Hörselskadades Riksförbund

Almedalsveckan är inte öppen för en av fem – dags för Gotland att ställa krav

Dela
1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga och textning på majoriteten av arrangemangen under Almedalsveckan. "Nu måste Region Gotland och partierna ställa krav – och utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats", säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF).
Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF). Foto: Peter Knutson /HRF
Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF). Foto: Peter Knutson /HRF

Almedalsveckan är ”en mötesplats öppen för alla som vill vara med i det demokratiska samtalet”, enligt Region Gotlands evenemangswebb.

Men det stämmer inte. Majoriteten av programpunkterna är inte öppna för hörselskadade, visar en genomgång av Hörselskadades Riksförbund (HRF).

  • Två tredjedelar av de cirka 2 000 mötesarrangemangen i programmet saknar teleslinga (hörslinga) – vilket är en klar tillbakagång jämfört med 2019, då över hälften hade slinga.
  • Nästan 95 procent av de 600 webbsändningarna saknar textning – trots att det numera går att ordna text på flera sätt, bland annat genom kostnadsfri autotextning.

En av fem väljare stängs ute

– Det här innebär att var femte vuxen person stängs ute från större delen av utbudet under Almedalsveckan, säger Mattias Lundekvam.
– Och det innebär i sin tur att politiker och andra medverkande riskerar att missa en av fem väljare. Vilket parti har råd med det?

Att tillgängligheten brister på ”världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor”, det är riktigt illa, tycker han:
– Textning, teleslingor och annan tillgänglighet är inte bara en praktisk fråga. Ytterst handlar det om medborgerliga rättigheter och respekt för människors lika värde.

"Region Gotland måste ställa krav"

Makten att förändra ligger hos Region Gotland, som är värd för Almedalsveckan, och de lokala politiska partierna, som är huvudarrangörer.
– Det är dags att gå från vackra ord till handling. Utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats och ställ tydliga krav på alla arrangörer, uppmanar Mattias Lundekvam.
– Då kan Almedalsveckan äntligen bli ”en mötesplats där alla röster hörs” – och en demokratifest för alla.

För mer information och intervjupersoner på plats i Visby:
Ingvild Falkenhaug, HRFs kommunikationschef, 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF). Foto: Peter Knutson /HRF
Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF). Foto: Peter Knutson /HRF
Ladda ned bild

Om

Hörselskadades Riksförbund
Hörselskadades RiksförbundHörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största intresseorganisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer på hrf.se

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum