RF/SISU

570 skolor med i rörelsesatsning för att bryta ökat stillasittande

Dela

570 skolor över hela landet har startat arbete för att nå så många barn som möjligt med rörelse under skoldagen. Rörelsesatsningen startades av Riksidrottsförbundet som 2018 fick i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan – med syfte att bryta trenden av ökat stillasittande.

Rörelsesatsning i skolan, som startade 2018, syftar till att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten. I dagsläget har Riksidrottsförbundet med hjälp av samordnare i samtliga 19 idrottsdistrikt kontakt med 570 skolor i 131 kommuner. Aktiviteter och lösningar för rörelse ser olika ut på olika skolor. Rörelsepauser, organiserade rastaktiviteter, utveckling av skolmiljön och samarbeten med idrottsföreningar utvecklas på flera håll. Satsningen riktar sig till alla barn i årskurs F till 6, men framför allt de som inte rör på sig tillräckligt idag.

– Vi kan inte se på när våra barn blir allt mer stillasittande. Det är ett samhällsproblem där vi med den kunskap och erfarenhet som Riksidrottsförbundet har är en del av lösningen. Sedan vi fick uppdraget har Riksidrottsförbundet kraftsamlat och ökar närvaron och kontakten med skolorna varje dag och i nuläget med rådande coronakris är idrott och rörelse viktigare än någonsin. Vi vill att rörelseförståelse blir lika självklart som läsförståelse för alla barn, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet kan antas vara störst. Urvalet grundar sig bland annat på statistik om socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning. I mån av resurser ges även stöd till andra skolor som söker samarbete.

– Det är roligt att flera skolor redan berättar att de kan se effekter såsom mer koncentrerade elever men även ökad trivsel både hos elever och personal. Förhoppningsvis leder glädjen i att röra på sig till att de också hittar till idrott och gemenskapen i idrottsföreningen på sin fritid, säger Kristin Ekblom, projektledare Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet erbjuder kompetens och kunskap om rörelseförståelse - vikten av att utveckla fysiska, sociala och psykiska förmågor för att vilja, våga och kunna vara aktiv genom livet. Ju mer ovana barn är att röra på sig – desto högre blir tröskeln att börja och våga försöka – och att ta steget in i en idrottsförening. Forskning visar också att mer rörelse i skolan bidrar till bättre skolresultat.

– Tillsammans med skolorna förändrar vi kulturen så att rörelse blir ett stående inslag i skolmiljön så att barn får positiva upplevelser av rörelse, får möjlighet att utvecklas socialt och vågar utmana sig själva, säger Kristin Ekblom, projektledare Riksidrottsförbundet.

För mer information om exempelvis vilka skolor
och kontaktuppgifter till samordnare i distrikten kontakta

Kristin Ekblom
Projektledare Rörelsesatsning i skolan, Riksidrottsförbundet
kristin.ekblom@rfsisu.se
072-235 16 97

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Kristin Ekblom
Kristin Ekblom
Ladda ned bild
Björn Eriksson
Björn Eriksson
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum