Regionala cancercentrum i samverkan

Regimbiblioteket får prestigefyllt pris

Dela
AnnSofie Fyhr och Ulrika Landin, nationella regimbiblioteket. Foto av Pax Engström Nyström
AnnSofie Fyhr och Ulrika Landin, nationella regimbiblioteket. Foto av Pax Engström Nyström

2024 års Guldpiller går till Regionala cancercentrums nationella regimbibliotek, ett kunskapsstöd som i hög grad förbättrar säkerheten vid läkemedelsanvändning och som används av cancervården i hela Sverige.

Utmärkelsen Guldpillret instiftades år 2010 av Läkemedelsförsäkringen i samarbete med Dagens Medicin och Läkemedelsmarknaden. Syftet med priset är att uppmuntra anställda inom sjukvården, apotekssektorn, forskarvärlden eller läkemedelsindustrin att identifiera nya arbetssätt och metoder inom hälso- och sjukvården, för att uppnå en säkrare läkemedelsanvändning och därmed en bättre hälsa hos patienterna. Efter två tidigare nomineringar var det i år Regimbibliotekets tur att ta emot Guldpillret.

Juryn motiverade årets utmärkelse: Ett gediget och användarvänligt nationellt kunskapsstöd med patientsäkerhet och jämlik vård i fokus. Årets vinnare säkrar tillgång till kvalitetssäkrad information till både vård och patienter om komplexa cancerbehandlingar som är högriskläkemedel. Arbetet har varit föredömligt väl samordnat och förankrat, och har därför fått bred användning i vården och även spridits internationellt.”

Arbetet med att ta fram ett nationellt regimbibliotek påbörjades 2011 och idag omfattar biblioteket över 700 regimer. Basfakta, medicinska och farmaceutiska fakta finns fastställda för de flesta läkemedelssubstanser som används vid cancerbehandling.

Förutom information för vårdpersonal, finns svensk patientinformation för en stor del av regimerna, samt översättningar till engelska och arabiska. Antitumorala behandlingar ger ofta olika biverkningar och det är viktigt att patienten vet vilka biverkningar som normalt kan förväntas, och vilka tillstånd som är så allvarliga att hen måste uppsöka vården. Regionala cancercentrum i samverkan har tagit fram kortfattade och lättlästa texter med den viktigaste informationen.

Att ta fram, fastställa och revidera regimerna är en omfattande apparat som lett till att cancervården har en gemensam, användarvänlig och jämlik informationskälla.

AnnSofie Fyhr och Ulrika Landin, RCC:s två samordnare för uppbyggnaden och utvecklingen av Regimbiblioteket, tog emot priset vid en ceremoni i Stockholm under Dagens Medicins konferens Smarta sjukhus.

– Så roligt att få detta pris till regimbiblioteket och teamet runt projektet. Jag hoppas att detta kan sprida ljus och även guldglitter över alla som deltagit och deltar i arbetet med att utveckla Nationella regimbiblioteket. Utan all hjälp från användare och granskare ute i landet hade detta inte gått och inte heller utan stabilt stöd från RCC. Det är ett pris till många, säger Ulrika Landin, samordnare för Nationella regimbiblioteket.

Regimbiblioteket (Kunskapsbanken)

Om Guldpillret

Kontakter

Bilder

AnnSofie Fyhr och Ulrika Landin, nationella regimbiblioteket. Foto av Pax Engström Nyström
AnnSofie Fyhr och Ulrika Landin, nationella regimbiblioteket. Foto av Pax Engström Nyström
Ladda ned bild

Om oss

Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.

Följ Regionala cancercentrum i samverkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan

Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.

Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?12.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande

CC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades. Deltagarna kom från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum. Avstampet för dagen var den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft den 1 juli. Fler personer i hälso- och sjukvården kommer att vara behöriga att utfärda intyg för könsbyte vilket kommer att ställa krav på att många vet om vilka konsekvenser det får. Under workshopen presenterade Socialstyrelsen hur lagen kommer att fungera, och deltagarna diskuterade hur man ska kunna nå rätt personer med information och vilken information som behöver finnas. - I screeningsammanhang pratar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye