Dramaten

Agnes Lidbeck tar plats i Bergman studio

Dela

Författaren Agnes Lidbeck är nybliven medlem i Dramatens forum för ny dramatik – Bergman studio. Hon debuterade 2017 med romanen Finna sig och har sedan dess gett ut Förlåten (2018) och Gå förlorad (2019). Hon tilldelades Borås Tidnings debutantpris för Finna sig.

Agnes Lidbeck. Foto: Patrik Hedljung
Agnes Lidbeck. Foto: Patrik Hedljung

– Det är givande att få vara med i ett forum där texten får utvecklas i samtal med andra – det ger något, även om det också är skrämmande att testa obearbetade idéer i grupp. Men lite läskigt måste livet få vara. Jag har en idé om en pjäs om en morsa, som jag vill försöka skriva. En morsa som jag försöker begripa mig på. Ibland, i korta stunder, är hon en bra morsa. Andra dagar verkar hon mest vara en människa. Det verkar som att dramatik skulle kunna vara ett sätt att få syn på henne ur flera vinklar samtidigt, berättar Agnes.

Bergman studio är ett forum för skapandet av ny dramatik på Dramaten. Arbetssättet är bland annat inspirerat av hur man inom film och tv samlar ett antal dramatiker i ett rum för att utveckla idéer tillsammans – vilket går tvärt emot den gängse bilden av hur en teaterdramatiker arbetar. Bergman studio har gjort en rad samarbeten, bland annat med Scandinavian American Theater Company (SATC) i New York där de gjort flera iscensatta läsningar, den 25-27 oktober görs en Stage reading av Switch off the lights i smarbete med Playstorm vid Teatro Stabile i Turin. Pjäsen är skriven av dramatiker från Bergman studio och Playstorm och är inspirerad av Greta Thunbergs bok No One Is to Small to Make a Difference.

Verksamma dramatiker i Bergman studio är: Dimen Abdulla, Alexander Ahndoril, Björn Elgerd, Jacob Hirdwall, Lisa Langseth, Agnes Lidbeck, Tanja Lorentzon, Dennis Magnusson, Andreas T Olsson, Lidija Praizovic och Maria Tryti Vennerød. Lena Endre är regissör och Eva Bergman fungerar som rådgivare. Gruppen förnyas succesivt.

Läs mer om Bergman studio här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Agnes Lidbeck. Foto: Patrik Hedljung
Agnes Lidbeck. Foto: Patrik Hedljung
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nya teaterchefen inleder spelåret på Elverket med rosad föreställning7.1.2020 09:49:10 CETPressmeddelande

Innan dramatikern och regissören Mattias Andersson tillträder som teaterchef och konstnärlig ledare intar han Elverket med sin rosade föreställning Vi som fick leva om våra liv efter en utsåld höst på Backa Teater i Göteborg. Pjäsen är baserad på vad ett tvärsnitt av Sveriges befolkning svarade på frågan: Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv? Stockholmspremiär den 23 januari.

Urpremiär för Determinism av Mattias Andersson3.1.2020 10:35:38 CETPressmeddelande

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Mattias Andersson undersöker sociala identiteter, maktstrukturer och den fria viljan i sin nya pjäs Determinism. I rollerna ser vi Evin Ahmad, som här debuterar på Dramaten, Thérèse Brunnander, Hannes Meidal och Alexanders Salzberger. Urpremiär på Lilla scenen den 18 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum