Akavia

Akavia: ”Högskolorna är inte rustade för omställningsstudiestödet”

Dela
Det nya omställningsstudiestödet ger yrkesverksamma möjlighet att studera under ett års tid. Akavia är positiv till stödet, då arbetslivet ställer nya krav på kompetensutveckling och livslångt lärande. Men det finns även utmaningar med reformen. Akavia träffade utbildningsminister Anna Ekström (S) i Studio Akavia Möter.
Utbildningsministern Anna Ekström gästade Studio Akavia Möter.
Utbildningsministern Anna Ekström gästade Studio Akavia Möter.

– Omställningsstudiestödet är den största trygghet- och frihetsreformen på mycket lång tid. Det innebär att även vi som är mitt i livet nu också får möjlighet att studera under ett år. Tanken med studiestödet är att det ska gälla utbildningar som stärker ens ställning på arbetsmarknaden, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister.

Regeringen beräknar att fullt utbyggd kommer satsningen att kosta 6 till 9 miljarder kronor per år. Stödet kommer att finansieras bland annat genom en höjning av CSN-räntan, något som Akavia och Saco har varit kritiska till, då det riskerar att begränsa vilka som väljer högre utbildning. Enligt Sacos beräkningar kan det bli en årlig ökning av räntekostnaden med 1 600 kronor för den som har stora lån.

– Den största delen är det vi skattebetalarna som betalar och en del av satsningen bekostas inom ramen av studiestödssystemet och det kommer att leda till höjda räntor för de som betalar tillbaka sina studielån. Då ska man veta att vi i dag har antagligen världens mest generösa studiestödssystem och det kommer vi fortfarande att ha efter den här förändringen, säger Anna Ekström.

Omställningsstudiestödet innebär begränsningar kring vilka som har rätt till stödet, som att de mellan 65 till 70 år inte omfattas och inte heller akademiker med examen på forskarnivå.

Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia, kommenterar:

– Det är mycket kvar att göra. Högskolorna är inte rustade för att möta ett livslångt lärande, utan behöver en öronmärkt budget för att erbjuda de kurser som krävs. Vad gäller finansieringen vill vi se att regeringen hittar en annan modell än att höja CSN-räntan, som riskerar att höja trösklarna till högre utbildning.

Se hela sändningen här.

FAKTA:

Omställningsstudiestödet (OSS)är ett nytt parallellt studiestöd för yrkesverksamma. Syftet med det nya studiestödet är att genom utbildning stärka arbetstagares ställning på arbetsmarknaden och göra det lättare att ställa om i arbetslivet och samtidigt säkra kompetensförsörjningen. Omställningsstudiestödet är en del av den Trygghetsöverenskommelsen som parterna på arbetsmarknaden slöt och som nu blir lagstiftning.

Akavia deltog genom PTK i det partsgemensamma arbetet med Trygghetsöverenskommelsen.

Omställningsstudiestödet kan sökas för alla svenska utbildningar som ger rätt till studiemedel. Det kan till exempel vara utbildningar på universitet eller högskola, Komvux, folkhögskola eller yrkeshögskola. Även utbildningar som en omställningsorganisation finansierar kan ge rätt till omställningsstudiestöd.

Riksdagen förväntas besluta om stödet under sommaren 2022.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utbildningsministern Anna Ekström gästade Studio Akavia Möter.
Utbildningsministern Anna Ekström gästade Studio Akavia Möter.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Saco-S: Minskat förtroende på Regeringskansliet efter Tidölönerna26.4.2024 09:57:14 CEST | Pressmeddelande

I dag hördes statsminister Ulf Kristersson i konstitutionsutskottet mot bakgrund av Regeringskansliets användning av Tidöavtalet som grund för lönesättningen. Saco-S välkomnar tydliggöranden om vikten av tjänstemännens oberoende politiska ställning, men ser mycket allvarligt på till vilken grad hanteringen av lönesättningsprocessen påverkat förtroendet för arbetsgivaren. Regeringskansliet har nu ett viktigt arbete framför sig för att återupprätta förtroendet.

Välkommet besked från regeringen om lärosätenas ersättningssystem för livslångt lärande18.4.2024 13:39:52 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade regeringen att en utredare ska se över hur lärosätenas utbildningsutbud kan utvecklas för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Akavia, som länge har efterfrågat en översyn av ersättningssystemet för det livslånga lärandet, välkomnar beskedet och hoppas att det innebär att regeringen till fullo förstår den centrala roll som universitet och högskolor spelar för det livslånga lärandet.

Akavia om vårbudgeten: regeringens kortsiktighet riskerar försvåra kompetensförsörjningen15.4.2024 10:16:07 CEST | Pressmeddelande

Akavia är starkt kritisk till regeringens aviserade inriktning kring neddragning av fristående kurser och distansutbildning, som går helt emot de behov som finns för omställning och livslångt lärande på arbetsmarknaden. Akavia välkomnar dock tillskotten i vårändringsbudgeten till vissa myndigheter – samtidigt har de breda neddragningarna i höstens budget redan fått negativa konsekvenser och ryckigheten slår hårt mot kompetensförsörjningen på myndigheterna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye