Arlas mejeri i Sundsvall lägger ner

Lokala fackliga förhandlingar inleds nu
I dag arbetar runt 100 medarbetare på Arla i Sundsvall, varav ungefär 40 i mejeriet. Nu inleds lokala fackliga förhandlingar och exakt hur många anställda som blir övertaliga är inte klart än. Medarbetarna informerades vid ett möte klockan 12 på måndagen.
– Det här är förstås ett mycket tufft besked för alla inblandade, även om det inte är helt oväntat. Vi har nu nära dialog med facket, Arbetsförmedlingen och andra omställningsorganisationer för att hitta så bra lösningar som möjligt för alla medarbetare, säger Jörgen Thunholm, chef för mejerierna i Sundsvall och Kallhäll.
De senaste åren har konsumtionen av dryckesmjölk och filmjölk, som är de produkter som i huvudsak tillverkas i Sundsvall, minskat kraftigt till förmån för andra mejeriprodukter som exempelvis ost.
– För att konsumenterna inte ska behöva betala onödigt mycket för sin mat och för att bönderna ska få så bra betalt som möjligt för sin mjölk måste vi hela tiden se till att ha en kostnadseffektiv och framtidssäkrad produktion som är anpassad efter vad marknaden efterfrågar, säger Jörgen Thunholm.
Arla finns kvar i Västernorrland och Jämtland
Mejeriet avvecklas successivt under våren och i början av maj flyttar hela produktionen till Kallhäll. Arlas distributionsverksamhet kommer att finnas kvar i lokalerna. Dessutom finns en lokal närvaro genom bönderna som både är medlemmar och ägare av kooperativet och levererar sin mjölk till Arla.
– Det är cirka 40 Arlagårdar som levererar mjölk till Sundsvalls mejeri. Mjölken kommer att hämtas precis som tidigare, och Arla fortsätter att tillverka olika mejeriprodukter av deras mjölk, som sedan säljs både lokalt och runtom i landet, säger Jörgen Thunholm.
Under året undersöker också Arla möjligheterna att ta in ett antal nystartande mjölkgårdar från området i kooperativet.
Jämtlandsmjölk och långfil går ur sortimentet
De lokala produkterna Jämtlandsmjölk och Långfil försvinner från butikshyllorna i början av maj.
– Att särhålla mjölken från Jämtland vore inte ekonomiskt försvarbart, vare sig mot bönderna eller konsumenterna. När det gäller Långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre, säger Jörgen Thunholm.
Arla kommer att sälja mjölk från lokala bönder i Jämtland och hela södra Norrland även framöver, men den kan ha blandats med mjölk från andra delar av landet. Osttillverkningen i Östersund går på högvarv, och det bondeägda företaget fortsätter att investera i verksamheten.
– Arla är ett kooperativ och all vinst går tillbaka till bönderna. Pengarna som kommer in fördelas på varje liter mjölk som har levererats. Så när du köper mjölk, fil, smör, grädde, ost eller något annat från Arla gynnar du alltid lokala mjölkbönder i Västernorrland och Jämtland, oavsett var i landet du handlar, säger Jörgen Thunholm.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder

Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
