Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

AIK Basket svenska mästare i SBL Rullstol!

Dela

I söndags spelades den avgörande finalen i SBL Rullstol i Solnahallen, och när slutsignalen gick kunde hemmafavoriterna AIK Basket jubla som nyblivna svenska mästare!

Foto: Anders Tillgren
Foto: Anders Tillgren

SM-finalerna i SBL Rullstol spelas i två matcher, där resultaten från båda matcherna räknas ihop för att utse vilket lag som blir svenska mästare.

Årets final blev en repris på fjolårets final mellan Norrköping Dolphins och AIK Basket. Då vann Dolphins på hemmaplan i Stadium Arena, och nu hade AIK chans till revansch. Efter vinst med 55-64 i första finalen var AIK +9 inför den avgörande finalen på hemmaplan i Solnahallen. Det blev en jämnare kamp, men tillslut vann AIK med 56-52 - och med det SM-guldet 2018-2019!

Förbundskaptenen för svenska rullstolslandslagen Gabe Caligiuri var på plats i Solnahallen. 
- AIK var välförtjänta vinnare, de spelar en snabb basket som utgår från att de lyckas med sina snabba uppspel. Rutinen i laget visar sig i slutet av matchen när de även börjar sänka sina skott utifrån.

- Jag kan bara instämma, säger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet. AIK:s snabba passningsspel öppnade upp Dolphins försvar och gav många vackra poäng. Dolphins kämpade dock emot bra och gav aldrig upp vilket gjorde matchen mycket underhållande för oss i publiken.  

Förutom den avgörande finalmatchen spelades också tredjeplats-matchen i Solnahallen, mellan Göteborg Rullstolsbasketklubb och Nacka Handikappidrott, en match som Göteborg vann, 60-44.

- Det var ett imponerande arrangemang med mycket publik på läktarna som verkligen engagerande sig i matcherna, säger Caligiuri.

Under finaldagen delades också årets utmärkelser i SBL Rullstol ut av ordförande Mats Carlson och förbundskapten Gabe Caligiuri. Här är vinnarna:

Årets MVP: Joakim ”Hobbe” Karlsson, Norrköping Dolphins
Årets coach: Joakim Blomquist, AIK Basket
Årets lyft: Jakob Karlsson, Nacka HI
Årets domare: Laszlo Cziszer 

SBL Rullstol - Slutspel 2019
Semifinaler (två matcher, sammanräknat)
AIK Basket - Nacka Handikappidrott 162-86 (87-38, 75-48)
Norrköping Dolphins - Göteborg Rullstolsbasketklubb 105-94 (51-58, 54-36)

Match om 3:e plats
14/4 Göteborgs Rullstolsbasketklubb - Nacka Handikappidrott 60-44

Finaler
6/4 Norrköping Dolphins - AIK Basket 55-64
14/4 AIK Basket - Norrköping Dolphins 56-52
(AIK Basket svenska mästare efter sammanlagt 120-107)

Nyckelord

Bilder

Foto: Anders Tillgren
Foto: Anders Tillgren
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum