Så kan Upplands-Bros unga må bättre – studie pekar på vanliga problem och konkreta lösningar
Svårt att fokusera, att fastna med mobilen och skjuta upp läxor – det är exempel på beteenden som unga i Upplands-Bro själva tycker påverkar deras mående negativt. Det visar en studie som forskare på Karolinska institutet har gjort på uppdrag av Upplands-Bro kommun. Det är första gången metoden, som kallas nätverksanalys, används i stor skala. Resultaten ska användas i kommunens långsiktiga arbete för att främja ungas psykiska hälsa.

Till skillnad från en traditionell enkätstudie, som ofta handlar om att identifiera vilka problem som är vanligast, fokuserar KI-studien på ungas egna tankar om orsakerna till att de i slutänden mår bättre eller sämre i vardagen.
– Vi är måna om att alla barn och unga i Upplands-Bro ska må bra. Den psykiska hälsan bland unga i hela landet kräver insatser och därför är vi väldigt glada för den här studien, säger Nawal Al-Ibrahim (L), ordförande i gymnasie- och arbetslivsnämnden.
– Genom studien har vi fått upp ögonen för sådant som vi tillsammans kan göra något åt, antingen i skolan eller i samverkan med kommunens andra verksamheter och vårdnadshavare. Att vi har en helhetsbild gör att vi lättare kan utveckla och sätta in rätt åtgärder och stöd, säger Anna Bjurenstam, utbildningschef i Upplands-Bro kommun.
Verktyg för bättre psykisk hälsa
Uppdraget från kommunen var att undersöka vilka orsaker som ungdomar själva ser till psykisk ohälsa. 85 ungdomar mellan 15 och 19 år har djupintervjuats om vilka problem och styrkor de upplever i livet, vad de tänker orsakar problemen och hur de kan skapa nya positiva vanor.
– Det vi har sett är att det finns vissa problem som återkommer som orsakar negativa spiraler, till exempel att skjuta upp att göra läxorna, att fastna med sociala medier eller negativa tankar. Det kan vara bra att veta att unga själva ser det här och att det också är saker som vi kan göra något åt, säger Lars Klintwall, psykolog och forskare på Karolinska institutet.
Studiens resultat kommer att användas av såväl utbildningskontoret som socialkontoret och kultur- och fritidskontoret och alla som inom kommunen arbetar med unga. Studien finansieras av kommunens sociala investeringsfond.
Fakta om studien
- Några av de vanligaste utmaningarna som beskrivs är att kunna fokusera, hantera känslor, sömnproblem, negativa tankar, att skjuta upp läxor och skärmtid och att man fastnar med TikTok.
- Precis som metoden kan användas för att hitta negativa spiraler som ungdomar kan fastna i, så går det också att identifiera styrkor som påverkar varandra. Här lyfter många unga fram att äta alla måltider, att ha bra relationer till föräldrar och syskon samt att man sover bra.
- Metoden nätverksanalys används för att upptäcka mönster av problem, eller “loopar” av negativa eller positiva spiraler, något som är viktigt för att förstå hur olika vanor och beteenden hänger ihop. 60 % av de tillfrågade ungdomarna beskrev en loop som involverar fokusproblem eller svårt att hantera känslor.
Nyckelord
Kontakter
Eva FeldtKommunikationschef
Tel:076-529 72 29Eva.Feldt@upplands-bro.seDokument
Länkar
Följ Upplands-Bro kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Upplands-Bro kommun
Melloartisten Saga Ludvigsson till Kungsdagen!24.4.2025 16:40:25 CEST | Pressmeddelande
Den 6 juni är det dags för årets folkfest i Upplands-Bro, när Kungsdagen med nationaldagsfirande går av stapeln. Huvudartist på scen blir mello- och idolstjärnan Saga Ludvigsson som uppträder med sin fartfyllda pop-country på scenen, mitt på Kungsängens torg.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje inviger seniormässan i Upplands-Bro10.4.2025 13:22:54 CEST | Pressmeddelande
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje invigningstalar på seniormässan i Kungsängen den 14 maj, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos. Mässan är en del av Upplands-Bro kommuns satsning på att vara en äldrevänlig kommun.
Ett tredje call-in genomfört inom GVI Upplands-Bro och Järfälla20.3.2025 13:01:09 CET | Pressmeddelande
Upplands-Bro kommun, Järfälla kommun, Polismyndigheten och Kriminalvården samverkar för att minska och förebygga utvecklingen av det grova våld som utförs av kriminella grupper i de båda kommunerna. Som stöd används strategin GVI, och en del i strategin är att genomföra call-in, ett välregisserat informationsmöte som ger möjlighet att föra fram budskap till individer som tillhör kriminella grupperingar. I dagarna har ett tredje call-in genomförts.
Upplands-Bro första kommunen i länet med signalskyddssystem28.11.2024 09:49:59 CET | Pressmeddelande
Som en del i uppbyggnaden av Sveriges civila försvar behöver alla kommuner kunna skicka och ta emot information med försvarssekretess digitalt. Upplands-Bro har som första kommun i Stockholms län nu signalskyddssystemet som krävs.
Upplands-Bro kommun deltar i beredskapsveckan20.9.2024 09:09:14 CEST | Pressmeddelande
På måndag startar årets nationella beredskapsvecka. Upplands-Bro kommun deltar genom flera aktiviteter för invånare, medarbetare, näringsliv och civilsamhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum