Regionala cancercentrum i samverkan

Åtgärder för att stärka kvalitetssäkringen av EIN-diagnostik

Dela

Efter händelserna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där det skett en överdiagnostisering av det premaligna tillståndet EIN (endometrial intraepitelial neoplasi), har RCC analyserat nationella data och genomlyst hur kvalitetssäkringen vid bedömning av premaligna tillstånd kan bli bättre i hela landet.

Multidisciplinär konferens (MDK)
Multidisciplinär konferens (MDK)

Analysen visar att ingen systematisk överdiagnostisering av EIN har skett i övriga landet. För att förhindra att en liknande överdiagnostik inträffar igen arrangerade RCC en workshop. Där diskuterade professions- och ledningsföreträdare från hela landet hur kvalitetssäkringen vid bedömning av EIN kan förbättras. Analysresultatet och åtgärdsförslagen presenterades vid ett webbinarium den 19 mars.

Workshoppen resulterade i 17 konkreta åtgärdsförslag inom 6 utvecklingsområden. Förslagen rör allt från ökat processtänk vid premaligna tillstånd till utvecklade kodverk och större möjligheter till kompetensutveckling för patologer. Flera förslag rör stärkt deltagande i befintliga kvalitetssäkringsprogram.

–En grundförutsättning för att de befintliga kvalitetssäkringsprogrammen ska nå sin fulla effekt är att varje klinik säkerställer att det finns rutiner för att delta i de diagnostiska testen inom programmen, samt att man diskuterar resultaten internt och agerar på dem, säger Helena Brändström, biträdande nationell cancersamordnare.

    Patientinformation
    En utmaning vid premaligna tillstånd, som EIN, är att beslut om behandling bygger på en statistisk risk för framtida livmoderkroppscancer.

    –Dialogen mellan läkare och patient är därför central för att säkerställa att patienten är välinformerad, delaktig och har realistiska förväntningar på behandlingen. Under workshoppen framkom ett behov av tydlig patientinformation som förklarar diagnosen och belyser både fördelar och nackdelar med olika behandlingsalternativ, säger Ralf Segersvärd, medicinskt ansvarig och verksamhetsutvecklare vid RCC Stockholm Gotland.

    –Det finns goda möjligheter att både stärka kvaliteten och undvika att det här händer igen. Men det krävs att alla hjälps åt och är medvetna om sina ansvarsområden på olika nivåer, och att det finns god kommunikation och återkoppling mellan alla delar i vårdkedjan, säger Helena Brändström, biträdande nationell cancersamordnare.

      Relaterade länkar

      Kontakter

      Bilder

      Multidisciplinär konferens (MDK)
      Multidisciplinär konferens (MDK)
      Ladda ned bild

      Dokument

      Om oss

      Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.

      Följ Regionala cancercentrum i samverkan

      Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

      Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan

      Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

      Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.

      Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?12.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande

      CC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades. Deltagarna kom från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum. Avstampet för dagen var den nya könstillhörighetslagen som träder i kraft den 1 juli. Fler personer i hälso- och sjukvården kommer att vara behöriga att utfärda intyg för könsbyte vilket kommer att ställa krav på att många vet om vilka konsekvenser det får. Under workshopen presenterade Socialstyrelsen hur lagen kommer att fungera, och deltagarna diskuterade hur man ska kunna nå rätt personer med information och vilken information som behöver finnas. - I screeningsammanhang pratar

      Nya uppdrag för cancervården i överenskommelse mellan regeringen och SKR25.1.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande

      Den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen är nu klar. Överenskommelsen sätter ramarna för hur Regionala cancercentrum ska stötta regionerna under 2025 och vad regionerna ska göra för att få ta del av medlen. Beskedet från regeringen och regionerna är att förvalta och driva den utveckling som skett de senaste åren inom tillgänglighet, diagnostik och rehabilitering, samt att göra ett krafttag i vaccinationen mot HPV. – Överenskommelserna är årliga men det finns en stor kontinuitet genom att många uppdrag återkommer från år till år. Vi fortsätter att förvalta och utveckla det som är bra, till exempel arbetet med kunskapsstöd. Förra året tillkom några särskilt utpekade områden som vi i år utvecklar ett steg till. Det gäller särskilt de diagnostiska processerna patologi och radiologi, säger Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare och ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan. Regionernas förbättringsarbeten en framgång som får fortsätta Överenskommelsen innebär att r

      I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

      Besök vårt pressrum
      World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye