Smart madrass testas i vården med mål att förhindra trycksår
Under en dryg veckas tid har de första tryckavläsande madrasserna för vården testats av personal och vård- och omsorgstagare på två boenden i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun. Syftet med madrasserna är att snabbt kunna identifiera risk för trycksår och kunna sätta in förebyggande åtgärder.

– Det här projektet ger en helt annan dimension av teknikutveckling. Om vår forskning kan bidra till att förhindra trycksår och hjälpa människor så känns det väldigt viktigt, säger Johan Sidén som är docent i elektronik vid Institutionen för Data- och Elektroteknik på Mittuniversitetet och den som leder projektet.
Trycksår – ett stort problem i vården
Trycksår kostar vården miljardbelopp varje år. För att inte tala om att tiotusentals patienter, främst inom äldre- och slutenvård, drabbas av stort lidande. Med hjälp av tryckavläsande madrasser vill forskningsprojektet IoT Pressure minska risken för att trycksår uppstår och nu har de första madrasserna testats inom vården.
– Det är roligt att vara med i testet och att få utvärdera ny teknik som kan ge så många fördelar inom vården. Och framför allt, som kan minska lidandet, säger Sara Englund, enhetschef på Sundsvalls korttidsboende 1.
Forskning och samarbete bakom tekniken
Forskningsprojektet IoT Pressure startade för två år sedan och går nu in i sin slutfas. I projektet samarbetar bland annat forskare från Mittuniversitetet med vårdpersonal från Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun och madrasstillverkaren Järven Healthcare.
– Vi har varit med under hela projektets gång och kommit med synpunkter på vad som är viktigt för att detta ska fungera i praktiken, berättar Sara Englund.
Så fungerar den tryckavläsande madrassen
Madrass-prototypen som testats är försedd med tusentalet inlaminerade trycksensorer som var och en mäter tryck över tid. Tryckfördelningen jämförs med dokumenterade medicinska studier för när risk för trycksår börjar närma sig. I en mobilapplikation kan vårdpersonalen både följa tryckfördelningen i realtid samt få ett larm om visst tryck över tid indikerar risk och då direkt sätta in åtgärder.
Nu har de första tryckavläsande madrasserna testats av personal och vård- och omsorgstagare på boenden i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun och de initiala resultaten är väldigt positiva.
– Det är ovärderlig information som kommunerna bidrar med. Det är viktigt att tekniken vi utvecklar är enkel och underlättar vardagen för vårdpersonalen. Dessutom måste tekniken hålla en låg kostnad så att det är ekonomiskt möjligt för så många kommuner som möjligt att använda den i framtiden, berättar Johan Sidén.
Framtidens utveckling – AI kan skapa anpassade vårdscheman
När testerna är genomförda kommer resultatet utvärderas och slutrapporteras inom projektet IoT Pressure. Resultaten ligger sedan till grund för fortsatt utveckling.
– Under det här projektet har vi gått från en idé till att nu testa en prototyp i skarpt läge. Vårt slutmål är att detta sedan ska landa i en kommersiell produkt på marknaden och då är vårt samarbete med Järven Healthcare som tillverkar madrasser för vården, väldigt viktigt, berättar Johan Sidén.
I ett nästa steg vill forskarna även använda AI-modeller för att ytterligare vidareutveckla madrassens funktioner.
– Det skulle kunna handla om att AI-modeller både exaktare och snabbare kan identifiera vårdtagare med ökad risk för trycksår och kanske föreslå personligt anpassade vändschema för att öka livskvaliteten, berättar han.
Om projektet och dess finansiärer
Projektet Pressure – IoT för att minska skador från trycksår, finansieras med stöd från IoT Sverige, Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Projektledare är Pro&Pro som ansvarar för projektkoordinering. Förutom Mittuniversitetet deltar Sundsvalls kommun, Örnsköldsviks kommun, Järven Health Care, RISE Research Institutes of Sweden och Bron Innovation.
Kontaktperson:
Johan Sidén, docent i elektronik vid Institutionen för Data- och Elektroteknik på Mittuniversitetet, 010-142 84 88, johan.siden@miun.se
Nyckelord
Kontakter
PressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder



Länkar
Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Nytt AI-projekt ska stoppa cyberattacker mot trådlösa nätverk13.3.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Cyberattacker på trådlösa nätverk hotar företag och samhälle med risk för fartygsomdirigering och flygförseningar. Genom TRUST-projektet utvecklar STC forskningscenter på Mittuniversitetet och finländska Universitetet i Vasa en AI-lösning för att upptäcka intrång.
Viktigare att delta än att vinna visar studie kring unga skidskyttar27.2.2025 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Är det så att det olympiska mottot - "det viktigaste är inte att vinna, utan att delta" - faktiskt stämmer? Ja, resultaten i en ny studie från Nationellt vintersportcentrum där forskare följt hur det går för unga skidskyttar när de sedan tävlar som seniorer visar att det ligger något i devisen.
Hemtjänstpersonal målar sina möten med döden i ny studie26.2.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Det brukar heta att ”en bild säger mer än tusen ord” och i ett nytt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet står just bilder i fokus när hemtjänstpersonal ska måla sina erfarenheter med att vaka över döende människor. Studien ingår i ett större forskningsprojekt kring palliativ vård.
Kan turistskatt vara rätt väg för att säkra en hållbar turism?6.2.2025 08:43:22 CET | Pressmeddelande
Under de kommande tre åren ska forskare från åtta europeiska turismforskningsinstitut samverka i ett nytt utvecklingsprojekt för att studera den omdebatterade frågan om turistskatt och liknande avgifter. I Sverige leds arbetet av turismforskningscentret ETOUR på Mittuniversitetet.
Hysch-hysch när populär knöl testas i ny studie31.1.2025 07:59:13 CET | Pressmeddelande
Potatis är en av de vanligast förekommande grödorna när menyer komponeras i svenska hem, skolor, restauranger och på andra platser. Nu ska konsumenternas benägenhet att acceptera nya potatissorter testas i en ny studie. För att inte påverka resultaten i studien omgärdas testerna av en del hysch-hysch.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum