Arbetarna i kläm på Västlänken

Dela

När NCC med omedelbar verkar bröt samarbetet med en underentreprenör på Västlänken tvingades drygt 80 betongarbetare lämna sitt jobb med omedelbar verkan. De flesta av dem har nu rest hem till Turkiet. Byggnads är rädda för att utvecklingen med flera underentreprenörer ger minskad trygghet för byggnadsarbetare. Om företagen i stället anställer personalen slipper de liknande problem.

Kanske har ni hört om skandalen vid byggandet av tunneln under Centralstationen, en etapp i Västlänken. Huvudentreprenören NCC har avbrutit samarbetet med en underentreprenör - ett turkiskt bolag som arbetar med betong. Detta skedde med omedelbar verkan efter att NCC fått rapporter om att arbetarna efter löningsdagen ska ha tagit ut kontanter och betalat tillbaka halva nettolönen till arbetsgivaren.

Resultatet blev att drygt 80 arbetare fick lämna sitt jobb på dagen. De flesta av dem har nu rest hem till Turkiet.

På Byggnads vet vi inte exakt vad som hänt. Ord står mot ord. Vi vet bara att vi har 12 medlemmar i det turkiska bolaget och kan konstatera att de drabbats hårt. De blev utan lön och sysselsättning i samma stund som arbetsgivaren blev av med uppdraget.

ORD STÅR MOT ORD

Vi vill återigen poängtera att vi som fackförening inte har några bevis på vad som har hänt. Tre arbetare på företaget säger att de anställda fick betala tillbaka lön, 83 hävdar att det inte stämmer.

De tre har polisanmält företaget och en utredning pågår. Dessutom har de tre varit med i SVT.

Företaget de arbetar på har i sin tur anmält de tre för förtal och utpressning.

Vi på Byggnads kan bara se till våra medlemmars intresse.

Tyvärr är detta en utveckling vi har sett och varnat för länge. En utveckling som går bakåt när det gäller arbetares trygghet.

I det här och många andra fall behandlas de anställda på ett sätt som för tankarna till det statarsamhället vi hade i Sverige under 1800- och tidigt 1900-tal.

Ett system med otrygga anställningar där arbetarfamiljer drog från gård till gård och bytte gård i oktober månad. Lönen betalades oftast ut i natura (mat och husrum). En form av svensk slavhandel då hela familjerna tog start på gården och förväntades att arbeta för mat och husrum.

Är vi på väg mot ett nytt system där människor säljer sina kroppar utan vare sig skydd eller rättigheter?

Vi ser hur det här upplägget ökar. De stora byggföretagen säger upp egen personal och tar in fler underentreprenörer. Det gör att kontrollen minskar och att möjligheten för oseriösa aktörer att smyga sig in ökar.

ARBETARNAS TRYGGHET STÅR PÅ SPEL

I förlängningen riskerar alla byggnadsarbetare att drabbas av sämre trygghet.

De seriösa byggföretagen riskerar att bli utkonkurrerade. Och även om bolagen ger alla som arbetar i deras projekt avtalsenliga löner och schyssta villkor har vi hamnat i en situation där möjligheten att kontrollera detta försämrats dramatiskt.

När denna anmälan kom från de anställda hade arbetet redan pågått i ett par år.

Självklart drabbas även NCC och projektet vid Centralstationen genom att de tvingas hitta nya betongarbetare. De hamnar dessutom i en tvist med bemanningsföretaget om huruvida kontraktet avslutats på ett korrekt sätt. Detta kostar tid och pengar.

Vi på Byggnads har sagt det tidigare och säger det igen: Lösningen är att de stora byggföretagen själva anställer byggnadsarbetarna, var de än kommer i från.

TOMAS EMANUELSSON

Ordförande Byggnads Väst

Bilder

Betongarbetarna på bilden har inget med texten att göra.
Betongarbetarna på bilden har inget med texten att göra.
Ladda ned bild
Tomas Emanuelsson.
Tomas Emanuelsson.
Ladda ned bild

Om

Byggnads VästFölj Byggnads Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads Väst

Fri hyressättning är inte socialdemokratisk politik15.2.2021 15:12:45 CET | Pressmeddelande

Just nu har regeringen tillsatts en utredning när det gäller fri hyressättning för nybyggda hyresrätter. Låt oss inte göra samma misstag med hyresrätterna som vi gjort när det gäller vinster inom vård och skola. Ett system med fri hyressättning på nyproduktion kommer leda till en ökad segregering och att ett fåtal människor kan göra sig själva rika på att vanliga människor behöver någonstans att bo.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum