Antal dagar för ersättningen till riskgrupper utökas
Utökningen av antalet ersättningsdagar gäller även för vissa närstående till personer i riskgrupp. Tidigare har beslutats om att tidsgränser förlängs, men antalet dagar har varit det samma. Nu förlängs även antalet dagar man som enskild kan söka.
Den som redan har sökt om ersättning för fler än 90 dagar men inte fått beslut behöver inte söka igen. Försäkringskassan kommer nu handlägga ansökan utifrån det nya regelverket.
Den som har ansökt om ersättning till riskgrupp för fler än 90 dagar och fått avslag (eftersom formellt beslut saknats) måste söka på nytt men behöver inte skicka in ett nytt läkarintyg.
Ändring av vissa diagnoser vilka ger rätt till ersättning
Regeringen har tidigare fattat beslut om att personer med någon av diagnoserna som anges i punkt 2 i listan över riskgrupper, och som har sådan svårighetsgrad att den innebär ökad risk för allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19, har rätt till ersättning utan samtidig förekomst av annan diagnos (anges i riskgrupp 7). Detta gäller dock inte diagnosen hypertoni. Även denna förändring gäller retroaktivt från 1 juli.
Den som har sökt utifrån tidigare diagnoslista och fått avslag måste ansöka på nytt. Det läkarintyg som bifogas ansökan måste styrka att den försäkrade tillhör riskgruppen.
Förslag om ytterligare förlängning
Regeringen har även föreslagit – men ännu inte fattat beslut – att ytterligare förlänga perioden man kan söka ersättning för, till och med den 31 mars 2021. Eftersom något formellt beslut inte är taget kan man i dagsläget endast söka ersättning för perioden 1 juli till och med 31 december 2020.
Hittills har Försäkringskassan mottagit drygt 6200 stycken ansökningar om ersättning för riskgrupp och hittills har drygt 102 miljoner kronor betalats ut.
Nyckelord
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
Nya extrakontroller av vab i hela landet10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer Försäkringskassan återigen göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
Abonnemang för tandvård lönar sig sällan3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.
Skulder vanligt hos de som misstänks för vab-brott3.2.2025 08:07:37 CET | Pressmeddelande
De som medvetet lämnar felaktiga uppgifter inom ersättning för vab lever ofta med låg ekonomisk standard och har oftare skulder till Kronofogden. 16 procent av alla vab-ansökningar innehåller något fel – det visar Försäkringskassans lägesrapport om bidragsbrott inom vab som publiceras i dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum