Ångest ökar när Bris summerar barns sökningar 2020
– Förra året uppmanade vi sökmotorerna att göra mer, i år ser vi behovet av att föräldrar behöver uppmärksamma och prata med sina barn om deras mående. Det är lätt att tänka att vi nu är hemma mer tillsammans och därmed kommer varandra närmare, men närvaro och uppmärksamhet sker inte av sig självt. Det är ett ansvar vuxna måste ta, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.
Listan som nu sammanställts är baserad på de sökord och fraser som har fått flest att klicka sig vidare till barn- och ungdomssidor på bris.se. Högst upp på listan finns sökningar som skulle kunna visa på en tilltagande psykisk ohälsa, oro och nedstämdhet.
Så sökte barn 2020*:
- Ångest
- Hjälp
- Har jag ätstörningar?
- Jag mår dåligt
- Hur skaffar man vänner?
- Jag vill inte leva
- Jag behöver någon att prata med.
- Mobbad i skolan
- Stress i skolan
- Tips för att må bra
Sökord och fraser relaterade till Ångest(+218,3%), Hjälp(+8,9%) och Har jag ätstörningar?(+72,7%) ligger fortfarande högst upp. En nedgång syns för sökningar som handlar om problem i skolan, med särskilt fokus på frasen ”mobbad i skolan” som i år sjunkit med -63,7% jämfört med 2019, vilket skulle kunna vara en möjlig konsekvens av pandemin.
En mer hemmabaserad vardag för både barn och föräldrar betyder inte nödvändigtvis högre närvaro i relationen mellan barn och vuxen. Sökorden i år visar att barn har frågor och funderingar kring psykisk ohälsa och söker bekräftelse av sina känslor. Barn kan känna utanförskap och andra negativa känslor när föräldrar sitter upptagna vid datorn hemma, och istället för att prata med en vuxen vänder de sig till internet. För barn som befinner sig i en utsatt situation i hemmet, kan tillgång till hjälp och stöd digitalt vara avgörande.
Alla behövs för att fånga upp barn som mår dåligt
Bris noterar att det digitala stödet varit extra viktigt under pandemin. Kontakten med barn sker numera oftast via Bris chatt på bris.se. Men alla vuxna måste göra mer för att stötta barn genom krisen. Att som vuxen vara uppmärksam på vad barnet behöver blir extra viktigt menar Magnus Jägerskog:
– Barn kanske inte självmant börjar prata om sitt mående, men som vuxen kan du stötta genom att uppmärksamma barns känslor och ställa frågor, eller så kan man försöka hitta på något trevligt att göra för att få en stund att tänka på något annat när livet känns upp och ner, säger han.
Bris har under pandemin sett en ökad tillströmning av gåvor till organisationen, vilket gjort att man kunnat möta upp det höga trycket och korta kötiderna så att fler barn får möjlighet att berätta om sin situation och få stöd.
*Listan är baserad på cirka femhundra s.k. Adwords, söksträngar och fraser som när de söks på visar en annons som länkar till barn- och ungdomssidorna på bris.se där stöd finns att få via chatt, mejl eller telefon på 116 111. Sökresultaten har samlats in mellan den 1 januari – 10 november och extrapolerats för att spegla ett helårsresultat, och har sedan kategoriserats och grupperats utefter hur många som klickat sig vidare till Bris. Den kategori som fått flest klick placerar sig högst upp och sedan i fallande ordning. Från 1 januari till 10 november i år har sökorden bidragit till 5225 klick vidare till bris.se.
Nyckelord
Kontakter
Maria-Pia CaberoAnsvarig opinion och media
Presskontakt
Bilder
Om
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
En fjärdedel av samtalen till Bris kommer på natten17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn som behöver stöd på natten befinner sig i en särskilt utsatt situation. På nätter och lov när alla andra har stängt, har Bris öppet och en fjärdedel av samtalen kommer på natten. ”Det är så jobbigt hemma. Det är bråk hela hela hela tiden.. Stora gigantiska och små.” – Ett barn till Bris klockan 03.29.
Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online12.12.2024 14:16:10 CET | Pressmeddelande
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum