LRF kommenterar Jordbruksverkets slutrapport om beredskapslagring: ”Bygget av svensk beredskapslagring behöver börja nu”
I dag överlämnar Jordbruksverket sitt uppdrag till regeringen om hur en uppbyggnad av beredskapslager ska kunna stärka beredskapen på och omkring svenska gårdar. Myndigheten uppskattar att det kommer ta 5–10 år att bygga upp ett lager av spannmål och kritiska insatsvaror för jordbruket.

"Det är bra att Jordbruksverket nu är färdig med sitt förslag och att de nu föreslår en modell för beredskapslagringen konkret ska ske och fördelas över Sverige. Nu är det viktigt att regeringen så snart som möjligt fattar beslut om förslagen, så att vi kan komma i gång och börja bygga upp lagren så snart som möjlig.” Säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund.
Jordbruksverket föreslår att lagring av spannmål för att människor ska ha tillgång till mat i tid av kris eller krig. Jordbruksverket beskriver att de fyra nordligaste länen är helt beroende av transporter från södra Sverige för att klara sin livsmedelsförsörjning samtidigt som området är strategiskt viktigt för Sveriges och Natos försvar. Uppbyggnaden av beredskapslager för spannmål ska därför prioriteras i dessa län.
"Det är positivt att särskilda åtgärder vidtas i norra Sverige för att säkerställa att det finns nödvändiga livsmedel även i våra fyra nordligaste län, där produktionen av spannmål är låg, i tid av kris eller krig. Norrlands robusthet är en säkerhetsfråga som såväl Försvarsmaktens behov som livsmedelsförsörjningen i resten av landet, eftersom det i norra Sverige finns goda förutsättningar att producera både mjölk och kött.” Säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund.
Myndigheten föreslår även att lagring av insatsvaror, som till exempel gödselmedel, utsäde, växtskyddsmedel samt proteinfoder, så att så mycket som möjligt av jordbruksproduktionen som kan upprätthållas vid allvarliga kriser och ytterst krig.
”Det allvarliga omvärldsläget har satt ljuset på sårbarheterna i vår livsmedelskedja, särskilt de kritiska beroendena av importerade insatsvaror som kan leda till stora konsekvenser, om en eller flera handelsvägar bryts eller blockeras. Vi behöver så fort som möjligt bygga bort och kraftigt minska dessa sårbarheter.” Säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund och fortsätter:
"Vi hade naturligtvis önskat att svenska lantbrukare skulle kunna producera all mat vi behöver och alla insatsvaror som behövs för att producera insatsvaror själva. Det finns en stor potential att öka produktionen av jordbrukets viktiga insatsvaror i Sverige, men parallellt med att vi röjer hinder för att få till stånd en sådan produktion behöver Sverige också bygga upp beredskapslager av viktiga insatsvaror.” Säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund.
Enligt förslaget från Jordbruksverket ska beredskapslagren av spannmål och insatsvaror finansieras genom att staten tecknar avtal med företagen. Staten köper en viss mängd vara av företagen och betalar sedan för att kontinuerligt omsätta varan. Den mängd som staten har köpt ska alltid finnas tillgänglig och staten ska ha full rätt att använda den vid behov.
För de fyra nordligaste länen föreslås en alternativ modell där staten både äger och omsätter den lagrade varan. Staten kan hyra lagerutrymme eller investera i nya lagerbyggnader avsedda för lagring av spannmål.
"För att beredskapslagringen ska bli verklighet så snart som möjligt krävs skyndsamma och välgrundade beslut om hur länge lagren ska räcka, vilka de finansiella ramarna är och beslut om mandat till myndigheterna att göra inköpen. Så snart de politiska besluten är fattade står de aktörer som kan bidra till lagringen redo.” Säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund.
För mer information: Beredskapslager av spannmål och insatsvaror - Jordbruksverket.se
Förslagen från Jordbruksverket utgår från Livsmedelsverkets beräkningar om att 3 000 kalorier per person och dygn behöver säkras under höjd beredskap.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
LRF kommenterar vårbudgeten: Vi måste få möjlighet att stärka beredskapen i hela Sverige15.4.2025 08:46:48 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterar regeringen årets vårproposition och vårbudget. För företagen inom det gröna näringslivet finns positiva nyheter som stärker företagens robusthet och konkurrenskraft. Samtidigt finns det områden där mer arbete behövs för att säkra en tillräcklig livsmedelsproduktion och beredskap i hela Sverige.
Anna-Karin Hatt lämnar LRF – nomineras som ny partiledare för Centerpartiet14.4.2025 13:40:43 CEST | Pressmeddelande
LRF:s vd Anna-Karin Hatt har idag meddelat att hon tackar ja till att nomineras som ny partiledare för Centerpartiet. Som en följd av detta lämnar hon från och med idag sitt uppdrag på Lantbrukarnas Riksförbund.
Naturvårdsverkets data visar varför aktivt skogsägande är viktigt för klimatet11.4.2025 14:43:52 CEST | Pressmeddelande
Naturvårdsverket lämnar varje år ett underlag till regeringens klimatredovisning. I årets redovisning säger Naturvårdsverket att Sverige kommer få svårt att nå sina klimatmål, både till 2030, 2040 och 2045. “Det här visar på vikten av aktivt skogsägande och långsiktiga regler i den svenska skogen”. Säger Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Säkrad livsmedelsberedskap kräver ökad konkurrensförmåga31.3.2025 11:11:50 CEST | Pressmeddelande
För att Sverige ska kunna producerar mer och bättre mat som stärker vår livsmedelsberedskap måste ett antal av betänkandet ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd” förslag bli verklighet. I LRFs remissvar lyfts flera av betänkandets förlag som extra brådskande. Vägen till stärkt beredskap går via ökad konkurrensförmåga, som ökad flexibilitet, minskad regelbörda och modern teknik. Samtidigt ökar Sveriges lantbrukare välbefinnande hos lantbruksdjuren. Framtiden är virtuellt stängsel, minskad konsekvenser av veterinärbrist samt flexiblare beteslagsstiftning.
Pressinbjudan - Säkrad livsmedelsberedskap kräver ökad konkurrensförmåga28.3.2025 13:32:37 CET | Pressinbjudan
Välkommen till LRFs presswebbinarium på måndag den 31 mars kl. 10.00. LRF går igenom de viktigaste åtgärderna för att stärka livsmedelsberedskapen. Åtgärder för att stärka lantbrukets konkurrensförmåga och ökat välbefinnande hos lantbruksdjuren. Utgångspunkten för presswebbinariumet är LRFs remissvar med konkreta förslag kopplat till regeringens utredning ”Betänkandet om konkurrenskraftig animalieproduktion och ett gott djurskydd”.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum