Patent- och registreringsverket

Anti-piratkampanj hjälper svenskarna i julhandeln

Dela

Piratkopiering är ett växande problem som kostar svenskarna miljardbelopp varje år. Ofta finns en koppling till organiserad brottslighet. Men att göra rätt är inte lätt. Därför går Patent- och registreringsverket ut med en informationskampanj lagom till julhandeln som ska hjälpa svenska konsumenter undvika piratkopierade produkter.

En dålig affär – är namnet på PRV:s nya kampanj som rullar ut lagom till julhandeln. Varför är piratkopierade produkter ett problem Peter Hedin, PRV:s expert på piratkopiering?

- Piratkopiering kostar svenskarna enorma belopp varje år. Produkterna kan vara direkt farliga för oss konsumenter och ofta producerade helt utan tanke på arbetsförhållanden eller miljö. Den här industrin slår undan benen på seriösa företag som försöker göra rätt och gör så att innovatörer inte får betalt för sitt arbete. Dessutom är det ofta organiserad brottslighet bakom produkterna.

Ekonomiskt är piratkopieringsindustrin en katastrof för svenska företag. Den årliga omsättningen för piratkopierade ”svenska” produkter är 29 miljarder kronor. Varje år förlorar svenska företag 17,1 miljarder kronor på piratkopiering, enligt en studie från OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling).

Varför piratkopiering växer är komplicerat, enligt Peter Hedin, och förklaras av flera komponenter.

- En del av svaret ligger i vår globalisering. Idag är det enklare än någonsin att handla något direkt hem till dörren. Allt du kan tjäna pengar på piratkopieras, från pennor till kärnkraftsreservdelar. Det här utnyttjar de piratföretagen och de är mycket skickliga.

För att hjälpa svenska konsumenter har Patent- och registreringsverket skapat den fiktiva nätbutiken http://endaligaffar.prv.se där man belyser problemet och har exempel på varor som förfalskas med tips på hur man undviker dem.

- Mitt generella tips är: om priset är för bra för att vara sant. Då är det nog det, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering vid Patent- och registreringsverket.

Vid frågor om kampanjen, kontakta:
Margareta Ternell, Kommunikationsdirektör PRV 08-782 28 45
Peter Hedin, expert piratkopiering PRV 08-782 25 50

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Expert piratkopiering
Expert piratkopiering
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Svensk teknologi i fokus när uppfinnarduo nomineras för nanosolceller som laddar sig själva4.5.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller. Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

”Det handlar om att ta tillvara Sveriges forskningsresultat” – PRV välkomnar Innovationsstödsutredningen16.10.2020 14:45:04 CEST | Pressmeddelande

Med Innovationsstödsutredningen stakar Sverige ut en ny väg mot ökad konkurrenskraft och ett starkare samhälle. PRV, Patent- och registreringsverket, har bidragit till utredningen genom att rikta fokus på immaterialrättens roll för hur forskning leder till innovation. Kompetent hantering av forskningsresultat med hjälp av immaterialrättsliga verktyg är en nyckel till framgångsrika resultat, både i form av kommersialisering och av samhällsförbättringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum