Uppdaterad: Omfattande körkortsförändringar på gång
EU förväntas inom kort fatta formellt beslut om ett nytt körkortsdirektiv som kommer att innebära ändringar på körkortsområdet. Efter beslutet ska Sverige ta ställning till hur direktivet ska implementeras i de svenska regelverken. Direktivet innehåller bland annat en ny körkortsbehörighet – B1, som kan ge en person med 15 års ålder rätt att köra en ”fartsänkt bil”. En annan förändring är att det blir möjligt att ta körkort från 17 års ålder (med beledsagare). Samtidigt ska körkortet finnas i digital form. Reglerna är med några undantag tänkta att införas under 2028 och börjar gälla 2029.

Arbetet med det fjärde körkortsdirektivet har pågått på EU-nivå under lång tid. Transportstyrelsen listar här några av de mest intressanta förändringarna för svensk del:
Införande av ny körkortsbehörighet – B1
En ny körkortsbehörighet införs som ger körkortshavaren rätt att köra en fartreducerad bil. Bilen får inte ha en totalvikt över 2 500 kg och den konstruktiva hastigheten ska vara max 45 km/tim. Körkorten kommer kräva kunskapsprov och körprov. Behörigheten kommer kunna tas från och med 15 års ålder och är giltig som längst tills personen fyllt 21 år.
B1-behörigheten kommer innebära en möjlighet för ungdomar att köra fordon och kan ses som någonting som kan ersätta dagens regler kring A-traktorer. I nuläget är det dock för tidigt att svara på hur den fartsänkta bilen tekniskt ska vara byggd eller vilka krav som ska ställas. Det är en av många frågor som behöver utredas när det nya direktivet ska införas i Sverige. Ambitionen är dock att hitta lösningar så att A-traktorer utifrån dagens regler ska kunna konverteras till den nya fordonstypen.
Dagens befintliga A-traktorer som inte överskrider en totalvikt på 2 500 kg kommer troligen att kunna köras med ett B1-körkort. Men ska hastigheten kunna höjas till 45 km/tim är Transportstyrelsens preliminära bedömning att det krävs ett nytt regelverk och troligtvis behöver en ny fordonstyp införas.
Beledsagad körning från 17 års ålder – B-behörighet
Körkortsåldern för behörighet B kommer sänkas till 17 år. Men fram tills att körkortshavaren fyller 18 år kommer körkortet vara utfärdat med ett speciellt villkor. Bilen får bara köras med villkoret att en så kallad beledsagare följer med i bilen. Beledsagaren ska vara minst 24 år, ha haft EU-körkort i minst fem år och kunna visa på varaktig skötsamhet i trafiken.
Utöver det kan medlemsländerna välja att införa beledsagad körning från 17 års ålder också för behörigheterna C1 och C (medeltung och tung lastbil). Det är i nuläget oklart hur Sverige väljer att göra i den här frågan.
Digitalt körkort
Ett EU-gemensamt digitalt körkort ska införas i alla medlemsländer. Kortet ska finnas tillgängligt i form av ett elektroniskt intyg i kombination med en digital plånbok. Efter utfärdade ska kortet kunna laddas ner flera gånger och till olika enheter utan att det skapar kostnader för den enskilde.
Det ska även i framtiden vara möjligt att få ett traditionellt, fysiskt körkort utfärdat.
Tyngre fordon ska kunna köras med behörighet B
Den som har haft B-kort i två år kommer kunna köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på 4 250 kg om fordonet drivs helt eller delvis med alternativa bränslen. Dessutom kommer släpvagn med totalvikt på 750 kg kunna dras vilket ger en sammanlagd totalvikt på 5 000 kg.
Flera möjligheter att häva automatvillkor
I dag får den som kör upp med automatväxlad bil ett villkorat körkort som innebär att körkortet enbart gäller för automatväxlade fordon. Det nya direktivet öppnar upp för flera möjligheter att slippa automatvillkoret. Grundkravet på uppkörning med manuellt växlad bil finns kvar, men det finns också ett alternativ som medger att automatvillkoret kan tas bort om körkortshavaren genomgår en särskild utbildning på ett fordon med manuell växellåda. Det är i nuläget oklart hur Sverige väljer att göra i den här frågan.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seTransportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
13 personer omkom i trafiken i februari17.3.2025 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Under februari har 13 personer mist livet i trafiken, 9 män och 4 kvinnor. 747 personer har skadats under samma period. Det visar de preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen.
Förtydligande – alkohol och återkallelser av körkort10.3.2025 16:13:13 CET | Nyheter
Flera medier har under den senaste tiden rapporterat om Transportstyrelsens arbete med att pröva och återkalla körkort med anledning av misstänkt alkoholmissbruk eller alkoholöverkonsumtion hos körkortsinnehavare. Rapporteringen har i viss utsträckning varit missvisande och onyanserad, och Transportstyrelsen ser därför ett behov av att förtydliga hur reglerna ser ut.
Uppåt för kommersiell trafik – nedåt för upphandlad trafik26.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Transportmarknaden hade en tudelad utveckling under 2023. Den kommersiella persontrafiken och den upphandlade busstrafiken befinner sig i en positiv spiral – medan den upphandlade järnvägstrafiken och godstrafiken uppvisar negativa tendenser. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om transportmarknadens utveckling.
Utsläppen från den nya personbilsflottan fortsätter att minska24.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 registrerades 261 342 typgodkända personbilar i landet. Det är drygt 29 000 bilar färre jämfört med året innan och det lägsta antalet på över tio år. Koldioxidutsläppet från den genomsnittliga personbilen minskade mellan 2023 och 2024 från 61,3 gram/km till 59,06 gram/km. Det visar siffror som Transportstyrelsen i dag rapporterar in till EU-kommissionen.
Yrkesförarutbildare får tillståndet återkallat21.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En utbildare i Västmanland får inte längre bedriva fortbildning gällande yrkesförarkompetens: – Utbildaren har inte följt gällande bestämmelser och får därför sitt tillstånd återkallat. Vi ser mycket allvarligt på det hela, säger Jussi Ståhl, inspektör vid Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum