Svenska kyrkan

Alla grupper och kandidater till kyrkovalet

Dela

Vem kan jag rösta på i kyrkovalet? Med två månader kvar till kyrkovalet den 19 september är alla grupp- och kandidatlistor klara. Åldersgränsen för att kunna bli invald är 18 år.

Foto: Magnus Aronson/IKON
Foto: Magnus Aronson/IKON

Idag publiceras alla nomineringsgrupper och kandidater på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval. Det går att söka antingen efter postnummer eller via stift, kommun eller församling.

Genom kyrkovalet får medlemmarna möjlighet att rösta på de grupper och personer som ska vara med och besluta om kyrkans liv och verksamhet de kommande fyra åren.

– Det är ett otroligt engagemang med cirka 600 nomineringsgrupper med nästan 27 000 unika personer som kandiderar, säger Anki Bondesson, kyrkovalsledare på valkansliet.

Kyrkovalet äger rum under pågående pandemi. Under ett drygt års tid har valkansliet arbetat med att säkerställa att valet kan genomföras på ett tryggt sätt. I samråd med Folkhälsomyndigheten har extra utrustning till val- och förtidsröstningslokaler tagits fram. Det handlar om tydliga rutiner, plexiglasskydd och visir för personalen, bland annat.

 – För att undvika trängsel på valdagen uppmuntrar vi även till att förtidsrösta och brevrösta, säger Anki Bondesson. Förtidsröstningen pågår från 6 september till och med valdagen den 19 september.

Fakta

Kyrkovalet handlar om vad Svenska kyrkan ska vara och göra. Det kan bland annat handla om hur gudstjänstlivet ska se ut, om barnverksamhet i församlingen och hur hög kyrkoavgiften ska vara.

  • Röstberättigad i kyrkovalet är den som fyllt 16 år (senast på valdagen), är medlem i Svenska kyrkan och folkbokförd i Sverige. Medlemskap måste vara registrerat senast 13 augusti. Därefter tas röstlängden ut.
  • Nästan 5 miljoner röstberättigade har chansen att rösta i de tre valen: till kyrkofullmäktige, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet.
  • Röstkortet kommer till folkbokföringsadressen senast den 1 september 2021.
  • Förtidsröstning kan ske i hela landet från den 6 september till och med valdagen, den 19 september.

Läs mer: www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Magnus Aronson/IKON
Foto: Magnus Aronson/IKON
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet avslutat - nu väntar val inför ny mandatperiod24.11.2021 13:46:46 CET | Pressmeddelande

2021 års kyrkomöte är avslutat efter tre dagar av debatt och beslut. På onsdagen har beslut fattats bland annat om en revision av psalmboken, en nationell dopkampanj och om att utreda möjligheten att även diakoner ska kunna anlitas till tjänsten Jourhavande präst. Årets kyrkomöte var det sista under mandatperioden 2018-2021. Nu väntar val av bland annat kyrkostyrelse och kyrkomötets presidium till den nya mandatperioden 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum