Nytt klimatpaket för sjöfarten
Den internationella sjöfartsorganisationen International Maritime Organization (IMO) har tagit ett första viktigt steg mot ett nytt klimatpaket. Fartyg ska börja använda drivmedel som ger mindre utsläpp – eller betala en hög avgift. Regelpaketet ska leda till att målen om nettonollutsläpp av växthusgaser inom den internationella sjöfarten nås till 2050.

Beslutet om det nya styrmedelspaketet har föregåtts av årslånga förhandlingar inom IMO:s miljökommitté (MEPC 83). Det förhandlades intensivt in i det sista, men i fredags kunde det nya regelpaketet med klimatstyrmedel till sist antas på plats i London.
– Det här ett stort genombrott. Det så kallade nettonollpaketet från IMO ger förutsättningar att kraftigt minska utsläppen av växthusgaser från den internationella sjöfarten, säger Sofia Malmsten, som leder arbetet för Sveriges räkning och är sakkunnig på Transportstyrelsen.
Hon fortsätter:
– Vi är glada att så många stater kunde ställa sig bakom regelpaketet, men vi är medvetna om att flera är besvikna, av olika skäl. Vi behöver jobba hårt för att få ombord alla inför mötet i oktober då regelverket slutligt antas.
Utsläppen ska minska
Paketet reglerar hur mycket växthusgaser som får släppas ut från de drivmedel som fartygen använder. Det består av två delar: en teknisk och en ekonomisk. Utsläppen från de drivmedel som fartygen använder ska minska, samtidigt som det ska kosta om utsläppen inte minskar. Dessutom kan fartyg som presterar väl sälja överskott till fartyg som lyckas mindre bra.
– Vi tycker det är bra att det nya paketet innehåller både piska och morot. Intäkterna från avgifterna kommer att användas för att premiera de fartyg som använder drivmedel med noll eller nära noll utsläpp, men också till sjöfartens klimatomställning för att se till att inget land halkar efter, säger Sofia Malmsten.
Det nya klimatpaketet ska slutligt antas i oktober 2025 och planeras träda i kraft 2027.
Fakta
Det nya klimatpaketet i korthet:
- Består av en drivmedelsstandard med prissättning av växthusgasutsläpp.
- Den innebär en stegvis minskning av tillåten växthusgasintensitet i den energi som fartygen använder.
- Standarden bygger på samma princip som EU-regelverket FuelEU Maritime.
- Utsläppskraven är satta i två nivåer. Fartyg som släpper ut mer än baskraven ska betala en hög avgift. Den ska se till att fartygen föredrar att minska utsläppen hellre än att betala avgiften. Fartyg som uppfyller baskraven, men inte når upp till de högre satta kraven ska betala en lägre avgift.
- De avgifter som samlas in ska användas till att premiera fartyg som använder drivmedel med noll eller nära noll växthusgasutsläpp. De ska också användas till att säkerställa en rättvis klimatomställning med koppling till sjöfartssektorn, för att se till att inget land eller region lämnas efter.
- Fartyg som presterar väl kan spara eller sälja överskott vidare till fartyg som inte når upp till baskraven.
2023 antog IMO en växthusgasstrategi som innehåller utsläppsmål för internationell sjöfart av växthusgaser. Den övergripande målsättningen är att internationell sjöfart ska ha netto-noll växthusgasutsläpp till eller omkring år 2050, med kontrollpunkter för 2030 och 2040. Det nya klimatpaketet är en uppföljning av strategin.
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
Tappet för inrikesflyget fortsätter23.4.2025 08:58:55 CEST | Pressmeddelande
Antalet passagerare som reser med inrikesflyg fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen, där årets första kvartal jämförs med samma period året innan.
Halvljus – vanligaste felet vid besiktning9.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Defekta halvljus är fortfarande den vanligaste anmärkningen vid besiktning av personbilar. Över 287 000 nedslag meddelades vid förra årets kontrollbesiktningar. Ungefär var fjärde bil underkändes med krav på efterkontroll vid besiktningen och olika anmärkningar på bilbelysningen toppar Transportstyrelsens statistik.
Antal skadade i olyckor med elsparkcykel ökar kraftigt3.4.2025 13:05:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 5 personer och 4 599 personer skadades i elsparkcykelolyckor. Olyckorna har ökat med drygt 30 procent jämfört med året innan. Det framkommer i Transportstyrelsens preliminära sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
Uppdaterad: Omfattande körkortsförändringar på gång27.3.2025 19:25:26 CET | Nyheter
EU förväntas inom kort fatta formellt beslut om ett nytt körkortsdirektiv som kommer att innebära ändringar på körkortsområdet. Efter beslutet ska Sverige ta ställning till hur direktivet ska implementeras i de svenska regelverken. Direktivet innehåller bland annat en ny körkortsbehörighet – B1, som kan ge en person med 15 års ålder rätt att köra en ”fartsänkt bil”. En annan förändring är att det blir möjligt att ta körkort från 17 års ålder (med beledsagare). Samtidigt ska körkortet finnas i digital form. Reglerna är med några undantag tänkta att införas under 2028 och börjar gälla 2029.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum