Uppsala kommun

69 hbtq-diplomerade arbetsplatser inom Uppsala kommun

Dela

Idag blev ytterligare tre av kommunens arbetsplatser hbtq-diplomerade. De tog emot sina diplom av kommunalråd Linda Eskilsson (MP), framför en digital publik bestående av över 250 medarbetare.

Idag blev ytterligare tre av kommunens arbetsplatser hbtq-diplomerade. Bibliotek Uppsala (Gemensamma resurser),
Boendet Fyrislundsgatan 62 (plan 4) och 
Offentlig konst
Idag blev ytterligare tre av kommunens arbetsplatser hbtq-diplomerade. Bibliotek Uppsala (Gemensamma resurser), Boendet Fyrislundsgatan 62 (plan 4) och Offentlig konst

- Det är mycket glädjande att ytterligare verksamheter inom Uppsala kommun genom hbtq-diplomering befäster sitt engagemang för att alla invånare och medarbetare ska känna sig välkomna och hemma i verksamheten, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande kulturnämnden.

Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där alla har lika rättigheter och samma möjligheter. Hbtq-arbetet har identifierats som en viktig del i kommunens uppdrag att kunna garantera likvärdig service till alla invånare och att skapa en inkluderande arbetsmiljö på våra arbetsplatser.

Sedan 2015 har över 2 000 medarbetare deltagit i någon av kommunens utbildningsinsatser. Numera finns 69 hbtq-diplomerade arbetsplatser. Det innebär att dessa arbetsplatser under fyra halvdagsutbildningar har fördjupat sig i det normkritiska arbetet med fokus på normer kopplat till kön, könsidentitet och sexuell läggning. En hbtq-diplomering betyder också att deltagarna arbetar aktivt med den egna verksamhetens utvecklings- och kvalitetsarbete och tar fram en aktivitetsplan för det fortsatta arbetet.

De tre nydiplomerade arbetsplatserna är:

  • Bibliotek Uppsala (Gemensamma resurser)
  • Boendet Fyrislundsgatan 62 (plan 4)
  • Offentlig konst

- För oss har hbtq-diplomeringen betytt mycket för att fördjupa våra kunskaper och kartlägga hur vi har det, hur vi vill ha det och hur vi ska nå dit. Diplomeringen har hjälpt till att formulera våra värderingar och se till att de genomsyrar verksamheten. Vi vill att alla ska känna sig representerade i Uppsalas offentliga konst, säger Mikaela Granath, intendent på avdelningen för offentlig konst.

- Vi vill göra skillnad och arbeta tillsammans. Mer kunskap om HBTQ gör oss nyskapande och det är viktigt för oss, säger Elisabet Reistad, undersköterska Fyrislundsgatan 62.

- Bemötandefrågor har vi arbetat med länge i hela Bibliotek Uppsala. HBTQ-utbildningen, med inspirerande och kunniga utbildare, tillförde ytterligare en dimension: genom ökad medvetenhet och i det praktiska arbetet med program, inköp av medier och skyltning, säger Eva Johansson, handläggare på Bibliotek Uppsala.

Omdiplomering

Samtidigt har flertalet verksamheter genomgått en omdiplomering. Det innebär att de tidigare gått en hbtq-diplomering eller certifiering och att de nu två till tre år senare har följt upp sitt arbete, reviderat sin aktivitetsplan och därigenom förnyat sitt diplom. De omdiplomerade verksamheterna är: Fritid Norra, Fritid Västra, Fritid Östra, Kulturhuset Grand, Uppsala konstmuseum, Öppna förskoleverksamheten och Övernäs akut- och utredningshem.

Nyckelord

Kontakter

Linda Eskilsson,
Kommunalråd (MP)
Telefon: 0722547499
E-post: Linda.Eskilsson@uppsala.se

Elin Forsling,
Hbtq-utbildare, kommunledningskontoret
elin.forsling@uppsala.se

Christoffer Strokirk,
Hbtq-utbildare, kommunledningskontoret
christoffer.strokirk@uppsala.se

Isabelle Waldenvik,
Pressansvarig
Telefon: 0766963155
E-post: isabelle.waldenvik@uppsala.se

Bilder

Idag blev ytterligare tre av kommunens arbetsplatser hbtq-diplomerade. Bibliotek Uppsala (Gemensamma resurser),
Boendet Fyrislundsgatan 62 (plan 4) och 
Offentlig konst
Idag blev ytterligare tre av kommunens arbetsplatser hbtq-diplomerade. Bibliotek Uppsala (Gemensamma resurser), Boendet Fyrislundsgatan 62 (plan 4) och Offentlig konst
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Äldre med hemtjänst i Uppsala kommun får hjälp med att beställa varor digitalt23.10.2020 14:01:22 CESTPressmeddelande

Äldrenämnden i Uppsala kommun beslutade vid ett sammanträde den 22 oktober att upphandla leverantör för digitala inköp av dagligvaror via hemtjänsten. En viktig anledning till upphandlingen är att äldre personer med hemtjänst får mer inflytande över vilka varor som ska handlas hem. Samtidigt får medarbetare i hemtjänsten en bättre arbetsmiljö när de inte behöver transportera matkassar från butiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum