Håll Sverige Rent

Årets mest hållbara skolor ska utses

Dela
På Hållbarhetsdagen den 11 november ska tre priser delas ut till årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasieskola. Skolorna ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med hållbarhet i undervisningen. Nedanför ser ni om er lokala skola kan vinna!
Förra året fylldes Hållbarhetsdagen med spännande aktiviteter för de 10 000 barn som följde sändningen. Foto: Håll Sverige Rent
Förra året fylldes Hållbarhetsdagen med spännande aktiviteter för de 10 000 barn som följde sändningen. Foto: Håll Sverige Rent

Snart är det dags för årets största dag om hållbarhet i förskola och skola, Hållbarhetsdagen den 11 november 2022. Tusentals barn kommer att sitta bänkade för att titta på de digitala tv-sändningarna, där roliga och spännande aktiviteter kommer äga rum. Bland annat ska prisen Årets mest hållbara för-, grund- och gymnasieskola delas ut till de verksamheter som varit bäst på att arbeta med hållbarhet det senaste året.

För att titta på de digitala tv-sändningarna behöver man anmäla sig i förväg här: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=kmnV2yfpeECSGuYOL0wWF9hzF22ByTFAvI9fDbK07RNUNzE0S1RITElBVkozVU9NS1VHOFZHNTVEMCQlQCN0PWcu

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och alltså något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor. Totalt är det 115 000 barn och unga i Sverige som jobbar med Grön Flagg i sin skola.

Förra året blev Förskolan Jordgubben i Laxå, Apelgårdsskolan i Malmö och Gymnasiesärskolan i Gävle utsedda till Årets mest hållbara.

Här är listan på årets alla nominerade för-, grund- och gymnasieskolorna inklusive deras motiveringar:

Förskolor 

Stella Nova Förskola i Hallonbergen AB, Sundbyberg 

Motivering: För en Grön Flagg-resa som har inneburit flera spännande samarbeten med både lokala och internationella aktörer. För barnens handlingskraft och lösningsförmåga, som har bidragit till att flera egna idéer har tagits tillvara på av fastighetsbolag, matbutik och i andra samarbetsprojekt. Barnen har med ett starkt engagemang och lösningsorienterat sätt arbetat med plast i havet, ängsmarker och återvinning. Barnen har bidragit till ett mer hållbart lokalt samhälle och deras hållbarhetsarbete innefattar även internationell spridning!

Kontaktperson: Hanna Syrene Karlsson

Mejladress: hkstellanova@gmail.com

Backsippans förskola, Ronneby 

Motivering: För en Grön Flagg-resa där barnens intresse, engagemang och handlingskraft har bidragit till bevarande av biologisk mångfald i närområdet genom flera samarbeten med bland annat länsstyrelsen och en plantskola. Utöver biologisk mångfald har förskolan under sin hållbarhetsresa också arbetat med återvinning, kompostering och odling. Förskolan har även deltagit i ett projekt tillsammans med Dalarnas Högskola och Linköpings Universitet. 

Kontaktperson: Maria Espenkrona Håkansson

Mejladress: maria.espenkrona-hakansson@edu.ronneby.se 

Förskolan Ugglan, Linköping 

Motivering: För en Grön Flagg-resa där barnens intresse och nyfikenhet har styrt resan och innehållet. För ett hållbarhetsarbete där klimat och energi har varit i fokus och där barnen bland annat har arbetat med odling, återvinning och matsvinn. För deras fina spridning av deras arbete, bland annat genom att införa en bilfri dag för hela förskolan, och ett fint samarbete med en extern aktör där barnen har fått chansen att sprida sina kunskaper till allmänheten genom en utställning. 

Kontaktperson: Nilufar Shahinosratabad

Mejladress: nilu_shahi@lekogront.se

Klöverstugans förskola, Svedala

Motivering: För en Grön Flagg-resa som har inkluderat de tre dimensionerna av hållbar utveckling där barnen bland annat har fått möjligheten att både förstå hur viktigt det är med en bra hälsa såväl som att bevara den biologiska mångfalden. I arbetet med att skapa en hållbar förskolegård spred sig barnens tankar vidare till kommunen, som i sin tur ledde till ett samarbete för att öka den biologiska mångfalden på gården. Ett härligt exempel på handlingskraft och hur det kan leda till hållbara samarbeten! 

Kontaktperson: Anna Lundh

Mejladress: anna.lundh@svedala.se

Källbackens förskola, Gävle 

Motivering: För en Grön Flagg-resa där förskolan har arbetat med flera hållbarhetsfrågor och de tre dimensionerna av hållbar utveckling. Barnen har bland annat har fått lära sig mer om plast i haven, om vänskap och integritet samt varit med att skapa en skolträdgård i syfte att öka den biologiska mångfalden. Vid flera tillfällen har barnen visat på handlingskraft och engagemang samt spridit deras hållbarhetsarbete genom att skriva brev till andra förskolor och närliggande skola. Barnen har även visat på handlingskompetens genom att skapa en film för att sprida sina budskap till andra. 

Kontaktperson: Nathalie Svedberg

Mejladress: nathalie.svedberg@gavle.se 

Grundskolor 

Svandammsskolan, Nynäshamn

Motivering: För en Grön Flagg-resa med starkt engagemang från hela skolan där eleverna visar på stor handlingskraft. Ett Grön Flagg-arbete som har stärkt samarbete och arbetsglädjen inom skolan och där arbete med de globala målen har fördjupats. Skolan har arbetat bland annat med återbruk, flyktingmottagning, rastverksamhet och att minska sitt matsvinn till en låg nivå. Eleverna har spridit sitt hållbarhetsarbete på flera olika sätt genom budskapsskyltar i närområdet, lokalmedia och kommunens sociala media samt ett filmprojekt med SVT. För en resa där elevernas delaktighet och inflytande finns med som en röd tråd. 

Kontaktperson:Eva Ahl

Mejladress: eva.ahl@nynashamn.se 

Apelgårdsskolan, Malmö  

Motivering: För en Grön Flagg-resa som har berört samtliga dimensioner av hållbar utveckling och för ett aktivt arbete med de Globala målen på skolan. Eleverna har spelat en central roll i utvecklingen av hållbarhetsarbetet och visat på härlig handlingskraft till exempel när de öppnade en egen klädesbutik med second hand-kläder för att uppmuntra till återbruk. Genom att anordna en utställning om sitt hållbarhetsarbete på Malmö Stadsbibliotek inspirerade eleverna andra till att leva mer hållbart. 

Kontaktperson:Caroline Sjölin, Katarina Fornell

Mejladress: caroline.sjolin@malmo.se, katarina.fornell@malmo.se 

Kunskapsskolan Trelleborg, Trelleborg

Motivering: För en Grön Flagg-resa som haft en tydlig utgångspunkt i de Globala målen och där eleverna har arbetat med flera hållbarhetsfrågor på ett inspirerande sätt. Eleverna har bland annat arbetat med klimatet, vattenkonsumtion, hydroponisk skolodling och återbruk. De har spridit sitt hållbarhetsarbete genom olika tävlingar från kommunen samt anordning av skolloppisar. Eleverna har även fokuserat på kulturveckor med syfte att få alla elever att känna sig trygga, oavsett bakgrund och könsidentiteter. För en hållbarhetsresa där elevrepresentanter även har fått möjlighet att samverka med andra nationella och internationella skolor kring hållbar utveckling. 

Kontaktperson: Dujaporn Palmberg

Mejladress: dujaporn.palmberg@kunskapsskolan.se

British Junior, Eskilstuna 

Motivering: För ett internationellt samarbete där skolan har deltagit i ett projekt tillsammans med andra länder i syfte att skapa en ökad medvetenhet om vattenbrist i världen samt hur man kan spara på vattenresurser. Eleverna har även fått designa loggan för detta projekt. För en Grön Flagg-resa där eleverna har arbetat med nedskräpningsfrågan, återbruk och återvinning och där skolans Grön Flagg-råd har arbetat aktivt och engagerat under resans gång. 

Kontaktperson:Jennie Norén

Mejladress: jnoren@britishjunior.se

Gripsholmsskolan, Strängnäs

Motivering: För en Grön Flagg-resa där eleverna har arbetat med klimatförändringar, återvinning och nedskräpning. I arbetet med klimatet har skolan varit med i ett klimathack tillsammans med kommunen där eleverna fick chansen att göra sin röst hörd. För en hållbarhetsresa där eleverna har fått insikt i hur ett demokratiskt arbetssätt, handlingskraft och kunskap kan påverka såväl omgivningen som kommunen och skolans hållbarhetsarbete.

Kontaktperson: Ulrika von Malchus

Mejladress: ulrika.vonmalchus@gripsholmsskolan.se

Gymnasium 

Almåsgymnasiet, Borås 

Motivering: För en Grön Flagg-resa där respektive program har arbetat med en eller flera hållbarhetsfrågor, bland annat hållbar konsumtion, biologisk mångfald, hållbar turism, jämställdhetsfrågor och kemikalier. Skolan har även varit med i ett forskningsprojekt tillsammans med Högskolan i Borås. För en hållbarhetsresa där eleverna varit drivande i Grön Flagg-arbetet och där eleverna fått goda kunskaper för att kunna göra hållbara val i sina framtida yrken. 

Kontaktperson:Annette Perjans

Mejladress: annette.perjans@edu.boras.se

Kunskapsgymnasiet Göteborg, Göteborg 

Motivering: För en Grön Flagg-resa där eleverna har fått arbeta med flera olika hållbarhetsfrågor såsom matsvinn, nedskräpning och teknisk innovation. Alltid med en medvetenhet om att inkludera de tre dimensionerna av hållbar utveckling. Genom ett samarbete med kökspersonal och matleverantör lyckades skolan halvera sitt matsvinn under sin Grön Flagg-resa. För ett hållbarhetsråd på skolan som har visat på såväl handlingskraft som engagemang.  

Kontaktperson:Christina Jönsson

Mejladress: christina.jonsson@kunskapsgymnasiet.se

Öresundsgymnasiet Landskrona, Landskrona 

Motivering: För en Grön Flagg-resa där det genomgående har funnits ett internationellt perspektiv och där eleverna har spridit information om hållbar utveckling till flera länder. Skolan har även deltagit i en internationell miljökonferens, en digital kurs och en utmaning tillsammans med SLU. Eleverna har på ett engagerat och handlingskraftigt sätt arbetat med flera hållbarhetsfrågor, bland annat ett fortsatt arbete för att minska matsvinnet, miljömärkningar, plast och nedskräpning. 

Kontaktperson:Karin Warlin

Mejladress:karin.warlin@landskrona.se 

FAKTA om Hållbarhetsdagen och Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

Hållbarhetsdagen den 11 november 2022 är till för skolor i hela Sverige. Under en hel dag firar vi skolornas insatser inom hållbar utveckling. Förutom att alla som jobbar med Grön Flagg får hissa den fina flaggan, delar vi ut priser till Årets Hållbara Förskola, Grundskola och Gymnasieskola.

Vinnarna av tävlingen Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola presenteras på Hållbarhetsdagen den 11 november 2022 i tv-sändningar som man kan se digitalt från klockan 09:00 den 11 november 2022. Nytt för i år är att det är tre separata sändningar, beroende på om tittarna är förskola, grundskola eller gymnasieelever. Det är helt gratis att följa tv-sändningarna, men kräver att man anmäler sig i förväg här: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=kmnV2yfpeECSGuYOL0wWF9hzF22ByTFAvI9fDbK07RNUNzE0S1RITElBVkozVU9NS1VHOFZHNTVEMCQlQCN0PWcu

Sändningarna kan man sen se i efterhand under 30 dagar.

Mer info om Hållbarhetsdagen finns på hemsidan: https://hsr.se/hallbarhetsdagen

FAKTA om Grön Flagg:

Håll Sverige Rent har jobbat med barn och unga i 26 år.

Utbildningsprogrammet Grön Flagg är vår största satsning på lärande för hållbar utveckling där man jobbar med hållbarhet på schemat året om. Varje år delas pris ut på hållbarhetsdagen till årets hållbara verksamheter bland våra Grön Flaggverksamheter.

Läs mer https://hsr.se/gronflagg

Kontakter

Bilder

Förra året fylldes Hållbarhetsdagen med spännande aktiviteter för de 10 000 barn som följde sändningen. Foto: Håll Sverige Rent
Förra året fylldes Hållbarhetsdagen med spännande aktiviteter för de 10 000 barn som följde sändningen. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hallsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Plastpåseskatten tas bort – risk för ökad konsumtion och nedskräpning29.10.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande

Konsumtionen av plastpåsar har minskat kraftigt i Sverige till följd av den skatt som infördes i maj 2020. På kort tid har användningen gått från 90 till 17 påsar per person och år. Redan den 1 november 2024 tas skatten på plastpåsar bort och handeln räknar med att fler kunder kommer att välja plastpåsar igen. – Det finns en stor risk att vi återgår till en ohållbar konsumtion av plastpåsar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Plastpåsespecial med Håll Sverige Rent: vanliga frågor och fällor kring plastpåsar21.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Konsumtionen av plastpåsar har minskat kraftigt i Sverige till följd av den skatt som infördes i maj 2020. På kort tid har användningen gått från 90 till 17 påsar per person och år. Den 1 november tas skatten på plastpåsar bort och handeln räknar med att fler kunder kommer att välja plastpåsar igen. Hur ska man som konsument tänka kring plastpåsen framöver? Vilken påse är egentligen bäst? Håll Sverige Rent har sammanställt en kort guide till konsumenter med några vanliga frågor och fällor kring plastpåsar – fri att dela.

Så mycket får kommunerna i ersättning för skräpet9.10.2024 08:20:00 CEST | Pressmeddelande

Skräpet kostar Sveriges kommuner hundratals miljoner kronor varje år. Sedan 2021 ska producenter av engångsplast stå för sin del av skräpnotan enligt EU:s engångsplastdirektiv och principen ”förorenaren betalar”. Nu, två år efter att kommunerna rapporterade in sina nedskräpningskostnader för första gången, är det dags för en första utbetalning. Nu står det klart vad alla kommuner i Sverige får för ersättning för skräpet. Se hela listan här.

Skräpiga lustgastuber – höga kostnader för kommuner men producenterna kommer undan ansvar8.10.2024 08:10:00 CEST | Pressmeddelande

Försäljningen av lustgastuber har ökat i takt med att de blivit allt vanligare som berusningsmedel för ungdomar i Sverige. Denna utveckling har inte bara medfört farliga konsekvenser för ungdomars hälsa, det har även bidragit till ökad nedskräpning och utmaningar i avfallshantering av dessa produkter. Många kommuner redovisar höga kostnader för att hantera lustgastuberna, men trots att tuberna klassas som förpackningar kommer producenterna idag undan sitt ansvar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye