Dramaten

Anna Pettersson och Johan Rabaeus oense i Strindbergs Fadren

Dela
I ett samarbete mellan Dramaten och Strindbergs Intima Teater möts Johan Rabaeus (Ryttmästaren) och Anna Pettersson (hans hustru Laura) i en intensiv närkamp i en av Strindbergs mest spelade pjäser. Premiär den 24 augusti på Strindbergs Intima Teater. Dramatenpremiär den 30 september.

Hur skall man egentligen förhålla sig till Fadren , som skrevs 1887, idag? Det är något som skådespelaren Johan Rabaeus och regissören Anna Pettersson inte alls är överens om. 

– Jag och Johan har, efter min uppsättning av Ibsens Vildanden , haft en hel del hetsiga diskussioner om olika sätt att tolka och gestalta dramatik. Vi har mycket olika ståndpunkter vad gäller uttryck, form och spelstilar. Eftersom det är spännande med olika förhållningssätt tyckte jag att det skulle vara roligt att ta med den oenigheten och spänningsfältet mellan oss upp på scen, säger Anna Pettersson som både regisserar och medverkar som skådespelare.

Fadren är en av August Strindbergs mest spelade pjäser, översatt till många språk. Pjäsen skildrar en kamp mellan man och kvinna, en kamp som omgivningen på alla sätt dras in i. På Dramatens sattes den senast upp 1997 i regi av Staffan Valdemar Holm. 

– Ryttmästaren och Laura har samma typ av spänningsfält och motsättningar mellan sig som jag och Johan har. Strindberg är unik i att skriva dialoger i form av gräl. Ingen kan som han skapa det musikaliska trycket och snärtigheten i replikflöden, säger Anna Pettersson.

Regissören och skådespelaren Anna Pettersson är chef för Strindbergs Intima Teater, och uppmärksammad bland annat för sina nyskapande uppsättningar av August Strindbergs Fröken Julie och Henrik Ibsens Hedda Gabler och Vildanden.

Johan Rabaeus har, vid sidan av sitt arbete inom radio, tv och film, medverkat i över 30 Dramatenproduktioner sedan 1984. Under senare år har han synts på Stora scenen i Peter Langdals uppsättning av Amadeus och Gösta Ekmans uppsättning av Den girige .

Christina Bjerkander 
PR- och marknadschef 
0703-726147 
christina.bjerkander@dramaten.se

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye