Gratis HPV-vaccination förlängs fram till sommaren
Erbjudandet om gratis HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-1999 förlängs ett halvår.
Vaccinationen mot HPV håller just nu mycket högt tempo och de två första regionerna har passerat målet 70 procent vaccinerade.
– Vi ser att målet är inom räckhåll. Det är möjligt att förlänga erbjudandet fram till sommaren, och då vill vi ge regionerna och kvinnorna den chansen. Med det här tempot är det möjligt att nå målet 70 procent före sommaren, säger Elin Ljungqvist nationell screeningsamordnare.
Förlängningen innebär att regionerna får möjlighet att fortsätta erbjuda en första, gratis vaccinspruta av HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-1999. Regionerna kommer också att få stöd av Regionala cancercentrum att fortsätta den intensiva kommunikationsinsats som pågått under hösten, med målet att alla kvinnor i åldersgruppen ska uppmärksamma erbjudandet.
– De senaste veckorna är det många som har insett att de är nära att missa erbjudandet, och alla regioner har då inte kunnat ge tider till alla samtidigt. Därför känns det väldigt bra att kunna förlänga projektet ett halvår, säger Elin Ljungqvist.
Erbjudandet fram till årsskiftet är en vaccinspruta nu och ytterligare en efter tre år. Alla regioner kommer troligen inte att kunna erbjuda den andra sprutan inom projektet för de kvinnor som vaccinerar sig under våren. En dos vaccin har visats ge fullgott skydd mot HPV-infektion även vid lång uppföljning.
Målet är att vaccinera minst 70 procent av målgruppen eftersom det beräknas leda till så kallad flockimmunitet där spridningen av viruset avstannar. Det skulle kunna leda till att livmoderhalscancer utrotas redan år 2027.
Relaterade länkar
Kontakter
Ulrika Berg RoosNationell kommunikationssamordnare, RCC i samverkan
Tel:072-1762151ulrika.berg.roos@skr.seElin Ljungqvist
Tel:072-230 77 85elin.ljungqvist@vgregion.seOm oss
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.
Följ Regionala cancercentrum i samverkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan
Nytt stöddokument med fokus på alarmsymtom vid misstanke om cancer hos barn och ungdom27.3.2025 14:42:00 CET | Pressmeddelande
RCC:s nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer har i samarbete med Barnläkarföreningens sektion för Pediatrisk hematologi och onkologi tagit fram ett nytt stöddokument som ska underlätta för vårdgivare att identifiera barncancer hos barn och unga.
Åtgärder för att stärka kvalitetssäkringen av EIN-diagnostik25.3.2025 16:08:00 CET | Pressmeddelande
Efter händelserna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där det skett en överdiagnostisering av det premaligna tillståndet EIN (endometrial intraepitelial neoplasi), har RCC analyserat nationella data och genomlyst hur kvalitetssäkringen vid bedömning av premaligna tillstånd kan bli bättre i hela landet.
Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.
Cancerrådgivningen öppnar upp för hela Sverige18.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges äldsta stöd- och rådgivningslinje för cancer ökar kapaciteten och tillgängligheten. Nu kan alla i hela landet som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer, ringa eller chatta kostnadsfritt och anonymt med Cancerrådgivningen.
Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?12.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
CC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades. Deltagarna kom från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum. Avstampet för dagen var den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft den 1 juli. Fler personer i hälso- och sjukvården kommer att vara behöriga att utfärda intyg för könsbyte vilket kommer att ställa krav på att många vet om vilka konsekvenser det får. Under workshopen presenterade Socialstyrelsen hur lagen kommer att fungera, och deltagarna diskuterade hur man ska kunna nå rätt personer med information och vilken information som behöver finnas. - I screeningsammanhang pratar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum