Dramaten

Agnes Lidbeck tar plats i Bergman studio

Dela

Författaren Agnes Lidbeck är nybliven medlem i Dramatens forum för ny dramatik – Bergman studio. Hon debuterade 2017 med romanen Finna sig och har sedan dess gett ut Förlåten (2018) och Gå förlorad (2019). Hon tilldelades Borås Tidnings debutantpris för Finna sig.

Agnes Lidbeck. Foto: Patrik Hedljung
Agnes Lidbeck. Foto: Patrik Hedljung

– Det är givande att få vara med i ett forum där texten får utvecklas i samtal med andra – det ger något, även om det också är skrämmande att testa obearbetade idéer i grupp. Men lite läskigt måste livet få vara. Jag har en idé om en pjäs om en morsa, som jag vill försöka skriva. En morsa som jag försöker begripa mig på. Ibland, i korta stunder, är hon en bra morsa. Andra dagar verkar hon mest vara en människa. Det verkar som att dramatik skulle kunna vara ett sätt att få syn på henne ur flera vinklar samtidigt, berättar Agnes.

Bergman studio är ett forum för skapandet av ny dramatik på Dramaten. Arbetssättet är bland annat inspirerat av hur man inom film och tv samlar ett antal dramatiker i ett rum för att utveckla idéer tillsammans – vilket går tvärt emot den gängse bilden av hur en teaterdramatiker arbetar. Bergman studio har gjort en rad samarbeten, bland annat med Scandinavian American Theater Company (SATC) i New York där de gjort flera iscensatta läsningar, den 25-27 oktober görs en Stage reading av Switch off the lights i smarbete med Playstorm vid Teatro Stabile i Turin. Pjäsen är skriven av dramatiker från Bergman studio och Playstorm och är inspirerad av Greta Thunbergs bok No One Is to Small to Make a Difference.

Verksamma dramatiker i Bergman studio är: Dimen Abdulla, Alexander Ahndoril, Björn Elgerd, Jacob Hirdwall, Lisa Langseth, Agnes Lidbeck, Tanja Lorentzon, Dennis Magnusson, Andreas T Olsson, Lidija Praizovic och Maria Tryti Vennerød. Lena Endre är regissör och Eva Bergman fungerar som rådgivare. Gruppen förnyas succesivt.

Läs mer om Bergman studio här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Agnes Lidbeck. Foto: Patrik Hedljung
Agnes Lidbeck. Foto: Patrik Hedljung
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin10.6.2020 09:06:17 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.se och på de medverkande teatrarnas hemsidor fredagen den 12 juni, klockan 12.00.

Nine European theatres paint a picture of Europe during the pandemic10.6.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection, an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, based on testimonies from people working in community-supporting functions. Short monologues performed by actors, the interviewers' personal and existential stories which have been edited by a playwright/dramatist. Stories from Europe: Crisis and Reflection premieres on Dramaten.se and the participating theatres' websites on Friday, June 12, at noon.

Premiär på nationaldagen för Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid3.6.2020 08:58:02 CESTPressmeddelande

Under april och maj har Dramaten och nitton teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. På nationaldagen kommer de färdiga bidragen, korta filmade monologer, att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens och de medverkande teatrarnas hemsidor. Premiär 6 juni, klockan 16.00.

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum