Regionala cancercentrum i samverkan

Nya uppdrag för cancervården i överenskommelse mellan regeringen och SKR

Dela

Den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen är nu klar. Överenskommelsen sätter ramarna för hur Regionala cancercentrum ska stötta regionerna under 2025 och vad regionerna ska göra för att få ta del av medlen. Beskedet från regeringen och regionerna är att förvalta och driva den utveckling som skett de senaste åren inom tillgänglighet, diagnostik och rehabilitering, samt att göra ett krafttag i vaccinationen mot HPV.

– Överenskommelserna är årliga men det finns en stor kontinuitet genom att många uppdrag återkommer från år till år. Vi fortsätter att förvalta och utveckla det som är bra, till exempel arbetet med kunskapsstöd. Förra året tillkom några särskilt utpekade områden som vi i år utvecklar ett steg till. Det gäller särskilt de diagnostiska processerna patologi och radiologi, säger Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare och ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan.

Regionernas förbättringsarbeten en framgång som får fortsätta

Överenskommelsen innebär att regeringen avsätter 817 miljoner kronor ur statsbudgeten för att stötta regionerna att genomföra de insatser som man kommit överens om. Av dessa går 365 miljoner kronor direkt till regionerna för att de ska fortsätta arbetet med processarbete och tillgänglighet inom standardiserade vårdförlopp. Utöver dessa finns även i år 220 miljoner kronor som regionerna kommer att kunna ansöka om för att arbeta med sina processer för diagnostik samt rehabilitering och palliativ vård för både barn och vuxna.

– Förra året provade vi ett nytt sätt att stötta regionerna, genom att verksamheter fick ansöka om medel till avgränsade förbättringsprojekt. Det visade sig vara ett lyckat arbetssätt där vi ser otroligt mycket aktivitet. I år kan vi fortsätta stötta de arbeten som kommit igång och även ge medel till nya arbeten, säger Kjell Ivarsson.

Stor extrasatsning på att ta HPV-vaccinationen i mål

Fram till sista juni pågår satsningen att vaccinera kvinnor födda 1994–1999 mot HPV, med målet att vaccinera 70 procent av målgruppen och därigenom utrota livmoderhalscancer. Regeringen har sedan starten avsatt 25 miljoner kronor om året till detta. Under 2025 dubblas medlen, och regionerna får i stället 50 miljoner kronor för att kunna ta de krafttag som behövs för att nå målet.
– Flera regioner är redan i mål eller nära att nå målet. Men de flesta regioner behöver göra tydliga insatser för att öka tillgängligheten och nå ut till hela målgruppen. Målet är att de extra medlen ska göra det möjligt att erbjuda vaccinationen gratis och lättillgängligt. Vi på RCC kommer att fortsätta med den nationella kommunikationen om Gratissprutan mot HPV. Vi kommer också att stötta regionerna och fördela medlen för att de ska användas så effektivt som möjligt, säger Kjell Ivarsson.

Diagnostik och precisionsmedicin fortsatt i fokus

Under 2024 arbetade två arbetsgrupper med att göra genomlysningar av patologin respektive bild- och funktionsmedicinen på cancerområdet. Genomlysningarna utmynnade i ett antal rekommenderade åtgärder för att öka effektiviteten, inte minst genom utvecklade arbetssätt och samverkan. I årets överenskommelse får RCC i uppdrag att ta dessa åtgärder vidare.

Strax före årsskiftet fastställdes en brett förankrad handlingsplan för jämlikt införande av precisionsmedicin, som RCC nu har fått i uppdrag att börja implementera. Även här är diagnostiken i centrum.

Relaterade länkar

Kontakter

Bilder

Om oss

Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.

Följ Regionala cancercentrum i samverkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan

Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.

Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?12.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande

CC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades. Deltagarna kom från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum. Avstampet för dagen var den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft den 1 juli. Fler personer i hälso- och sjukvården kommer att vara behöriga att utfärda intyg för könsbyte vilket kommer att ställa krav på att många vet om vilka konsekvenser det får. Under workshopen presenterade Socialstyrelsen hur lagen kommer att fungera, och deltagarna diskuterade hur man ska kunna nå rätt personer med information och vilken information som behöver finnas. - I screeningsammanhang pratar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye