Kvinnor tror inte på jämställda löner i framtiden
För de flesta svenskar är det självklart att vi bör ha lika lön för män och kvinnor i framtiden, visar undersökningen Manpower Work Life. Men när frågor ställs om detta också är sannolikt, förändras bilden markant. Endast var tredje kvinna i befolkningen, 32 procent, är optimistisk och tror att kvinnorna hunnit ifatt männen lönemässigt om 15 år. Bland de svenska männen däremot svarar betydligt fler, 58 procent, att de tror på lika lön vid den tidpunkten.
-Sverige har fortsatt en i stora delar könssegregerad arbetsmarknad. Precis som många kvinnor i undersökningen med lång arbetslivserfarenhet tror jag inte att jämställda löner kommer av sig självt. Vi måste alla arbeta aktivt och medvetet för att inkludera kvinnor i rekryteringar och vid befordran, säger Lars Forseth, VD för ManpowerGroup Sverige.
Unga män och kvinnor i åldern 18-29 år är mycket mer optimistiska om jämställda löner än övriga åldersgrupper. Hela 61 procent tror på den utvecklingen till 2030.
-Det är hoppfullt och bra att unga människor tror på jämställda löner. De är med och ställer kraven, både som anställda och som de som rekryterar i framtiden, säger Lars Forseth.
Fakta från ManpowerGroups nya Work Life-undersökning om framtidens arbetsliv:
- 95 procent av kvinnorna och 90 procent av männen anser att det är önskvärt med lika lön för män och kvinnor 2030.
- 45 procent i befolkningen i stort tror att det är sannolikt med lika lön för män och kvinnor 2030.
- 32 procent av kvinnorna tror det är sannolikt med lika lön för män och kvinnor 2030.
- 58 procent av männen tror det är sannolikt med lika lön för män och kvinnor 2030.
- 61 procent i åldersgruppen 18-29 år tror det är sannolikt med lika lön för män och kvinnor 2030.
4 266 personer deltog i ManpowerGroups arbetslivspanel. De utgör ett representativt urval av Sveriges arbetsföra befolkning avseende ålder, kön och bostadsort.
Läs mer om undersökningen här.
Läs också ManpowerGroups rapport 7 steg till ett mer jämlikt företag med konkreta råd om ett jämställt arbetsliv.
För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se
Nyckelord
Kontakter
Hélène BelinKommunikationschef - Kommunikation och PR
Tel:0703 77 45 43helene.belin@manpowergroup.seBilder
Dokument
Om
Följ ManpowerGroup
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup
ManpowerGroup utses till ett av världens mest etiska företag för 16:e året17.3.2025 15:56:07 CET | Pressmeddelande
Ethisphere har tilldelat ManpowerGroup utmärkelsen World's Most Ethical Companies för 16:e året. Utvärderingen görs inom kategorierna bolagsstyrning, etik och efterlevnad, ledarskap och rykte, kultur, miljö och social påverkan.
IT-branschens sysselsättning halkar efter den globala utvecklingen under andra kvartalet11.3.2025 08:12:04 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivarna inom den svenska IT-branschen förväntar sig en fortsatt stabil rekryteringstakt på +23 procent inför det andra kvartalet 2025. Det är dock långt under det globala genomsnittet, och 16 procentenheter lägre än motsvarande period i fjol. Det visar Experis Arbetsmarknadsbarometer.
Hoppfullt på arbetsmarknaden – men blandade branschsignaler inför andra kvartalet11.3.2025 07:58:28 CET | Pressmeddelande
Den svenska arbetsmarknaden visar en försiktig optimism inför andra kvartalet, med en sysselsättningsprognos på +19 procent. Samtidigt är skillnaderna på branschnivå stora – i transport, logistik och fordonsindustrin ökar rekryteringsviljan skarpt, medan energi- och samhällsservice tror på en minskad arbetsstyrka under kvartalet. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.
Var fjärde arbetsgivare tror att arbetsplatsen aldrig kommer bli jämställd5.3.2025 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Var fjärde arbetsgivare i Sverige, 25 procent, tror inte att arbetsplatsen någonsin kommer att bli fullt jämställd. Samtidigt anser drygt 6 av 10 svenska arbetsgivare, 62 procent, att arbetsplatsen redan är helt eller nästan helt jämställd. Det visar en ny undersökning bland 788 svenska arbetsgivare, genomförd av Manpower.
Bristande kommunikation är svenska chefers sämsta egenskap6.2.2025 08:03:00 CET | Pressmeddelande
Svenska chefer är dåliga kommunikatörer – var fjärde arbetande svensk anser att deras närmaste chef kommunicerar ineffektivt, och 21 procent tycker att chefen ger otydliga instruktioner. Det visar ManpowerGroups undersökning Global Talent Barometer, som tillfrågat 532 svenskar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum