De är de utvalda kommunerna för ”Konst i hela Sverige”
Konst i hela Sverige är ett samarbetsprojekt som mindre kommuner som vill utveckla sitt arbete med offentlig konst har kunnat ansöka till under våren. Nu är urvalsprocessen klar och Statens konstråd står i startgroparna för att sätta i gång samarbetet med de utvalda kommunerna; Munkedal, Flen, Markaryd, Norberg och Umeås kranskommuner Bjurholm, Vännäs, Vindeln, Robertsfors, Nordmaling, som ansökt tillsammans.

Statens konstråd efterlyste en idé om ett konstprojekt som små kommuner behövde hjälp att utveckla eller genomföra och fick totalt in 25 intresseanmälningar från mindre kommuner i hela landet, från Kiruna i norr till Lomma i söder. Ansökningarna präglades av stor vilja och hög ambition, med utbredda förhoppningar om att anta enprocentsregeln samt med fokus på att arbeta riktat mot barn och unga.
– Vi på Statens konstråd vill tillsammans med mindre kommuner medverka till förstudier, metodutveckling och kunskapsstöd i genomförandet av nya konstprojekt. Syftet är att stärka konstkompetensen och främja lokal samverkan i ett fortsatt långsiktigt arbete med offentlig konst och gestaltad livsmiljö i hela landet, säger Lotta Mossum, chef för konstenheten på Statens konstråd.
Statens konstråd anser att de valda kommunerna har varit särskilt intressanta för projektet då de står inför olika konstnärliga och samhälleliga utmaningar.
Valet av kommunerna grundar sig på ska-krav, fastställda urvalskriterier, geografisk spridning och relevans för Statens konstråds uppdrag att sprida konst i hela landet.
Kontakter
Anna WallgrenKommunikatörStatens konstråd
Tel:072-050 34 95anna.wallgren@statenskonstrad.seEva Malm ÖhrströmKommunikationschefStatens konstråd
Tel:072-090 82 83eva.malm.ohrstrom@statenskonstrad.seLotta MossumKonstenheten
Tel:08-440 12 96lotta.mossum@statenskonstrad.seLänkar
Om Statens konstråd
Statens konstråd verkar för att konst ska vara tillgänglig och nyskapande där vi lever, arbetar och bor. Vi skapar och förvaltar framtidens kulturarv genom vårt arbete med att producera offentlig konst och förvärva konst till statens konstsamling. Genom vår verksamhet kan hundratusentals människor varje dag ta del av konstens olika uttryck.
Myndigheten Statens konstråd bildades 1937 med den huvudsakliga målsättningen att konsten skulle ”bliva allas egendom”. Sedan dess har vi arbetat med att göra konsten tillgänglig för alla. Men redan 1937 fick konstrådet också i uppdrag att skapa ökade arbetstillfällen och gynnsammare arbetsvillkor för svenska konstnärer.
Följ Statens konstråd
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens konstråd
Statens konstråds remissvar på utredningen Moderna – en ny myndighet för modern konst, arkitektur och design (Ds 2025:2)31.3.2025 10:07:55 CEST | Pressmeddelande
Utredningen om en sammanslagning av Moderna Museet, ArkDes och Statens konstråd saknar nödvändiga risk-och konsekvensanalyser. Det finns en hög risk att det kan leda till negativa effekter för den offentliga konsten och gemensamma miljöer i hela Sverige. Ytterligare analysarbete krävs innan beslut om en eventuell sammanslagning kan fattas. Det skriver Statens konstråd, den nationella expertmyndigheten för offentlig konst, i sitt remissvar som i dag lämnats in till Kulturdepartementet.
De är de utvalda kommunerna för ”Konst i hela Sverige”27.3.2025 10:37:46 CET | Pressmeddelande
Konst i hela Sverige är ett samarbetsprojekt som mindre kommuner som vill utveckla sitt arbete med offentlig konst har kunnat ansöka till under våren. Nu är urvalsprocessen klar och Statens konstråd står i startgroparna för att sätta i gång samarbetet med de utvalda kommunerna; Munkedal, Flen, Markaryd, Norberg och Umeås kranskommuner Bjurholm, Vännäs, Vindeln, Robertsfors, Nordmaling, som ansökt tillsammans.
Statens konstråd kommenterar utredningen ”Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design”23.1.2025 11:16:32 CET | Pressmeddelande
I måndags presenterades utredningen ”Moderna – en myndighet för modern konst, arkitektur och design” som föreslår en sammanslagning av Moderna museet, ArkDes och Statens konstråd.
Mellan ljus och mörker – Möt konsten i Luleå4.10.2024 11:01:58 CEST | Pressmeddelande
Naturens magi och tyst kunskap i mötet med teknikens framfart och konstens betydelse i vardagen är temat när Statens konstråd bjuder in till en konstvandring på Luleå tekniska universitet.
Nu står Västlänkens första konstverk på plats13.9.2024 15:12:45 CEST | Pressmeddelande
Ett rosa stenblock, stort som ett trevåningshus, står nu på Västlänkens järnvägsbro vid Olskroken i Göteborg. bLINK är ett verk av den internationellt verksamma konstnären Katharina Grosse, producerat och beställt av Statens konstråd och Trafikverket som en del av den konstnärliga gestaltningen av Västlänken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum