två år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum