Djurens Rätt

Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring

Dela

I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.

Alt-text: En stor grupp kycklingar trängs i en djurfabrik.
Rapporten visar att djurskyddsbrister allt oftare sekretessbeläggs, vilket gör det svårare att granska djurskyddet i svenska djurfabriker. Det medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. © Shutterstock

Djurens Rätt har mellan år 2021 och 2023 noterat att det har blivit allt svårare att få ut kontrollrapporter som rör djurskydd i sin helhet. I en ny rapport behandlar ett kapitel den ökade sekretessbeläggningen. Djurens Rätt anser att det är mycket problematiskt i ett demokratiskt samhälle och presenterar åtgärdsförslag för en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister.  

– Många djurskyddsbrister sker i det dolda då det är omöjligt för myndigheter att kontrollera djurskyddet på individnivå, och det är därför mycket problematiskt att det har blivit allt svårare att ens få tillgång till det som upptäcks. Det finns ett stort samhällsintresse för djurskydd, och det som upptäcks på slakterier har också ett konsumentintresse, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.  

Tillgång till offentliga handlingar, som kontrollrapporter från djurskyddskontroller, regleras i offentlighets- och sekretesslagen. Djurens Rätt upplever att myndigheterna har gått från att år 2021 sekretessbelägga företagsnamn och adresser, till att år 2023 dölja vilka djurskyddsbrister som upptäckts. Det innebär att det har blivit enklare att få ut personuppgifter som kan anses vara känsliga, men svårare att få ut vad det finns för djurskyddsbrister i Sveriges djurfabriker.  

– Det är redan svårt för allmänheten att få se vad som pågår bakom djurfabrikernas stängda dörrar, att myndigheterna nu blir allt mer restriktiva med att lämna ut information om djurskyddsbrister är oerhört allvarligt. Regeringen behöver omgående ta tag i att förtydliga sekretesslagen, avslutar Camilla Bergvall.  

Förslag på politiska lösningar

  1. Tydliggör för myndigheter att sekretess för djurskyddsförhållanden ska tolkas restriktivt då det är svag sekretess för driftsförhållanden i nuvarande lagstiftning.  
  2. Tydliggör lagstiftningen genom att ge undantag för sekretess gällande djurskyddsärenden som har konsumentintresse. 

Läs mer här

Läs rapporten "Kycklingfabrikerna – Tre års granskning av Sveriges största kycklingslakterier" .

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En stor flock med många vita kycklingar tätt tillsammans.
© Shutterstock
Ladda ned bild

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye