SRAT

Kollektivavtal klara för akademiker i kommunala bolag (branschöverenskommelser)

Dela

AkademikerAlliansen och Sobona har idag tecknat nya kollektivavtal för de fem branscherna Besöksnäring och Kulturarv, Energi, Fastigheter, Flygplatser samt Vatten och Miljö. De nya branschöverenskommelserna (BÖK) gäller från den 1 april 2025 till 31 mars 2027.

Bild på en man i kostym
Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för Akademikeralliansen. Fotograf: Sören Andersson

De nya avtalen innehåller bland annat tydligare löneprocesser och en bättre reglering av arbetstidsförkortningen. Parterna ska också fortsätta diskutera avsättningar till individuella tidskonton, som kan tas ut i ledig tid, pengar eller extra pension. För beredskapsarbete har gränsen för att få den högsta ersättningen sänkts. Vad som är skillnad mellan jour och beredskap är nu tydligare. 

— Vi tar avstamp mot bättre arbetstidsvillkor i de nya branschöverenskommelserna, säger Mats Eriksson, ordförande i AkademikerAlliansens förhandlingsdelegation. Vi har stärkt möjligheterna till arbetstidsförkortning. Nu förbättrar vi befintliga arbetstidskonton och öppnar för att fler anställda ska kunna få arbetstidskonton i framtiden.

En rad villkorsförbättringar har förhandlats fram i avtalen. Bland annat införs att arbetstagare i vissa fall får löneutfyllnad från arbetsgivaren vid ledighet för att tjänstgöra i totalförsvaret. Löneavtalet innehåller dessutom en ny skrivning som tydliggör att lönesättande chefers förutsättningar är avgörande för kvalitén i lönesättningen.

— Vi har kommit överens om förbättrade lokala löneprocesser. Det ger förutsättningar för en god löneutveckling. Med de nya branschöverenskommelserna ökar möjligheterna för kommunala företag att vara attraktiva arbetsgivare, säger Mats Eriksson.

AkademikerAlliansens och Sobonas överenskommelser i korthet:

  • Gränsen för att nå den högre beredskapsersättningen sänks till 130 timmar per kalendermånad.
  • Bättre och tydligare processer för den lokala löneöversynen.
  • Chefens roll i löneprocessen blir tydligare.
  • Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks.
  • Kompletterande ersättning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret.  
  • Utreda frågan om avsättningar till individuella tidskonton att ta ut i ledig tid, pengar eller pensionsavsättning samt kartlägga befintliga lösningar för arbetstidsförkortning.
  • För Energi-branschen tillförs 9 timmar arbetstidsförkortning. 
  • För Vatten & Miljö, Fastigheter och Energi, där arbetstidsförkortning finns, förbättras tillämpningen och regleringen.  
  • Särskilda ersättningar räknas upp med märket.
  • Arbetstagare som arbetar enstaka lätthelgdag får en ledig dag som kompensation. Den lediga dagen ska förläggas efter arbetstagarens önskemål.

Fakta om avtalet

  • Sobona organiserar kommunala företag och har ett antal branschöverenskommelser (BÖK). De fem avtalen som förhandlats är Besöksnäring och Kulturarv, Energi, Fastigheter, Flygplatser samt Vatten och Miljö, vilket berör ca 4000 akademiker.
  • Löneavtalen för AkademikerAlliansen är sifferlösa.
  • Avtalen löper från 1 april 2025 till 31 mars 2027. 

Läs mer på AkademikerAlliansens webb: AkademikerAlliansen | Saco

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild på en man i kostym
Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för Akademikeralliansen.
Fotograf: Sören Andersson
Ladda ned bild

Länkar

AkademikerAlliansen inom Saco

AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan i kommuner, regioner och kommunala företag mellan 16 Sacoanslutna förbund. AkademikerAlliansen förhandlar och tecknar alla centrala kollektivavtal för samtliga medlemsförbund.

AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan för akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund. Tillsammans företräder vi ca 90 000 akademiker.

Vi driver förhandlingar på central nivå med Sveriges kommuner och Regioner (SKR) och Sobona som motparter.

Vi tecknar kollektivavtal om till exempel löner, allmänna villkor, semester, sjukersättning, föräldraledighet och pension.

Sacoförbund som samverkar är Akavia, DIK, Fysioterapeuterna, Kyrkans Akademikerförbund, Naturvetarna, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledare, SULF, Sveriges Veterinärförbund och Tjänstetandläkarna.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

Avtalskrav inom spårtrafiken: ”Anställda måste få mer återhämtning och rimligt långa arbetsdagar!”20.2.2025 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Idag startar förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal inom spårtrafiken. Sacoförbunden SRAT och Sveriges Ingenjörer lämnar sina avtalskrav till arbetsgivarparten Almega Tågföretagen. De båda förbunden vill se en mer hållbar arbetsmiljö och skärpta regler kring arbetstid för att förebygga stress och ohälsa hos anställda. SRAT vill se ett ettårigt avtal med ett lönekrav på 4,2 procent, vilket ligger i linje med industrins yrkanden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye