Vårdförbundet: Vi vill ha tydlig och samordnad hälso- och sjukvård som utgår från individens behov
Vårdförbundet instämmer i Vårdanalys slutsatser - den statliga styrningen är otydlig och det saknas ansvarsutkrävande. Det finns heller ingen helhetssyn på hur olika delar av vården ska samverka för att nå målen.
– Det vi befarade har inträffat – att utan en samordnad styrning, bättre resursanvändning och en hållbar kompetensförsörjning, kan omställningen inte lyckas, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Primärvården – navet som saknar resurser
– Vårdförbundet bedömer att primärvården ska, i enlighet med riksdagens beslut, utvecklas mot att vara navet i svensk hälso- och sjukvård, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Vårdens system, struktur, organisation och ledning bör förtydliga personcentreringen och det hälsofrämjande arbetet. För att omställningen mot en nära vård ska leda till att patienterna får en god, nära och samordnad vård där patienterna är delaktiga utifrån sina förutsättningar och preferenser, krävs en hållbar kompetensförsörjning med interprofessionella team, fler med specialistutbildning, men också yrkesgrupper som idag inte finns i samma utsträckning i den kommunala hälso- och sjukvården.
– Nu finns chans att anställa fler med specialistutbildning och fortsätta det viktiga arbetet med den avancerade specialistsjuksköterskan. I många andra länder har denna roll visat sig vara en framgångsfaktor för att förbättra tillgången till vård. Sverige behöver ta nästa steg och skapa förutsättningar för att fler sjuksköterskor kan specialisera sig och arbeta på avancerad nivå, säger Sineva Ribeiro.
Otydlig styrning försenar omställningen
Regeringen har betalat ut cirka 31,5 miljarder kronor till regioner, kommuner och Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att hjälpa till med omställningen. Vårdförbundet anser att regeringen inte bör fördela ytterligare resurser till nya projekt inom primärvården utan att det finns en tydlig implementeringsplan.
– Utifrån Vårdanalys utvärdering kan man konstatera att inget händer om regioner och kommuner inte arbetar i enlighet med lagens intentioner med primärvården som navet i hälso- och sjukvården. Regeringen bör ställa krav på att alla finansierade projekt inom primärvården har en konkret plan för implementering om resultaten är positiva, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Vad behöver hända nu?
Vårdförbundet uppmanar regeringen att:
Ge ett uppdrag till lämplig myndighet för att se över och tydliggöra primärvårdens och den nära vårdens uppdrag och på vilket sätt det kan säkerställas en tydligare och mer samordnad styrning från nationell till regional och kommunal nivå.
Nyckelord
Kontakter
Vårdförbundets presstjänst0703 10 30 09 (ej sms)
Presstjänsten vardagar 09-17 måndag till fredag.
Om oss
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 117 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Följ Vårdförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet
Nytt avtal: Mer pengar i plånboken och större förutsägbarhet i schemat7.4.2025 16:00:32 CEST | Pressmeddelande
Efter tuffa förhandlingar har ett nytt avtal tecknats mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona. Avtalet ger medlemmar mer pengar i plånboken och större förutsägbarhet i schemat.
Avtalsförhandlingarna fortsätter31.3.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårdförbundets förbundsstyrelse har fattat beslut om att förlänga nuvarande avtal med SKR och Sobona. Avtalet förlängs med sju dagars uppsägningstid. − Nu är det dags att rätta till alla scheman som inte håller, där bland annat förskjuten arbetstid är ett omfattande problem, säger Sineva Ribeiro.
Två av tre chefer i vården tycker inte att de har tillräcklig bemanning13.3.2025 10:07:59 CET | Pressmeddelande
Nästan två av tre chefer i vården, 64 procent, har inte tillräcklig bemanning för att bedriva verksamheten på ett hållbart sätt. Det är en situation som inte bara påverkar de anställdas arbetsmiljö, utan även patientsäkerheten. Det visar Vårdförbundets nya rapport ”Heltider som inte håller”.
Schemaändringar i vården ger orimlig arbetsmiljö13.3.2025 09:35:19 CET | Pressmeddelande
Nästan sex av tio offentligt anställda medlemmar i Vårdförbundet upplever att schemat ändras under pågående schemaperiod – så kallad förskjuten arbetstid. En ny rapport från Vårdförbundet visar att det skapar osäkerhet för familjer och en pressad arbetsmiljö för vårdanställda.
Sju av tio inom vården störs ständigt på sin fritid - återhämtningen uteblir19.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor majoritet, 69 procent, av Vårdförbundets medlemmar blir kontaktade av arbetsgivaren på sin lediga tid. Ambulanspersonal och anställda på förlossningsavdelningarna är värst drabbade, visar en färsk rapport från Vårdförbundet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum