Ny rapport: svensk strålbehandling lider brist på senior forskningskompetens
Strålbehandling är en av de viktigaste delarna inom cancerbehandling. Sverige har dock halkat efter i utvecklingen jämfört med flera andra länder, bland annat våra skandinaviska grannar. Rapporter från de senaste åren pekar att det finns behov av förbättringar inom områden såsom kompetenstillgång, klinisk forskning och teknikutveckling.

Den nationella arbetsgruppen för strålbehandling (NAG Strålbehandling) etablerades 2023 och har bland annat i uppdrag att följa utvecklingen inom svensk strålbehandling. Uppgifterna till rapporten har samlats in genom en enkät till landets 17 kliniker med uppdrag att bedriva strålbehandling under våren 2024 och avser 2023 års verksamhet.
Eventuellt Trendbrott
Antalet patienter som behandlades under 2023 var 27 632, något lägre än året innan (1,4% minskning). Om kommande rapporter också visar ett minskande antal behandlade patienter är det ett trendbrott då antalet patienter som erhåller strålbehandling tidigare ökat både på grund av ökad cancerincidens och att nya indikationer tillkommit. Bröstcancer och prostatacancer dominerar bland de patienter som får strålbehandling. Fördelningen mellan cancerdiagnoser skiljer sig dock åt mellan olika kliniker, sannolikt beroende på klinikernas olika uppdrag och andra regionala skillnader.
Utbildning
Totalt angavs 18 procent av alla verksamma inom svensk strålbehandling vara akademiskt meriterade, definierat som att vara doktorand, disputerad, docent eller professor. Bland läkarna och sjukhusfysikerna utgjorde de 48 respektive 49 procent av antalet verksamma i svensk strålbehandling, för strålsjuksköterskorna var det knappt en procent. Endast en av 57 läkare var professor.
-Bristen på forskningserfarenhet bland de läkare och sjuksköterskor som arbetar med strålbehandling uppfattas som en av orsakerna till att forskningsaktiviteten i landet är lägre än exempelvis i Danmark, säger Kjell Bergfeldt, ordförande i Nationella arbetsgruppen för strålbehandling.
Utrustning
Det finns 71 linjäracceleratorer i landet - en siffra som varit konstant de senaste åren. Det motsvarar 6,9 per miljon invånare, en siffra som är lägre än hos våra skandinaviska grannar. Man brukar räkna med att en linjäraccelerator har en livslängd på cirka tio år, enligt rapporten är 25 procent av acceleratorerna äldre än nio år.
Nya behandlingstekniker
I den nordiska benchmarkingen 2022 var skillnader i användning av nya behandlingstekniker som introducerats i modern strålbehandling de senaste decennierna ett av de mer uppmärksammade resultaten. Man kan nu se att användandet av stereotaktisk behandling (SBRT) ökat och att adaptiv behandling förefaller öka. Övriga jämförbara parametrar är oförändrade jämfört med föregående år.
Bemanning
I enkäten efterfrågades också antalet läkare, sjuksköterskor och fysiker som tjänstgör helt eller delvis inom strålbehandling. Antalet läkare var 123, motsvarande 73 heltidsekvivalenter. Direkt jämförelse med tidigare enkäter är inte möjlig men undersökningen visar att en relativt stor andel är yngre (mindre än fem års erfarenhet av strålbehandling). Antalet sjukhusfysiker (181) motsvarande 164 HTE och antalet sjuksköterskor som arbetar med strålbehandling var 558, motsvarande 513 HTE.
Kliniska studier
Antalet patienter i kliniska strålbehandlingsstudier har minskat jämfört med tidigare rapporter, bland annat den nordiska benchmarkingen. Data är dock inte fullständiga på denna punkt och behöver följas ytterligare.
-Svarsfrekvensen har varit hög, alla kliniker har svarat även om det saknas svar på några av frågorna. Arbetsgruppen vill rikta ett tack till alla som lagt ned arbete och svarat på enkäten, avslutar Kjell Bergfeldt.
Kontakter
Elias MalmKommunikatör RCC Mellansverige
Tel:018-6177109elias.malm@rccmellan.seKjell BergfeldtOrdförande, Nationella arbetsgruppen för strålbehandling
kjell.bergfeldt@skandion.seBilder
Om oss
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.
Följ Regionala cancercentrum i samverkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan
Nytt stöddokument med fokus på alarmsymtom vid misstanke om cancer hos barn och ungdom27.3.2025 14:42:00 CET | Pressmeddelande
RCC:s nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer har i samarbete med Barnläkarföreningens sektion för Pediatrisk hematologi och onkologi tagit fram ett nytt stöddokument som ska underlätta för vårdgivare att identifiera barncancer hos barn och unga.
Åtgärder för att stärka kvalitetssäkringen av EIN-diagnostik25.3.2025 16:08:00 CET | Pressmeddelande
Efter händelserna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där det skett en överdiagnostisering av det premaligna tillståndet EIN (endometrial intraepitelial neoplasi), har RCC analyserat nationella data och genomlyst hur kvalitetssäkringen vid bedömning av premaligna tillstånd kan bli bättre i hela landet.
Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.
Cancerrådgivningen öppnar upp för hela Sverige18.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges äldsta stöd- och rådgivningslinje för cancer ökar kapaciteten och tillgängligheten. Nu kan alla i hela landet som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer, ringa eller chatta kostnadsfritt och anonymt med Cancerrådgivningen.
Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?12.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
CC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades. Deltagarna kom från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum. Avstampet för dagen var den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft den 1 juli. Fler personer i hälso- och sjukvården kommer att vara behöriga att utfärda intyg för könsbyte vilket kommer att ställa krav på att många vet om vilka konsekvenser det får. Under workshopen presenterade Socialstyrelsen hur lagen kommer att fungera, och deltagarna diskuterade hur man ska kunna nå rätt personer med information och vilken information som behöver finnas. - I screeningsammanhang pratar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum