Uppsala kommun

Årets superkommun är Uppsala

Dela

Tidningen Dagens Samhälle har utnämnt Uppsala kommun till ”Årets superkommun”. Kommunens starka ekonomi, antal företag och kommuninvånarnas utbildningsnivå är några av anledningarna till att redaktionen menar att Uppsala står starkt rustad inför framtiden.

Uppsala kommun är  ”Årets superkommun”.  Uppsala står starkt rustad inför framtiden.
Uppsala kommun är ”Årets superkommun”. Uppsala står starkt rustad inför framtiden.

Redaktionen för Dagens Samhälle listar varje år vilka kommuner i Sverige som står särskilt starkt rustade inför framtiden. I årets ranking är Uppsala en av tre kommuner som utnämns till Årets superkommun.

- Vilken utmärkelse! Det här visar att vårt arbete ger resultat. Vi har stärkt vår ekonomi rejält och vårt klimatarbete är i framkant. Nu behöver vi fortsätta rusta välfärden och se till att fler Uppsalabor har ett jobb att gå till, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Rankningen bygger på 40 000 mätpunkter fördelade i hundratals variabler, bland annat hur många nya invånare som lockats till kommunen, hur många företag där finns och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har. Dagens Samhälle har även mätt kommunernas arbete inom Agenda 2030 och frågor om hur kommunen sköter sina kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg.

Dagens Samhälle undersöker inte bara hur det ser ut nu, utan granskar också utvecklingen de senaste åren vilket enligt tidningen ger en bild av vilka kommuner som står särskilt starkt rustade inför framtiden.

Så här lyder Dagens Samhälles motivering till Uppsalas utnämning i kategorin städer och stadsnära kommuner:

”I den anrika universitetsstaden har invånarna hög utbildningsnivå och en stor del av dem är i arbetsför ålder. Uppsala har i år klättrat några pinnhål i kategorin ”ekonomi”. Senaste bokslutet visar upp ett stabilt resultat, men äldreomsorgen behöver stärkas och ökad arbetslöshet är ett orosmoln.

Kommunen rankas högt i kategorin ”klimat/miljö”, och just nu byggs stadshuset om med sikte på ökad ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Det kommer till exempel bara att finnas ett fåtal parkeringsplatser, besökare förväntas gå eller cykla. Och när kommunens egen personal kör i tjänsten drivs fordonen i stort sett fossilfritt.”

Utmärkelsen delades ut digitalt på Stora Samhällsgalan den 18 maj.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Uppsala kommun är  ”Årets superkommun”.  Uppsala står starkt rustad inför framtiden.
Uppsala kommun är ”Årets superkommun”. Uppsala står starkt rustad inför framtiden.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum