Uppdaterat vårdprogram för långtidsuppföljning efter barncancer - fler insatser mot sena komplikationer men även kvarstående utmaningar

Allt fler överlever cancersjukdom i barndomen och har ett långt vuxenliv framför sig. En del får komplikationer av behandlingen redan under uppväxten som fortsätter att påverka det dagliga livet medan andra löper risk för hälsoproblem som debuterar senare i vuxen ålder. Det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer, som innefattar uppföljningsrekommendationer både under uppväxten och det fortsatta vuxenlivet, har nu reviderats för tredje gången och godkänts av RCC i samverkan.
Risken för att utveckla sena komplikationer skiljer sig mycket mellan olika typer av behandlingar. Det är därför viktigt att personer som haft cancer informeras om den eventuella risk som just de löper för sena hälsoproblem. De som har en ökad risk för komplikationer som kan behandlas eller förebyggas om de upptäcks i tid bör följas upp systematiskt.
Uppföljningsmottagningar och nyckelmottagningar etablerade
Sedan det första vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer publicerades 2016 har mycket förbättrats. Uppföljningsmottagningar för vuxna efter barncancer (UFM) är etablerade inom alla sjukvårdsregioner. Sedan den senaste revisionen av vårdprogrammet har också så kallade nyckelmottagningar, det vill säga uppföljningsmottagningar under uppväxten med särskild struktur kring information, uppföljning av organfunktioner och rehabiliteringsbehov, etablerats vid landets barncancercentra i enlighet med vårdprogrammets intention.
- Det som blir tydligt när man arbetar systematiskt med långtidsuppföljning är också det behov av rehabilitering som många har – ett behov som ofta kvarstår in i vuxen ålder. Det är då väldigt viktigt att ha ett multidisciplinärt rehabiliteringsteam att remittera till, säger Cecilia Petersen, ordförande i vårdprogramgruppen för långtidsuppföljning efter barncancer.
Ändringar i vårdprogrammet
Den största ändringen i vårdprogrammet gäller riskstratifieringen vid uppföljning av hjärtfunktion efter kardiotoxisk behandling. Den är nu anpassad till de riktlinjer som tagits fram internationellt och innebär att man inför regelbundna kontroller av en grupp individer med måttlig risk för hjärtpåverkan som tidigare inte rekommenderats långtidsuppföljning samt tätare kontroller av en hög-riskgrupp. Uppföljningen inkluderar nu även kardiovaskulära riskfaktorer. Utfallet av denna ändrade rekommendation kommer att följas upp via RCC:s kvalitetsregister för att utgöra underlag till kommande revisioner av vårdprogrammet.
Andra förändringar är en rekommendation om begränsning av uppföljning av hypofysfunktion upp till 15 år från behandlingsavslut samt en tydligare riskstratifiering avseende risk för gonadfunktionspåverkan.
Kvarvarande brister i uppföljning
Resurser och möjligheter till uppföljning skiljer sig fortfarande åt mellan regionerna och man kan inte betrakta vårdprogrammet som fullt ut implementerat. Inget UFM uppfyller ännu helt de basresurser som beskrivs i vårdprogrammet. Det saknas antingen vuxenonkologisk/strålonkologisk, vuxenhematologisk eller barnonkologisk kompetens på mottagningarna och på de flesta ställen har man inte tillgång till kurator eller ett multiprofessionellt rehabiliteringsteam att remittera till vid kvarvarande rehabiliteringsbehov.
- Det finns dessutom fortfarande UFM som själva får remittera till radiologisk kontroll av bröst i stället för direkt till en bröstmottagning eller motsvarande för screening av de kvinnor som löper ökad risk för bröstcancer, framhåller Cecilia Petersen. Enligt vårdprogrammet ska dessa kvinnor följas precis som de med ärftlig risk för bröstcancer.
Som tidigare är det också ofta svårt att få till neuropsykologiska funktionsbedömningar av vuxna individer med förvärvad hjärnskada, en oönskad men ibland ofrånkomlig konsekvens av sjukdom och behandling, vilket kan försvåra tillgång till diverse stödåtgärder som behövs.
Slutligen behöver processen kring aktiva överlämningar från barnsjukvård till vuxensjukvård förbättras, särskilt för individer med komplexa medicinska behov, även om det finns lysande undantag.
Nationellt vårdprogram långtidsuppföljning efter barncancer, Kunskapsbanken
Mer information om långtidsuppföljning efter barncancer
- Webbinarium planeras till den 28 april 2025, klockan 14:00 – 15:30, mer information kommer.
- En webbutbildningen om långtidsuppföljning och sena komplikationer efter barncancer har tagits fram av barnonkologer och experter inom området i skolväsendet från alla regioner i landet, i samarbete med Regionalt Cancercentrum (RCC) i samverkan under ledning av Cecilia Petersen, barnonkolog och ordförande i Vårdprogramgruppen långtidsuppföljning efter barncancer. Webbutbildning i ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer
Kontakter
Jenny PateraKommunikationsstrateg RCC Syd
Tel:072-5882270jenny.patera@skane.seBilder
Om oss
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.
Följ Regionala cancercentrum i samverkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan
Nytt stöddokument med fokus på alarmsymtom vid misstanke om cancer hos barn och ungdom27.3.2025 14:42:00 CET | Pressmeddelande
RCC:s nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer har i samarbete med Barnläkarföreningens sektion för Pediatrisk hematologi och onkologi tagit fram ett nytt stöddokument som ska underlätta för vårdgivare att identifiera barncancer hos barn och unga.
Åtgärder för att stärka kvalitetssäkringen av EIN-diagnostik25.3.2025 16:08:00 CET | Pressmeddelande
Efter händelserna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där det skett en överdiagnostisering av det premaligna tillståndet EIN (endometrial intraepitelial neoplasi), har RCC analyserat nationella data och genomlyst hur kvalitetssäkringen vid bedömning av premaligna tillstånd kan bli bättre i hela landet.
Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.
Cancerrådgivningen öppnar upp för hela Sverige18.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges äldsta stöd- och rådgivningslinje för cancer ökar kapaciteten och tillgängligheten. Nu kan alla i hela landet som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer, ringa eller chatta kostnadsfritt och anonymt med Cancerrådgivningen.
Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?12.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
CC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades. Deltagarna kom från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum. Avstampet för dagen var den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft den 1 juli. Fler personer i hälso- och sjukvården kommer att vara behöriga att utfärda intyg för könsbyte vilket kommer att ställa krav på att många vet om vilka konsekvenser det får. Under workshopen presenterade Socialstyrelsen hur lagen kommer att fungera, och deltagarna diskuterade hur man ska kunna nå rätt personer med information och vilken information som behöver finnas. - I screeningsammanhang pratar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum