Åtta miljoner till skogsdatalabb – ska möta skogsskador och klimatförändringar
Satsningen blir möjlig tack vare ett stöd från Vinnova på 4 miljoner. Resten finansieras av Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet.
– Det här är ett jätteroligt besked men också ett erkännande skogsdatalabbet fått från Vinnova. Tillgång till nya datakällor och digital innovation som ligger i framkant håller på att ge skogssektorn ett riktigt lyft. Nu får det ytterligare en rejäl skjuts framåt och kommer ge konkret nytta för klimat och skogssektorn, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.
Data visar risken för stormskador
Med stödet från Vinnova kan Nationellt skogsdatalabb gå in i nästa fas där bland annat skogliga grunddata, en av grundstenarna för labbmiljön, ska utvecklas. Både stora och små aktörer inom skogssektorn kommer få möjlighet att skapa smarta lösningar för ökad nytta, till exempel via nya lokala underlag om skogens kolinnehåll. Fokus framåt är bättre data för att hantera skogsskador från granbarkborre och stormar, men också på ett mer klimatsmart skogsbruk. Ett konkret exempel är möjligheten att ta fram kartor som visar risken för stormskador och hur skogens och landskapets struktur påverkar.
– Nu kan vi än mer samordna kompetenser och samverkansstrukturer till något som blir ännu starkare än delarna var för sig. Jag tror att labbmiljön kan inspirera även andra datatunga grupperingar till kraftsamling kring datadriven innovation, säger Anna Lundhagen, vicerektor för miljöanalys vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Laserskanning och satelliter bidrar
Skogsdatalabbet arbetar till exempel med skogliga data som tagits fram genom flygburen laserskanning, satelliter, drönare och fältinventeringar. Det handlar om att ta fram relevant data, laborera och sedan tillgängliggöra den med spetsverktyg som skogsektorns aktörer kan ha konkret nytta av för effektivisering och ökad miljöhänsyn. Sedan 2019 har samarbetet bland annat resulterat i tjänster där satellitbilder används för detektering av skogsskador. Detta har integrerats i flera skogsföretags och tjänsteleverantörers egna system och tjänster.
Mer fakta
Nationellt skogsdatalabb drivs av Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet i nära samverkan med ett flertal externa aktörer såsom myndigheter och skogsnäring som bidrar med egna resurser. Nationellt skogsdatalabb är en nationell resurs som ska öka tillgängligheten och därmed underlätta användningen av data om skogen. Rymdstyrelsen och Rymddatalabbet är exempel på partners. Ambitionen är att Nationellt skogsdatalabb ska vara en kreativ mötesplats för alla som arbetar med skogliga data. Alla relevanta aktörer involveras under hela kedjan; från tidigt skede i utvecklingsarbetet till implementering och öppen spridning av resultat.
Mer information
Bengt Djuvfeldt, projektledare och GIS-specialist, Enheten för geodata, Skogsstyrelsen, 054 – 55 57 28, 072 – 233 09 75, bengt.djuvfeldt@skogsstyrelsen.se
Anna-Lena Axelsson, koordinator SLU miljöanalys, Fakulteten för skogsvetenskap, SLU, 090- 786 85 91, anna-lena.axelsson@slu.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036 - 35 93 30, 076 - 785 93 30 annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige15.8.2024 07:59:50 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.
Skogsstyrelsen varslar 97 anställda om uppsägning12.7.2024 11:55:31 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har idag varslat 97 anställda om uppsägning. Anledningen är att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner motsvarande 15 procent de senaste tre åren. Myndigheten har i dag knappt 800 anställda.
Kraftigt minskad avverkning 2023 – trenden bröts4.6.2024 11:23:14 CEST | Pressmeddelande
Avverkningen i svenska skogar minskade med sex procent under 2023 till knappt 90 miljoner kubikmeter, enligt Skogsstyrelsens preliminära statistik. Så låg har avverkningen inte varit på sju år och därmed bröts också senaste årens uppåtgående trend.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum