Är korv med grillrost farligt?

Din gasolgrill kan användas i många år om du tar hand om den och byter några viktiga delar. Men vad gör ett rostigt galler med grillmaten?
Grillsäsongen är officiellt invigd, men hur står det egentligen till med grillutrustningen? Många använder grillar som har några år på nacken, och som därför har lite rost på gallren. Men spelar det någon roll?
– Rost är egentligen ingenting annat än oxiderat järn, och det är ofarligt att få i sig lite genom grillmaten. Du måste äta stora mängder rost innan det ger några hälsoproblem, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.
Men hon uppmanar till rengöring.
– Det är en bra regel att rengöra grillen ordentligt före varje säsong, och en enkel rengöring varje gång man använt gallret, för att ta bort gamla matrester, säger Caroline Uliana.
Såpa slangen
Men det finns betydligt viktigare saker än rost att kontrollera innan grillandet kan börja.
– Det viktigaste du behöver göra är att se till att gasslangen är hel och att den svarta av-och-på knappen på regulatorn som fästs på gasflaskan fungerar som den ska, säger Mats Larsson, brandman och skadereglerare på If.
Slangen ska inte få sprickor när den böjs. Den är datumstämplad med tillverkningsår och bör bytas ut med jämna mellanrum. Rekommendationerna från experter på brandsäkerhet varierar mellan varannan eller var tredje varje år.
En enkel metod för att kontrollera om slang, slangkopplingar och av-och-på knappen är täta, är att blanda såpa och vatten och pensla på utrustningen. Om det finns en läcka kommer det att dyka upp bubblor i tvållösning när du slår på gasen.
– Om du är osäker det är lika bra att byta med en gång. Gummislangar är färskvara och torkar efter en tid i solen. Som regel kan du köpa uppsättningar av både slang och regulator i ett, säger Mats Larsson.
Bränn gamla matrester
Om det fortfarande sitter kvar gamla matrester på gallret sedan förra året, är lösningen att bränna bort dem.
– Sätt på gasolgrillen på max med locket stängt. Efter fem minuter är matresterna förkolnade. När grillen har svalnat, gå över med en grillborste eller annan stålborste. Borsta bort förkolnade resterna och ta bort dem från grillens botten, säger Mats Larsson.
Gå över gallret en runda med stålull eller skurmedel. Använd varmt vatten och ett rengöringsspray för kök.
Om grillgallret har rostat sönder eller startknappen inte fungerar, kan det vara dags att kassera grill om du inte kan få tag på reservdelar. Men först bör du kontrollera om skadan täcks av garantin. Och om du har sparat kvittot.
Säker grillstart
1. Kontrollera om slangen och anslutningar är täta.
2. Grillen ska stå minsten meter från husväggen. Gasflaskan ska stå en liten bit från grillen.
3. Töm uppsamlingstråget för matrester och fett som sitter under grillen.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder

Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum