Akademikerförbundet SSR

Siffersatta löneökningar för välfärdens akademiker!

Dela

Akademikerförbundet SSR har tecknat ett nytt tvåårigt kollektivavtal med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Avtalet omfattar cirka 220 000 anställda inom kommuner, regioner och kommunala bolag och gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027. Förbundet har säkrat en garanterad lägstanivå för löneökningar om 3,4 procent 2025 och 3 procent 2026 – ett viktigt steg för att möta välfärdens stora kompetensutmaningar. Ett första steg är taget mot arbetstidsförkortningar.

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Fotograf: Magnus Länje

– Kommunernas och regionernas dåliga ekonomi är inget våra medlemmar ska betala för. Vi har säkrat en lägstanivå för löneutvecklingen. Lönen är det viktigaste verktyget för att behålla och attrahera kompetens, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

– Det måste gå att göra karriär i en kommun. Vill kommunerna behålla mer kompetens måste det också löna sig för de erfarna. Vi är därför överens om att få upp lönespridningen så att fler får lön som speglar deras kunskap, säger Markus Furuberg, förhandlingschef.

– Vi har nu tagit ett första steg mot arbetstidsförkortning, att ta fram ett system med tidskonton till avtalsförhandlingarna 2027, men det går långsamt. Våra arbetsgivare är politiker och partierna måste bestämma sig för om de vill lösa arbetstidsfrågan avtalsvägen eller via lagstiftning. De kan inte blockera båda lösningarna. Välfärdens medarbetare måste få samma möjligheter som industrins, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.


Ytterligare fakta om avtalet:

  • Avtalet innehåller tydliggörande av chefens roll för kvaliteten i lönesättningen och ett partsgemensamt arbete om lönestruktur.
  • En utredning om införande av tidskonton för att möjliggöra uttag i tid, pengar eller pensionsavsättning. Utredningen pågår till 2027.
  • Ersättningen för deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas övertidsersättning.
  • Fortsatt gemensamt arbete med friskfaktorer för en stärkt arbetsmiljö och en uppdaterad avsiktsförklaring om kompetensförsörjning för att attrahera, behålla och utveckla fler medarbetare.
  • Parterna ska inleda ett partsgemensamt arbete i syfte att stärka den svenska modellens och kollektivavtalens legitimitet.
  • Avtalet innehåller en ny pensionsmodell med partiell nedtrappningsförmån för seniora arbetstagare (från 64 år). En möjlighet att minska arbetstiden till 80 procent med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.
  • Individuella utvecklingsplaner för varje medarbetare som inkluderar kontinuerligt lärande ska tas fram.
  • 750 miljoner kronor avsätts till kompetenshöjande åtgärder.

– Personalomsättningen bland välfärdens akademiker är på 20–30 procent varje år, det är ohållbart för verksamheten. Avtalet tar sikte på att förändra detta så att fler vill stanna kvar och utvecklas tillsammans med verksamheten, säger Heike Erkers.

Avtalet tecknas inom samarbetet AKV, allmän kommunal verksamhet av Akademikerförbundet SSR, Vision, Ledarna samt Scen och Film.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra över 80 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Stoppa tvångslag i socialtjänsten20.3.2025 15:03:50 CET | Pressmeddelande

Regeringen bereder nu ett lagförslag om en ny lag om tvångsåtgärder mot föräldrar och barn. Lagen ska bland annat få föräldrar och barn som tackar nej till insatser från socialtjänsten att med hot om tvång ta emot insatserna. Problemet är att vi idag inte vet vad det är som får föräldrar att tacka nej. Utan den vetskapen är det svårt att föreslå en lösning. Sådan kunskap behöver inhämtas innan regeringen lagstiftar. Akademikerförbundet SSR uppmanar regeringen att pausa lagförslaget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye