Audi

Audi etablerar fler laddstationer efter lyckad pilotfas

Dela
Audi charging hub är ett koncept som framförallt är tänkt för storstäder och riktar sig till alla som inte kan ladda hemma. Den första pilotanläggningen öppnade i december i tyska Nürnberg och nu har stationen utvärderats med positiva resultat. 60% av laddningarna har varit återkommande elbilister som upptäckt fördelarna med det unika konceptet. Nu utvidgas satsningen till fler städer. Till hösten öppnar en anläggning i Zürich och därefter i Salzburg och Berlin. Under 2023 och 2024 planerar Audi öppna ännu fler stationer i Tyskland.
Lyckad pilotfas för Audi charging hub i Nürnberg
Lyckad pilotfas för Audi charging hub i Nürnberg

Mellan januari och slutet av april 2022 registrerades ca 3 100 laddningar vid pilotanläggningen i Nürnberg. Det motsvarar i snitt 24 laddningar på 800 kWh per dag. Konceptet har fått väldigt positiv feedback från användarna som uppskattade den 200 kvm stora loungen, tak över laddstationen och en flexibel och lätthanterlig laddkabel.

-        Siffrorna och den positiva feedback vi fått från kunderna visar att vårt koncept med flexibel, förstklassig infrastruktur för snabbladdning i stadsmiljö var helt rätt, säger Ralph Hollmig, projektledare för Audi Charging Hub.

Tilläggstjänsterna som t.ex. bytesstationen för mikromobilitetsbatterier och en matvaruleveranstjänst nyttjades dessutom flitigt.

Laddstation med återanvända batterier

De flexibla kuberna fungerar som energilager som snabbt kan etableras och demonteras på lämpliga platser. Energin lagras i återanvända litiumjonbatterier från demonterade testfordon, så kallade second life-batterier. Det gör att Audi charging hub fungerar som batterilager och infrastruktur för snabbladdning där elnätet inte räcker till. I Nürnberg finns sex laddningspunkter med upp till 320 kW.

Tack vare batterilagret på ca 2,45 MWh behöver hela Nürnberg-anläggningen bara en anslutning på 200 kW för att kontinuerligt fylla på med energi. Trots detta kan upp till 6 elbilar laddas samtidigt med en effekt på ca 1 megawatt. Audi charging hub använder förnybar energi, och solpaneler på taket ger upp till 30 kW extra energi. Laddstationen är dessutom öppen för alla elbilister men kan även reserveras av Audi-kunder med e-tron Charging Service-avtal.

Ny cityversion i Zürich

Baserat på erfarenheterna från Nürnberg och den positiva feedbacken från kunderna öppnar Audi en ny kompakt variant av det modulära laddningskonceptet till hösten. I finanskvarteren i Zürich kommer två takförsedda Power Cubes etableras med fyra laddningspunkterna.

Konceptet har fördelen av en väldigt kort planerings- och etableringstid, där det inte heller behövs några anläggningsarbeten. Stationen har en ny typ av svängarm som förenklar laddningen för alla bilar och displayer som kan justeras i höjdled. Avståndet mellan kuberna och bilarna har dessutom utformats för att rymma rullstolsburna.

-        Systemets modulära uppbyggnad gör att vi kan anpassa det till förhållandena på plats, förklarar Hollmig, projektledare på Audi.

Fortsatt utrullning under 2023-2024

Efter Zürich planerar Audi att etablerar ännu fler laddstationer. Två kompakta versioner kommer att öppna i Berlin och Salzburg senare i år. Under 2023 etableras ytterligare tre stationer i tyska städer för att möta det ökade laddningsbehovet. Dessutom finns planer på ännu fler stationer under 2024. Audi letar därför just nu efter attraktiva platser och partners. Framförallt eftersöks platser nära centrum, gärna med belagda ytor och tjänster i direkt närhet, för den fortsatta utrullningen av konceptet.

För mer information se:
https://www.audi-mediacenter.com/en/presskits/techday-charging-14631

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lyckad pilotfas för Audi charging hub i Nürnberg
Lyckad pilotfas för Audi charging hub i Nürnberg
Ladda ned bild
200 m2 lounge väntar vid Audis laddstation i Nürnberg
200 m2 lounge väntar vid Audis laddstation i Nürnberg
Ladda ned bild
Lyckad pilotfas för Audi charging hub i Nürnberg
Lyckad pilotfas för Audi charging hub i Nürnberg
Ladda ned bild
Konceptskiss för Audi charging hub i Zürich
Konceptskiss för Audi charging hub i Zürich
Ladda ned bild
Beskrivning av Audis modulära batterilager för laddning
Beskrivning av Audis modulära batterilager för laddning
Ladda ned bild

Länkar

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,61 miljoner nya bilar 2022. Audi-koncernen omsatte 61,8 miljarder euro 2022 och har 87.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

 

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Räkenskapsåret 2022: Rekordresultat för Audi17.3.2023 12:54:08 CET | Pressmeddelande

Audi-koncernen avslutade räkenskapsåret 2022 med ett rekordresultat under ett år då företaget fortsatte sin omställning mot att bli en ledande leverantör av uppkopplad, helt elektrisk premiummobilitet. Omsättningen steg med 16,4 procent till rekordhöga 61,8 miljarder euro samtidigt som rörelseresultatet steg med nästan 40 procent till rekordhöga 7,6 miljarder euro. Rörelsemarginalen steg till 12,2 procent och nettokassaflödet nådde 4,8 miljarder euro, den näst högsta siffran i företagets historia. Nyckelfaktorer bakom årets starka finansiella resultat var, en konsekvent krishantering under ett år präglat av många globala utmaningar, en bra prisposition och starka resultat från Bentley, Lamborghini och Ducati. Under 2022 ökade även antalet helt eldrivna modeller kraftigt. Med början i Q6 e-tron startar Audi under 2023 dessutom den största produktoffensiven i företagets historia. Audi Q6 e-tron är den första eldrivna modellen som baseras på Premium Platform Electric (PPE).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum