Användandet av oönskat pronomen diskriminering enligt DO
Det var diskriminering när en lärare på en skola i Mellansverige vägrade att tilltala en elev med elevens önskade pronomen. DO:s bedömning efter att ha utrett händelsen är att utbildningsanordnaren som driver skolan har diskriminerat eleven och brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet. DO begär därför att utbildningsanordnaren ska betala diskrimineringsersättning till eleven.
I samband med att en elev, som identifierar sig som ickebinär, började på skolan informerade elevens vårdnadshavare en lärare och en lärarassistent om att elevens pronomen är hen. Läraren uppgav att hon inte kan använda ordet hen i tal. Vårdnadshavarna upplyste skolans rektor om elevens könsidentitet och lärarens inställning till att tilltala eleven med önskat pronomen. Trots att rektorn lovade att tala med läraren kom eleven att bli kallad för fel pronomen under mer än en termin.
Utbildningsanordnaren har till DO medgett att eleven har utsatts för diskriminering och att situationen pågick alldeles för länge.
Det är utbildningsanordnaren, det vill säga den som driver verksamheten, som ansvarar för de diskriminerande handlingar som begås av en företrädare för skolan, till exempel en lärare. En utbildningsanordnare som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring händelsen och vidta skäliga åtgärder för att förhindra trakasserier i framtiden.
- Att en lärare, mot en elevs uttryckliga vilja, medvetet låter bli att använda det pronomen som eleven identifierar sig med är en allvarlig form av trakasserier och något som en rektor omgående måste se till upphör. I skolan ska alla elever känna sig trygga och respekterade och inte behöva utsättas för diskriminering. Det är särskilt viktigt att lärare gestaltar och förmedlar denna värdegrund, säger DO:s processförare Isabelle Arsova.
Läraren som fortsatt vägrade att använda elevens önskade pronomen blev efter att skolan agerat avstängd och senare uppsagd. DO:s tillsyn har dock inte handlat om huruvida det var rätt eller inte av skolan att säga upp läraren, utan om skolan, genom lärarens agerande, har diskriminerat eleven.
DO begär nu att utbildningsanordnaren ska betala 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven. Om utbildningsanordnaren motsätter sig DO:s begäran avser DO att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.
PRO 2022/3
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO stämmer e-handelsbolag som missgynnat kvinna i samband med föräldraledighet22.6.2022 11:07:00 CEST | Pressmeddelande
DO framställer nu ett skadeståndskrav mot ett e-handelsbolag för missgynnande enligt föräldraledighetslagen. DO:s bedömning är att det var ett missgynnande när bolaget avslutade en kvinnlig medarbetares avtal för upprepade visstidsanställningar, och att det finns ett samband med kvinnans föräldraledighet.
Diskriminering när kvinnlig elev ombads att täcka sig31.5.2022 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
En kvinnlig elev som blev ombedd att ”täcka sig” eftersom hon enligt skolan bar för utmanande klädsel har diskriminerats av skolan. Det anser DO som nu begär att skolan ska betala diskrimineringsersättning till eleven.
DO: Diskriminering när kommun nekade timanställd kvinna som bär slöja fortsatt arbete20.5.2022 09:13:00 CEST | Pressmeddelande
Det var diskriminering när en kommun i Nedre Norrland nekade en kvinna fortsatt arbete inom hemtjänsten eftersom hon bär slöja. Den bedömningen gör DO efter att ha utrett händelsen, och begär därför att kommunen ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.
DO inleder tillsyn av myndigheters lönekartläggningsarbete27.4.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu inleder DO tillsyn av fem statliga myndigheters arbete med lönekartläggning. Tillsynen syftar till att säkerställa att de aktuella myndigheterna känner till och följer gällande lagstiftning.
Regionen väljer att ingå förlikning11.4.2022 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
I målet där ambulanspersonal diskriminerade en man som drabbats av en hjärnblödning genom att bedöma hans tillstånd som inte högprioriterat har Västra Götalandsregionen nu valt att betala hela den diskrimineringsersättning som DO begärt. DO kommer därför att återkalla sitt överklagande till hovrätten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum