Regionerna går ihop i gemensam kampanj för att uppmärksamma screening för tidig upptäckt av cancer

I Sverige finns det idag tre screeningprogram för tidig upptäckt av bröstcancer, cancer i tjocktarmen och ändtarmen och HPV, cellförändringar och livmoderhalscancer. Under september går regionerna ihop i en gemensam informationskampanj för att informera invånarna om screening och vikten av att delta varje gång man får en kallelse.
Den gemensamma kampanjen kom till redan förra året och i år är kampanjen utvecklad och uppdaterad för att bidra till att göra september till en återkommande uppmärksamhetsmånad för screening.
-Förra året såg vi att kampanjen bidrog till att både öka kunskapen om screening bland invånarna och motivationen till att delta när man blir kallad. Det känns jätteroligt och nu kör vi kampanjen igen för att försöka nå ut till fler och bidra till att göra september till en uppmärksamhetsmånad för screening, säger Elin Ljungqvist nationell screeningsamordnare, Regionala cancercentrum i samverkan.
Deltagandet i screeningprogrammen
Sett till nationella siffror var deltagandet i de olika screeningprogrammen 64 procent för screening mot tjock- och ändtarmscancer under förra året och 78 procent för screening mot bröstcancer (2022). Täckningsgraden* för screening mot livmoderhalscancer var 72 procent under 2023.
-Vi har kommit långt i Sverige med att erbjuda invånare i aktuella åldersgrupper screening men vi har en del kvar att göra för fler ska delta när de får en kallelse, säger Elin Ljungqvist.
I årets kampanj ingår en del där personer utbildas för att informera främst utlandsfödda invånare på samlingsplatser runt om i landet om screening. I vidareförmedlarnas uppdrag ingår även att fråga invånare som inte deltar i screeningen vad som skulle kunna få dem att delta och föra det tillbaka till regionerna.
-Det här är en jätteviktig del av årets kampanj. Vi ser att en grupp som deltar i screeningen i lägre utsträckning är utlandsfödda målgrupper så vi tycker att det är värdefullt att få till oss vad vi kan göra för att få dem att delta, avslutar Elin Ljungqvist.
Regionerna samarbetar i en nationell informationskampanj
En förutsättning för att öka deltagandet i screening är att öka människors kunskap om betydelsen av att upptäcka cancer tidigt. Därför går nu Sveriges regioner ihop, tillsammans med 1177, i en gemensam informationskampanj om screening som kommer synas i sociala medier, i väntrum, och på samlingsplatser runt om i landet där personer med särskilt uppdrag kommer att informera invånare om screening och svara på frågor.
Fakta
Idag omfattas de nationella screeningprogrammen av undersökningar för tidig upptäck av cellförändringar och cancer i livmoderhalsen och bröstcancer. Dessutom håller screening mot cancer i tjocktarmen och ändtarmen på att införas i regionerna. Alla invånare i Sverige som uppfyller kriterierna för screening kallas, och undersökningarna kostar ingenting för de som deltar.
Genom att ta cellprov eller självprov för humant papillomvirus (HPV) varje gång man får en kallelse minskar risken att bli sjuk i cancer i livmoderhalsen med över 90 procent. Cellprov och självprov för HPV erbjuds kvinnor och transpersoner med livmoderhals som är 23–70 år.
I Sverige erbjuds även bröstcancerscreening med mammografi för kvinnor 40–74 år och sedan 2021 har regionerna börjat införa screening för tidig upptäckt av cancer i tjocktarmen och ändtarmen med avföringsprov för både män och kvinnor som är 60–74 år.
* Täckningsgrad är ett mått på hur stor andel av de i målgruppen som deltar inom ett screeningintervall
Relaterade länkar
Bilder
Om oss
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.
Följ Regionala cancercentrum i samverkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan
Nytt stöddokument med fokus på alarmsymtom vid misstanke om cancer hos barn och ungdom27.3.2025 14:42:00 CET | Pressmeddelande
RCC:s nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer har i samarbete med Barnläkarföreningens sektion för Pediatrisk hematologi och onkologi tagit fram ett nytt stöddokument som ska underlätta för vårdgivare att identifiera barncancer hos barn och unga.
Åtgärder för att stärka kvalitetssäkringen av EIN-diagnostik25.3.2025 16:08:00 CET | Pressmeddelande
Efter händelserna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där det skett en överdiagnostisering av det premaligna tillståndet EIN (endometrial intraepitelial neoplasi), har RCC analyserat nationella data och genomlyst hur kvalitetssäkringen vid bedömning av premaligna tillstånd kan bli bättre i hela landet.
Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.
Cancerrådgivningen öppnar upp för hela Sverige18.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges äldsta stöd- och rådgivningslinje för cancer ökar kapaciteten och tillgängligheten. Nu kan alla i hela landet som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer, ringa eller chatta kostnadsfritt och anonymt med Cancerrådgivningen.
Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?12.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
CC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades. Deltagarna kom från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum. Avstampet för dagen var den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft den 1 juli. Fler personer i hälso- och sjukvården kommer att vara behöriga att utfärda intyg för könsbyte vilket kommer att ställa krav på att många vet om vilka konsekvenser det får. Under workshopen presenterade Socialstyrelsen hur lagen kommer att fungera, och deltagarna diskuterade hur man ska kunna nå rätt personer med information och vilken information som behöver finnas. - I screeningsammanhang pratar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum