Tidningsutgivarna

5 procents minskade läsarintäkter, trots digital ökning

Dela

De digitala läsarintäkterna ökar, men försäljningen av tryckta tidningar minskar desto mer. Därmed minskade morgontidningarnas samlade läsarintäkter med fem procent under det tredje kvartalet i år. Det visar statistik från branschorganisationen TU – Medier i Sverige som presenteras i dag.

TU:s sammanställning, som bygger på uppgifter från över 100 jämförbara morgontidningar, visar att intäkterna från tryckta tidningar minskade med 9 procent och landade på drygt 1,2 miljarder kronor, under det tredje kvartalet i år. Samtidigt syntes en positiv utveckling av hur mycket pengar hushållen lägger på tidningarnas digitala erbjudanden. Jämfört med motsvarande period förra året var ökningen på hela 15 procent.

Print svarar för närmare 80 procent av morgontidningarnas samlade läsarintäkter. Därmed kan intäktsökningen hos de digitala kanalerna inte väga upp tappet inom print. Sammantaget minskar konsumentintäkterna med fem procent.

"Morgontidningarnas ökade läsarintäkter från digitala kanaler är glädjande", säger TU:s vd Johan Taubert. "Sverige är ett av de länder där störst andel av invånarna betalar för digitala nyheter, något som kan komma att bli avgörande för att vi ska fortsätta ha en fri och obunden press i hela landet. Printaffären genererar fortfarande störst intäkter, men den bär också mycket tunga kostnader för tryck, papper och distribution."

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Tidningsutgivarna
Tidningsutgivarna
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU – Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ Tidningsutgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tidningsutgivarna

Offentlighetspriset 2022 till Vingåkers kommun28.11.2022 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Vingåkers kommun är årets mottagare av Offentlighetspriset. Priset är instiftat av branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) för att värna offentlighetsprincipen – som är en grundläggande förutsättning för ett öppet samhälle – samt markera vikten av att den upprätthålls. Vingåkers kommun får priset för sitt tydliga uttalade mål om transparens – och att i praktiken efterleva det.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum