RF/SISU

92 idrottsföreningar i Västerbotten får del av regeringens krisstöd

Dela

Idag har föreningarna fått sina besked och regeringens krisstöd till idrotten börjar betalas ut. Av de totalt 500 miljonerna fördelas cirka 4,6 miljoner till 92 föreningar i Västerbotten. Stödet baseras på hur stor förlust föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning. De som drabbas värst får mest stöd.

92 föreningar i Västerbotten tilldelas totalt 4 648 000 kr i kompensationsstöd med anledning av corona. Föreningar som tilldelas stöd återfinns i 13 av länets 15 kommuner. Stödet till föreningarna börjar betalas ut idag, måndag 15 juni, och Riksidrottsförbundet räknar med att samtliga föreningar ska ha fått sitt stöd innan midsommar. 24 stycken av de ansökande föreningarna får inget stöd beviljat.

Stora variationer i hur föreningarna drabbas
En bärande princip i fördelningen av stödet har varit att jämföra föreningarnas förlust med deras omsättning. Eftersom variationen av de ekonomiska konsekvenserna är stora, är också skillnaden stor för de belopp som beviljats. I Västerbotten diffar beloppen från 2000 kr till 592 000 kronor per förening.

–Det finns många mindre föreningar som kanske inte har förlorat så många kronor, men dessa kronor är i flera fall en stor del av deras totala omsättning. De som behöver mest hjälp har också fått störst stöd procentuellt sett i förhållande till den ekonomiska förlusten, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Idrotten i fortsatt stort behov av stöd
Om nuvarande restriktioner ligger kvar till i höst beräknas den ekonomiska förlusten för svensk idrottsrörelse bli ytterligare 1,26 miljarder kronor. Riksidrottsförbundet begär därför ett nytt stödpaket på 500 miljoner från regeringen.

– För att vi ska orka genom hela pandemin behöver vi ett förlängt stöd för juli-september om 500 miljoner kronor. Jag har goda förhoppningar att regeringen är beredd att svara upp mot det behovet, säger Björn Eriksson.

Även om regeringen beslutar om ett nytt stödpaket kommer det inte ensamt att täcka idrottsrörelsens behov.

– Även Region Västerbotten och alla Västerbottens kommuner måste kraftsamla ytterligare för att säkerställa att barn, ungdomar och vuxna fortsatt har en idrottsrörelse att räkna med, säger Åsa Ögren, ordförande RF-SISU Västerbotten

Mer information
Se fördelningen till samtliga idrottsföreningar, fördelat per kommun och idrott.

Nyckelord

Kontakter

Linn Lundström
Marknads- och kommunikationschef
070-308 84 24

Om

RF/SISU
RF/SISURF-SISU Västerbotten är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Vårt uppdrag är att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialdistriktsförbund i Västerbotten.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum