Dramaten

Årets stipendiater på Dramaten

Dela

Traditionsenligt delades i dag den 17 maj stipendier ut i samband med Dramatens födelsedag, den 233:e i ordningen. Följande priser och stipendier delades ut; Flitstipendiet, Kungliga Dramatiska Teaterns jubileumsmedalj, stipendier ur Jubileumsfonden, Göthe- och Benny stipendiet samt Artistklubbens Antonpris.

Nina Dahn i Världen runt Rut. Foto: Sören Vilks
Nina Dahn i Världen runt Rut. Foto: Sören Vilks

Dramatens Flitstipendium på 6 000 kronor går till den som medverkat i flest föreställningar under spelåret. Årets flitigaste skådespelare är Nina Dahn som, tills dagens datum, spelat totalt 42 föreställningar under spelåret 2020-2021. Av dessa, 14 föreställningar av Liv Strömquist tänker på sig själv, 20 föreställningar av Världen runt Rut och 8 monologläsningar för skolklasser.

Kungliga Dramatiska Teaterns jubileumsmedalj delas ut till personer som varit verksamma på teatern i minst 30 år. Årets jubileumsmedaljörer är Lena Endre, Michael Hellqvist, Maria Säflund, Pia Gustafsson Olsson och Lena Strandmark.

Stipendier ur Jubileumsfonden, som delas ut till anställda (företrädesvis ej konstnärer) som i sitt arbete gjort sig särskilt förtjänta under spelåret, erhåller 6 000 kronor. I år är det Jonas Holst, Måns Pettersson, Tina Paulsson, Frida Sörbom och Helen Johansson.

Årets Bennystipendium på 10 000 kronor, tilldelas Per Svensson med följande motivering:

Han kom till Dramaten och lärde sig som scentekniker allt innan han vågade steget till Scenskolan. Teaterchefen sa: - När du är färdigutbildad kommer du tillbaka. - Här är jag igen, sa han efter några år och blev både publikens och Astrid Lindgrens favorit som Våran dräng i Astrids julpjäs Kalas i Lönneberga. Åren har gått och han är nu en av de främsta. Han utvecklar oanade dramatiska krafter och en gnistrande scenisk fantasi. 

Årets Göthestipendium, på 10 000 kronor tilldelas Marie Richardson med följande motivering:

Hennes enkla och flärdfria självklarhet söker inte uppmärksamhet. Hennes starka auktoritet rör sig med lätthet mellan teaterns alla genrer. Hon är en regissörs dröm, inte minst därför att han/hon inte behöver göra någonting. Efter varje gästspel återvänder hon till Dramatens fasta ensemble, en plats där hon kan andas ut i sällskap med vad en internationell kritiker kallade Europas starkaste teaterkvinnor. Hon är för alltid en av dem.

Artistklubbens Antonpris på 5 000 kr delas sedan 2001 ut till en ovärderlig medarbetare utanför ensemblen. Årets Antonpristagare är inspicient Mait Angberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Dahn i Världen runt Rut. Foto: Sören Vilks
Nina Dahn i Världen runt Rut. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild
Nina Dahn i Liv Strömquist tänker på sig själv. Foto: Sören Vilks.
Nina Dahn i Liv Strömquist tänker på sig själv. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten undertecknar Deklaration för en stark demokrati28.5.2021 12:13:36 CEST | Pressmeddelande

I år är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige efter att riksdagen fattade beslut om allmän och lika rösträtt. För att stärka och stå upp för demokratin undertecknade idag Dramatens teaterchef Mattias Andersson, tillsammans med demokratiambassadör Lena Posner-Körösi, Deklaration för en stark demokrati. – Som Sveriges nationalscen för konstformen teater är det självklart att vi har ett stort ansvar att vara en aktiv aktör och ständig försvarare av demokratiska värden och det fria ordet, säger han.

14 premiärer och flera internationella samproduktioner på Dramatens scener i höst19.5.2021 09:58:00 CEST | Pressmeddelande

Hösten 2021 på Dramaten bjuder på svenska och internationella regissörer, klassiska och nyskrivna pjäser, fiktion blandat med verklighet, dansverk och scenkonstformer som både bygger vidare på och omprövar Nationalscenens traditioner. Stora scenen öppnar den 3 september med Mattias Anderssons nyskapade verk Den yttersta minuten, med hela Dramatens ensemble på scen. - Det blir en uppsättning som verkligen gräver där vi står och en slags inventering för mig av både ensemblen och Dramatenhuset i en föreställning om några ultimata sceniska minuter på Stora scenen, säger han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum