Saco

Akademiker behöver bättre kompetensutveckling

Dela

Ny teknik förändrar vår arbetsmarknad. För att akademiker ska kunna möta morgondagens utmaningar behöver takten på omställningen öka. Därför krävs fördjupande högskolekurser men också kortare kvalificerade yrkesutbildningar.

Göran Arrius, ordförande Saco
Göran Arrius, ordförande Saco

Samhället är kunskapsintensivt och numera är gymnasieutbildning grundkravet för en anställning. Därför är det troligt att nästa stora strukturomvandling kommer slå hårt även mot dem som redan har en relativt stark utbildningsbakgrund.

- Akademikers möjligheter på den framtida arbetsmarknaden måste stärkas. Sverige som kunskapsnation bör ta frågan på allvar och se över dagens utbildningssystem, säger Göran Arrius ordförande Saco

Saco anser att yrkeshögskolan och högskolan bör få till ett bättre samarbete så att man kan säkra att rätt kompetens finns tillgänglig på arbetsmarknaden. Det skulle gynna individen men också företagen.

-  Yrkeshögskolan bör få ett ökat ansvar för vidareutbildning av högskoleutbildade då de är särskilt lämpade för kompetensutveckling, säger Göran Arrius.

Saco efterfrågar ett system som förbättrar akademikers vidareutbildning på yrkeshögskolan och här är våra lösningar:

  1. Politiker bör ge yrkeshögskolan rätt att kräva en högskoleutbildning eller yrkesexamen som förkunskapskrav till vissa kurser och utbildningar.

  2. Myndigheten för yrkeshögskolan bör införa en riktad ansökningsomgång för kvalificerad yrkesutbildning. En gång om året ansöker utbildningsanordnare om att få bedriva utbildning inom yrkeshögskolan. Då konkurrerar utbildningssamordnarna om olika utbildningar på olika nivåer men om samma medel. Resurserna bör istället separeras mellan de olika nivåerna och det ska ställas högre krav på utbildningar som leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

  3. Myndigheten för yrkeshögskolan bör öka utbudet av fristående kurser och utbildningar på distans samt öka antalet utbildningar med olika studietakt.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Göran Arrius, ordförande Saco
Göran Arrius, ordförande Saco
Ladda ned bild

Dokument

Om

Saco
Saco
Lilla Nygatan 14
Stockholm

08-613 48 00https://www.saco.se/

Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig. 

Följ Saco

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Saco

Ljusa eller mörka framtidsutsikter för höstens studenter?14.8.2018 14:05Pressmeddelande

I dagarna får tusentals förväntansfulla ungdomar sina slutgiltiga antagningsbesked inför höstens utbildningar på universitet och högskolor. De som kommit in på utbildningar till lärare, officerare och präster kommer att ha lätt att få jobb om fem år, visar Sacos årliga prognos av framtidens arbetsmarknad för akademiker. Tuffare blir det för kommunikatörer och hälsovetare. – Vi vill bidra till med fakta för ett av de viktigaste valen du gör i livet, säger Sacos ordförande Göran Arrius. Varje år publicerar Saco rapporten Framtidsutsikter, som är en prognos över arbetsmarknaden för högskoleutbildade i framtiden. De som i höst inleder sina studier kan alltså redan nu få sig en bild av hur möjligheterna till arbete ser ut efter examen. För den som siktar på en yrkeskarriär i välfärdssektorn ser det bra ut. Lärare, apotekare och fysioterapeuter är några av de grupper som kommer att vara eftertraktade enligt prognosen. Även blivande präster och officerare har en ljus framtid. Svårare blir det

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum