Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Fördelar vi ser:
1. Fokus på kvalitet framför kvantitet.
Att utredningen föreslår ett tydligare fokus på kvalitet, individuell introduktion och utvecklingsmöjligheter är en välkommen förändring. Detta ligger i linje med DHR:s syn på arbete som en rättighet och inte som ett tillfälligt ”förvar”.
2. Idéburna alternativ som komplement till Samhall.
Utredningen föreslår att staten bör pröva en modell där även andra aktörer än Samhall – exempelvis idéburna organisationer – får möjlighet att erbjuda skyddade anställningar med statlig ersättning. Det skulle innebära ett tydligt avsteg från dagens system, där Samhall i praktiken har monopol på den statliga merkostnadsersättningen som finansierar sådana anställningar. DHR ser positivt på förslaget eftersom det öppnar för en mer mångsidig arbetsmarknad med olika typer av arbetsgivare och arbetsmiljöer. För personer med funktionsnedsättning innebär det större valfrihet, bättre förutsättningar för individanpassning – och en möjlighet att slippa tvingas in i en standardmodell som inte alltid passar. Ekonomiskt innebär det att statens stöd skulle kunna fördelas på fler aktörer, vilket kan skapa incitament för nytänkande och kvalitetsfokus.
3. Uppföljning och ansvarsfördelning.
Att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att följa upp handläggning och samverkan är avgörande. Det är ofta här det brister då många i vår målgrupp faller mellan stolarna redan innan de når Samhall.
Men vi är också djupt oroade
1. Minskning av Samhalls volym riskerar att slå fel.
Att Samhall ska minska nyanställningarna med 1000 personer i ett läge där målgruppen ökar kraftigt är djupt oroande. Det riskerar att leda till att personer med störst behov får ännu svårare att komma in i arbetsmarknaden. DHR menar att detta är feltänkt om det inte sker parallellt med en massiv satsning på de idéburna alternativen.
2. Brist på nya resurser.
Att alla förslag måste finansieras inom nuvarande ramar signalerar att förbättringar ska ske utan reella investeringar. Det anser vi på DHR är naivt. Vi vet att kvalitet kostar. Vill vi ha meningsfulla arbeten och utveckling måste staten också vara villig att betala för det.
3. Otydlighet kring tillgänglighet och anpassning.
Utredningen nämner i huvudsak organisatoriska förändringar och kvalitetsstyrning, men går i stort sett förbi frågor om rör fysisk tillgänglighet, arbetsmiljö och individuella anpassningar, vilket är avgörande för personer med nedsatt rörelseförmåga. DHR ser detta som en allvarlig brist i utredningen. Det räcker inte att prata om ”rätt målgrupp” om man inte samtidigt säkerställer att arbetsplatserna är tillgängliga, både fysiskt och tekniskt. För många med funktionsnedsättning är det främst bristen på anpassningar som utgör det största hindret för att kunna arbeta, inte viljan eller förmågan. Utan tydliga krav på tillgänglighet riskerar därför förslagen att endast bli en skrivbordsprodukt som inte förändrar verkligheten för dom som behöver stödet mest.
DHR:s uppmaning
Vi uppmanar regeringen att inte nöja sig med att justera i kanterna, för det krävs ett genomgripande omtag för att se en föränring. Samhall måste inte bara effektiviseras, utan återfå sitt ursprungliga syfte, nämligen att vara en verklig möjlighet för personer med funktionsnedsättning att delta i arbetslivet på sina egna villkor. Det räcker inte endast med formuleringar om kvalitet – det måste också finnas konkreta satsningar på tillgänglighet, individuella anpassningar och verkligt stöd i vardagen. Om staten menar allvar med att skapa ett inkluderande arbetsliv, måste man också vara beredd att investera i det. Först när människan sätts i centrum – inte produktionsmålen – kan Samhall bli den kraft för delaktighet och värdighet som det en gång var tänkt att vara.
Nyckelord
Kontakter
Negar MottaghiSocialpolitik, LSS, arbetsmarknad
Tel:08-685 80 55negar.mottaghi@dhr.seDHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
Det är vårt ansvar att säga emot och att agera11.2.2025 16:55:54 CET | Pressmeddelande
Fascistiska och auktoritära krafter växer sig starkare och mer högljudda, inte bara i vissa länder, utan över hela världen. Händelser i stora länder och i många länder samtidigt påverkar oss alla, direkt och indirekt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum