Svensk Handel

Återinförda pandemistöd till företag viktigt för att rädda jobb i gränshandeln

Dela

Regeringen och oppositionen är överens om att återinföra stöd till företag som drabbats hårt av pandemin. Svensk Handel välkomnar beskedet som inte minst blir viktigt för att rädda företag och jobb i gränshandeln. Däremot anser Svensk Handel att kravet för att få del av omställningsstödet är för högt.

Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.

-­ Det är välkommet att regeringen aviserar återinförandet av krisstöd för att rädda företag och jobb. Däremot är kravet för att få del av omställningsstödet för högt. Tappar du som handlare 30 procent av din försäljning mitt i den så viktiga julhandeln är det inte många som överlever, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, och fortsätter:

- Pandemin har pågått i drygt 20 månader och företagens reserver är sedan länge tömda. Fler företag skulle behöva få ta del stödet.

7 200 jobb på spel i gränshandeln

Ökad smittspridning har gjort att gränsen mot Norge återigen strypts, ett hårt slag mot gränshandeln. Innan pandemin slog till handlade norrmän för 28 miljarder kronor i svenska butiker, vilket skapade 7 200 jobb.

- Pandemin har slagit oerhört hårt mot gränshandeln. När butikerna äntligen började se ljuset kom nästa dystra besked. Det innebär inte bara ett avbräck för handeln, utan för hela kommunen eftersom gränshandeln ofta är den största arbetsgivaren, säger Mats Hedenström.

”Myndigheter som hanterar stöden måste vara på hugget”

Utöver omställningsstödet aktiveras även omsättningsstödet för enskilda näringsidkare,  korttidsarbete och möjligheten till anstånd med skatteinbetalningar.

Beslut om stöden ska tas i en extra ändringsbudget som kommer först i januari, det kommer med all sannolikhet att ta tid innan stöden träder i kraft.

- Införs restriktioner som drabbar näringslivet måste stöden vara på plats direkt. För drabbade företag är krisen här och nu. De myndigheter som ska hantera stödåtgärderna måste vara på hugget och hantera frågan skyndsamt, avslutar Mats Hedenström.

Svensk Handel framhåller också att det måste säkerställas att stöden utformas på ett sätt så att de verkligen når de behövande företagen.

Svensk Handel kommer att återkomma med mer information om stöden, tills vidare kan du som handlare läsa mer om stöden på regeringens webbplats. 

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum