Transportavtalet klart – kostnadsökningar inom märket
Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, har idag tecknat Transportavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet följer det märke som industrins parter tecknat med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över 2 år. Transportavtalet omfattar omkring 4 500 företag och omkring 55 300 anställda inom åkeri, bärgning, terminal och lager.

– Transportavtalet följer märket, vilket innebär att transportföretagen är med och tar ansvar för den svenska lönemodellen, säger Marcus Dahlsten, vd, Biltrafikens Arbetsgivareförbund och vd Transportföretagen.
Överenskommelsen innebär bland annat att ett system för deltidspension införs. Syftet är att underlätta för arbetstagare att fortsätta vara yrkesverksamma i högre ålder. Till systemet för deltidspension avsätts 0,1 % av lönesumman från och med den 1 april 2026. Denna kostnad avräknas från löneökningsutrymmet så att den totala kostnaden för arbetsgivaren ryms inom märket.
– I en allt osäkrare omvärld behöver transportföretagen hantera ständigt förändrade förutsättningar. Det visar inte minst den senaste veckans händelser, där nya tullar gör handeln krångligare, dyrare och mer osäker. Att vi nu har ett avtal skapar stabilitet, säger Marcus Dahlsten.
Parterna är även överens om att lastbilsförare får rätt till kvalificerat OB-tillägg på fredagkvällar och att arbetsgivaren ska bekosta läkarintyg vart femte år för de förare som behöver förlänga tung behörighet hos Transportstyrelsen. Även dessa villkorsändringar har räknats mot värdet för löneavtalet av så att de ingår i märkets kostnadsram.
– Vår motpart har haft som yrkande att de vill ha mer än märket och har ställt sig utanför LOs samordning. Vi har löst den knuten genom att gemensamt förändra avtalets lönetrappa, detta inom ramen för märket. Vår överenskommelse innebär att de som arbetat länge får lite större löneökningar och de som arbetat kortare lite lägre löneökningar, allt detta inom märkets ramar. De som fått högst löneökning är de som jobbat länge på terminal. De har genom omfördelningen fått totalt 6,7 procent över två år. De som har fått lägst lön är förare som är nya i yrket som chaufförer. Dessa har fått cirka 5 procent på två år. I övriga grupper har alla utom de sista stegen fått mindre än märket, säger Annika Nordin, förhandlingschef, Biltrafikens Arbetsgivareförbund.
– Vi hade gärna avstått från att göra differentiering denna gång, men det var mycket viktigt för Transport. För att hitta en konstruktiv väg framåt har vi tillsatt en arbetsgrupp som ska se om vi kan nå samsyn om hur vi ska arbeta med utvecklingen av lönestrukturen i kommande avtalsrörelser, säger Annika Nordin.
Märket 2025
Industrins parter har 2025 tecknat avtal med en löneökningstakt på 6,4 % över 2 år. Avtalsvärdet är 3,4 procent det första året och 3,0 procent år två. Detta ”märke” är kostnadsramen för alla kollektivavtal på arbetsmarknaden och utgör därmed en grundförutsättning för alla avtal som Transportföretagen förhandlar i år. Du kan läsa mer om märket och industriavtalet på Transportföretagens webbplats.
Kontakter
Seth ÖrbrinkPressansvarig, Transportföretagen
Tel:072-3266020seth.orbrink@transportforetagen.seTransportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
EU-förslag om förenklad hållbarhetsrapportering ett steg i rätt riktning18.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Transportföretagen har lämnat in sitt remissvar till regeringen angående EU-kommissionens så kallade Omnibus-förslag, som syftar till att förenkla regelverket kring företagens hållbarhetsrapportering. Kommissionens ambition välkomnas, samtidigt som det krävs ytterligare förändringar för att regelverken ska bli praktiskt tillämpbara för transportbranschens företag.
Rätt prioriteringar om yrkeshögskolan i vårändringsbudgeten17.4.2025 11:05:16 CEST | Pressmeddelande
I vårändringsbudgeten föreslås ökade resurser till yrkeshögskolan och medel till fler platser inom den yrkesinriktade vuxenutbildningen. Regeringen har även aviserat att man avser höja ersättningsnivåerna i statsbidraget för regionalt yrkesvux, vilket är extra välkommet givet det sviktande kommunala intresset för dessa utbildningar.
Stark signal om konkurrenskraftiga avtal när Stena Bulk flaggar svenskt16.4.2025 09:56:03 CEST | Pressmeddelande
Stena Bulk, ett av Transportföretagens stora medlemsföretag, har idag meddelat att de kommer att registrera fyra eller fem av sina stora tankfartyg under svensk flagg. Det är ett välkommet tillskott till den svenska handelsflottan, som kommer att stärka svensk sjöfart, svensk beredskap och den svenska sjöfartens attraktivitet för unga som är intresserade av en karriär inom sjöfarten.
Positivt med höjd och breddad skrotningspremie – men kräver långsiktighet16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringens förslag i vårändringsbudgeten om att höja skrotningspremien från 10 000 till 25 000 kronor och bredda den till att även omfatta nyare fordon med Euro 5- och Euro 6-standard, är ett steg i rätt riktning. Transportföretagen ser positivt på att branschens inspel beaktats, men understryker samtidigt behovet av ett långsiktigt och stabilt styrmedel.
Bara var femte transportföretag vet vad som förväntas av dem i kris11.4.2025 10:22:50 CEST | Pressmeddelande
Endast 19 procent av transportföretagen uppger sig veta vilka förväntningar som ligger på dem i händelse av kris eller krig, enligt en mätning från Transportföretagen. Samtidigt ökar beredskapskraven i samband med Sveriges roll som transitland i Nato.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum