Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.

I insatsen deltog Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Gränspolisen, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunala miljöinspektörer (Miljösamverkan). Syftet var att motverka arbetslivskriminalitet, identifiera oegentligheter och stärka skyddet för arbetstagare.
– Det vi såg under insatsen visar hur utbrett arbetslivskriminalitet kan vara även i mindre städer. Den här typen av fusk snedvrider konkurrensen och skapar osäkra arbetsmiljöer, säger Malin Hedin, regionalsamordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet på Arbetsmiljöverket.
Insatsen visar att samverkan mellan myndigheter är avgörande för att upptäcka och motverka arbetslivskriminalitet. Tillsammans arbetar myndigheterna för att värna ett tryggt, rättvist och hållbart arbetsliv – för både arbetstagare och seriösa företagare.
– När människor bor på arbetsplatser som inte är avsedda för boende, när bidrag missbrukas och arbetstagare utnyttjas – då är det inte bara ett arbetsmiljöproblem utan ett samhällsproblem. Vi behöver agera tillsammans, säger Ludwig von Heideken, som är insatschef vid Lokalpolisområde Skövde.
Flera allvarliga brister identifierades:
- Arbetsmiljöverket noterade brister i brandskydd, elinstallationer, användning av farliga maskiner, undermålig städning och möjliga brott mot arbetstidslagen. Vidare utredning pågår.
- Skatteverket fann brister i hanteringen av personalliggare och har nu underlag för vidare granskning av flera arbetsställen.
- Arbetsförmedlingen stoppade ekonomiska stödinsatser kopplade till vissa verksamheter.
- Försäkringskassan identifierade minst tre fall av misstänkt felaktig sjukskrivning och bidragsfusk.
- Polismyndigheten kommer att informera aktuell kommun om misstänkt otillåtet boende i en av de kontrollerade fastigheterna.
- Miljösamverkan fann brister i miljö- och hälsoskydd och planerar uppföljande inspektioner.
Kontakter
Sonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seBilder

Länkar
Myndigheter mot arbetslivskriminalitet
Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet inom olika branscher. Tillsammans planerar och genomför vi oanmälda kontroller för att stoppa regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet. Kontrollerna genomförs i riskbranscher som till exempel transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, biltvättar, slakterier, byggverksamhet, skönhetssalonger och restauranger.
Hittills har myndigheterna genomfört drygt 16 500 gemensamma kontroller. Sedan 2023 organiseras kontrollerna inom ramen för samverkan i de sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet, AKC. Dessa finns i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.
Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i arbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar även Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn4.4.2025 06:37:26 CEST | Pressmeddelande
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.
Unga kvinnor utsatta på jobbet2.4.2025 08:04:28 CEST | Pressmeddelande
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet. De arbetar oftare ensamma och riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Problem med för stor arbetsbelastning är fortsatt vanligast inom skola, vård och omsorg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum