SRAT

Nytt avtal klart för akademiker i kommuner och regioner ”Stärkt anställningstrygghet och bättre löneprocesser”

Dela

Nu är ett nytt kollektivavtal (HÖK-T) klart för akademiker inom kommuner och regioner samt kommunala företag. AkademikerAlliansen, SKR och Sobona är överens om stärkt anställningstrygghet, förbättrade löneprocesser och mer flexibilitet och individuellt inflytande kring arbetstid.

Bild på en man i kostym
Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för AkademikerAlliansen. Fotograf: Sören Andersson

— Jag är glad över att parterna har kommit överens om flera viktiga förbättringar som stärker vårt tillsvidareavtal. Förhandlingsklimatet har varit bra och framåtblickande. Jag är nöjd och hoppas att det här leder till en bra löneutveckling och bättre anställningsvillkor för akademikerna, säger Mats Eriksson, ordförande i AkademikerAlliansens förhandlingsdelegation.

AkademikerAlliansen, som består av 16 fackförbund inom Saco, är överens med arbetsgivarparterna om en rad villkorsförbättringar. Parterna har kommit överens om att provanställningar ska kopplas till individen och inte användas generellt vid anställningar. Syftet är att stärka individens anställningstrygghet. Det nya avtalet innebär också tydligare regler kring flextid. Anställda ska få större möjlighet att påverka sin arbetstid.  

— Idag brottas många av våra medlemsgrupper med att få ihop sitt livspussel. Dessutom har arbetsgivaren svårt att hitta all den kompetens som behövs i kommuner och regioner. Därför är det viktigt att vi har fått igenom flera förbättringar som stärker individernas villkor, säger Mats Eriksson.

Förändringarna i avtalet innebär också ekonomiska förbättringar vid beordrat övertidsarbete och förskjutning av arbetstid. För beredskapsarbete har ersättning vid restid tillförts samt gränsen till förhöjd ersättning sänkts. Skillnaden mellan jour och beredskap har också förtydligats.

Parterna har kommit överens om villkor som ger stärkt anställningstrygghet för lediga med graviditetspenning som blir uppsagda på grund av arbetsbrist. En arbetsgrupp är också tillsatt för att utreda tidskonton som kan möjliggöra individuella överenskommelser om villkor för ledighet, pengar eller pensionsavsättning. 

Huvudsakliga punkter i AkademikerAlliansens, Sobonas och SKR:s överenskommelse

  • Förbättrade löneprocesser som stärker tillsvidareavtalet
  • Chefens roll i löneprocessen blir tydligare
  • Den avtalsvårdande gruppen har stärkts
  • Provanställning ska kopplas till individ - inte tillämpas generellt vid anställningar
  • Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning som sägs upp på grund av arbetsbrist, genom att uppsägningstiden börjar löpa då anställd är tillbaka i arbete
  • Tydligare regler kring flextid
  • Kostnaden för att tillämpa förskjuten arbetstid höjs genom bland annat förhöjd ersättning
  • Förtydliganden kring skillnader mellan jour och beredskap, till exempel ska schemalagda uppgifter inte kunna läggas under beredskap och nivån för jourtimmar sänks
  • Ersättning för restid vid beredskap och sänkt gräns för förhöjd ekonomisk ersättning för beredskap
  • Stärkta villkor för nattarbete genom att nattpass definieras att ligga mellan klockslagen 22:00-06:00
  • Individuella tidskonton ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor värden kring ledighet, pengar eller pensionsavsättning, samtidigt som eventuella risker för individen ska klargöras
  • Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks
  • Justeringar kring dygnsvila i arbetstidsbestämmelsen för att möjliggöra bättre schema för individ och verksamhet
  • AkademikerAlliansen har fått en tydligare ställning inom räddningstjänsten genom att gemensamma arbetstidsvillkor för verksamheten

Läs mer på akademikeralliansen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild på en man i kostym
Mats Eriksson, ordförande i förhandlingsdelegationen för AkademikerAlliansen.
Fotograf: Sören Andersson
Ladda ned bild

Länkar

AkademikerAlliansen inom Saco

AkademikerAlliansen är en organisation för förhandlingssamverkan i kommuner, regioner och kommunala företag mellan 16 Sacoanslutna förbund. AkademikerAlliansen förhandlar och tecknar alla centrala kollektivavtal för samtliga medlemsförbund.

Vi är en organisation för förhandlingssamverkan för akademiker i kommuner, regioner och kommunala företag. AkademikerAlliansen består av 16 Sacoförbund. Tillsammans företräder vi ca 90 000 akademiker.

Vi driver förhandlingar på central nivå med Sveriges kommuner och Regioner (SKR) och Sobona som motparter.

Vi tecknar kollektivavtal om till exempel löner, allmänna villkor, semester, sjukersättning, föräldraledighet och pension.

Sacoförbund som samverkar är Akavia, DIK, Fysioterapeuterna, Kyrkans Akademikerförbund, Naturvetarna, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledare, SULF, Sveriges Veterinärförbund och Tjänstetandläkarna.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

Avtalskrav inom spårtrafiken: ”Anställda måste få mer återhämtning och rimligt långa arbetsdagar!”20.2.2025 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Idag startar förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal inom spårtrafiken. Sacoförbunden SRAT och Sveriges Ingenjörer lämnar sina avtalskrav till arbetsgivarparten Almega Tågföretagen. De båda förbunden vill se en mer hållbar arbetsmiljö och skärpta regler kring arbetstid för att förebygga stress och ohälsa hos anställda. SRAT vill se ett ettårigt avtal med ett lönekrav på 4,2 procent, vilket ligger i linje med industrins yrkanden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye